Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sthEn
Aktywny
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 14:17
Imię: Daniel
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Post autor: sthEn » 9 sty 2019, o 08:10

Witam,

jak w temacie - od 2 miesięcy mam problem z odpalaniem po długim postoju. Jak raz odpali, cały dzień mogę odpalać na dotyk. Postoi noc (lub kilka godzin w ciągu dnia - kwiczy).

Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=T2MdfRGVC8w

Pytanie - czy "diagnostyka" powinna się robić w momencie zapłonu, czy po odpaleniu? Chodzi o ten moment, kiedy wskazówki sobie lecą do końca i wracają. Przysiągłbym, że kiedyś robiło to przed odpaleniem (na filmiku widać jak to jest teraz). Mechanik stwierdził, że pompa paliwa nie dostaje zasilania dopóki nie zaczynam kręcić (nie z tym oddałem auto do niego, na to tylko przy okazji miął czas dosłownie zerknąć), czy to może być problem? W co zerknąć w pierwszej kolejności?

W ostatnim czasie wymieniane świece, olej, rozrząd i KZFR, ale działo się tak już przed, więc to raczej wykluczam :)

Problem może być błahy :) Bezpiecznik? Odłączenie akumulatora, żeby zresetować kompa?
Chevrolet Cruze 1.8 LPG 2012 LT Sedan

Dedalus4
Bywalec
Posty: 118
Rejestracja: 16 gru 2016, o 13:01
Imię: Szczepan
Chevi: Cruze LT+ 1.8 LPG
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Post autor: Dedalus4 » 9 sty 2019, o 09:57

"Diagnostyka" u mnie jest po odpaleniu. Widze ze masz gaz. Pojeździj na benzynie ze 2 dni. U mnie było podobnie jak się reduktor skończył. Przepuszczał gaz i auto odpalało na mieszance paliwowo-gazowej. Dopiero jak się pokreciło trochę i zassał powietrza to odpalał.Sporo było o tym pisane na forum.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10612
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Post autor: wszim » 9 sty 2019, o 10:36

Też podejrzewam klasykę z gatunku zagazowanych silników czyli nieszczelność na reduktorze i przesączanie się gazu do kolektora na postoju. Wątków o tym multum. Wyłączyć gaz i jeździć na benzynie, gdy problem ustąpi jak ręką odjął to masz reduktor LPG do wymiany.

Awatar użytkownika
sthEn
Aktywny
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 14:17
Imię: Daniel
Chevi: Cruze
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Post autor: sthEn » 9 sty 2019, o 10:46

No dobra, to dzisiaj dotankowanie pod korek i zobaczę.

Do gaziarza i tak za ~2 tygodnie jadę, to do tego czasu na PB pojeżdżę. Nie zbiednieję z moimi przebiegami :)
Chevrolet Cruze 1.8 LPG 2012 LT Sedan

LS_plus
Aktywny
Posty: 90
Rejestracja: 22 wrz 2016, o 12:41
Imię: Staszek
Chevi: CRUZE LS+ 1.8 Pb
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem po długim postoju (brak testu przy zapłonie?)

Post autor: LS_plus » 9 sty 2019, o 11:19

Szybki test to po skończonej jeździe na LPG ściągasz wężyk podciśnienia z reduktora (mały wężyk 5-6 mm) i patrzysz czy ulatnia się gaz (np za pomocą pianki testującej szczelność instalacji LPG lub wody z mydłem - czy robią się bąbelki). Jak się ulatnia to reduktor do wymiany (MB1200 -MB1500 to ok 400 PLN plus wymiana - ok 150-200 PLN) alternatywnie zestaw do regeneracji - ok 50-80 PLN ale gazownicy wolą wymieniać na nówkę na gwarancji niż się bawić w czyszczenie i regulacje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości