Biegi ciężko wchodzą

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
s0b
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Paweł
Samochód: Aveo T250
Silnik:
Kontakt:

Biegi ciężko wchodzą

Post autor: s0b » 18 wrz 2018, o 16:53

Witam, Aveo t250 1.2 (wymienione sprzęgło ; tarcza, docisk, łożysko + olej w skrzyni ok. 1000km temu) - stare już się ślizgało.
Zauważyłem, że po dłuższej jeździe biegi zaczynają wchodzić ciężko, nie zawsze ale czasem się to zdarza, ostatnio coraz częściej.
Częstszym zjawiskiem jest zgrzyt i szarpnięcie samochodu przy wbijaniu wstecznego - zawsze zatrzymuje samochód do 0.
Na sucho (przy zgaszonym silniku) biegi wchodzą wzorowo, wsteczny też, na wciśniętym sprzęgle również.
Dodam, że skrzynia ma lekko wyrobione łożyska 4 i 5 biegu, ale wydaję mi się nie ma to większego znaczenia.
Podczas jazdy kiedy wrzucam sprzęgło można czasem usłyszeć cichy dźwięk który można skojarzyć sobie z samochodem kiedy schodzi z obrotów przy hamowaniu.
Ktoś ma jakieś sugestie co to może być? jakiś wysprzęglik, czy poluźnienie linki sprzęgła? z Góry dzięki.

Janek81
Świeżak
Imię: Janek
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Re: Biegi ciężko wchodzą

Post autor: Janek81 » 18 wrz 2018, o 17:18

Może mechanik źle złożył sprzęgło? Jakiej firmy jest żałożone sprzęgło? Miałem to samo skrzynia wyła najpierw na 5, potem 4 , 3 aż w końcu się rozsypała, niestety te skrzynię nie są za dobre...

Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur » 19 wrz 2018, o 16:42

Jak często zmieniany był olej w skrzyni wcześniej,poza wspomnianą wymianą? Producent przewiduje co 30 kkm, co wielu użytkowników ignoruje i kończy się remontem lub wymianą skrzyni...

Awatar użytkownika
Sprzegla24
Świeżak
Imię: Sprzegla24
Samochód: Camaro
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sprzegla24 » 21 wrz 2018, o 12:45

Prawdopodobna jest awaria pompy sprzęgła lub wysprzęglika - czyli któregoś z elementów hydraulicznego systemu sterowania sprzęgłem, ale niestety nie można wykluczyć też, że to początek poważniejszego uszkodzenia skrzyni biegów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”