Witam, Aveo t250 1.2 (wymienione sprzęgło ; tarcza, docisk, łożysko + olej w skrzyni ok. 1000km temu) - stare już się ślizgało.
Zauważyłem, że po dłuższej jeździe biegi zaczynają wchodzić ciężko, nie zawsze ale czasem się to zdarza, ostatnio coraz częściej.
Częstszym zjawiskiem jest zgrzyt i szarpnięcie samochodu przy wbijaniu wstecznego - zawsze zatrzymuje samochód do 0.
Na sucho (przy zgaszonym silniku) biegi wchodzą wzorowo, wsteczny też, na wciśniętym sprzęgle również.
Dodam, że skrzynia ma lekko wyrobione łożyska 4 i 5 biegu, ale wydaję mi się nie ma to większego znaczenia.
Podczas jazdy kiedy wrzucam sprzęgło można czasem usłyszeć cichy dźwięk który można skojarzyć sobie z samochodem kiedy schodzi z obrotów przy hamowaniu.
Ktoś ma jakieś sugestie co to może być? jakiś wysprzęglik, czy poluźnienie linki sprzęgła? z Góry dzięki.
Biegi ciężko wchodzą
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Imię: Janek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Biegi ciężko wchodzą
Może mechanik źle złożył sprzęgło? Jakiej firmy jest żałożone sprzęgło? Miałem to samo skrzynia wyła najpierw na 5, potem 4 , 3 aż w końcu się rozsypała, niestety te skrzynię nie są za dobre...
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Jak często zmieniany był olej w skrzyni wcześniej,poza wspomnianą wymianą? Producent przewiduje co 30 kkm, co wielu użytkowników ignoruje i kończy się remontem lub wymianą skrzyni...
- Sprzegla24
- Świeżak
- Imię: Sprzegla24
- Samochód: Camaro
- Silnik:
- Kontakt:
Prawdopodobna jest awaria pompy sprzęgła lub wysprzęglika - czyli któregoś z elementów hydraulicznego systemu sterowania sprzęgłem, ale niestety nie można wykluczyć też, że to początek poważniejszego uszkodzenia skrzyni biegów.