Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
71burguera
Obserwatorek
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2018, o 10:42
Imię: Gabriel
Chevi: 1.7 D 131 KM
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: 71burguera » 12 sie 2018, o 11:13

Witam serdecznie, od kilkunastu tygodni występuje w moim Cruzie następujący problem:
1. uruchamiam silnik na zimo i odpala bez problemu;
2. przejeżdżam kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt (nawet kilkaset) km bez żadnego problemu;
3. wyłączam silnik;
4. chcę auto uruchomić ponownie po krótkim postoju, kilku czy kilkunastu minutach (zawsze przed ostygnięciem silnika), i pojawia się problem: przy próbie normalnego uruchomienia rozrusznika spod maski rzęzi (metaliczny stukot), delikatnie szarpie autem, zapalają się wszystkie kontrolki, a na koniec pedał sprzęgła opada do połowy normalnego skoku i uruchomienie auta staje się niemożliwe.
Przed próbą ponownego uruchomienia auta, podciągam pedał sprzęgła do normalnego położenia (nogą od spodu) i po ostygnięciu auto pali normalnie. Problem powtarza się nieregularnie, ale zawsze przy nagrzanym silniku.
Proszę o pomoc na co należy zwrócić uwagę (rozrusznik, moduł sterowania sprzęgłem itd.); auto sprawdzało dwóch mechaników, w tym fachowcy z serwisu Nivette w Warszawie i "nic niepokojącego nie znaleziono".
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14785
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: etac » 12 sie 2018, o 11:36

żadnych błędów?

Dla mnie to albo brak masy gdzieś na aku, albo czujnik temperatury silnika.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

71burguera
Obserwatorek
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2018, o 10:42
Imię: Gabriel
Chevi: 1.7 D 131 KM
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: 71burguera » 12 sie 2018, o 12:17

Witam,
Nie wyświetlają się żadne błędy, wskaźnik temperatury silnika w normie.
Zawsze występuje opadnięcie pedału sprzęgła, a po podniesieniu go nogą do normalnego położenia, chwilowe usztywnienie pedału. Później wszystko wraca do normy.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14785
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: etac » 12 sie 2018, o 12:50

na podstawie czego mówisz ze temperatura ok?

Zobacz tez ten czujnik na sprzęgle, czy nie jest luźny.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

71burguera
Obserwatorek
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2018, o 10:42
Imię: Gabriel
Chevi: 1.7 D 131 KM
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: 71burguera » 12 sie 2018, o 13:17

Dzięki za info. Podejmę ponowną próbę zdiagnozowania problemu w Nivette. Oni znają ten samochód od nowości. Może tym razem się powiedzie. Gdyby jednak ktoś z Państwa miał podobne doświadczenie, proszę o komentarz. Dziękuję i pozdrawiam.

71burguera
Obserwatorek
Posty: 8
Rejestracja: 12 sie 2018, o 10:42
Imię: Gabriel
Chevi: 1.7 D 131 KM
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: 71burguera » 12 sie 2018, o 21:30

Mam jeszcze prośbę do Klubowiczów: który serwis nieautoryzowany jest godny polecenia w Warszawie (Rembertów, Wawer, Międzylesie, Praga Południe... Wesoła, Sulejówek...) jeżeli chodzi o znajomość elektryki, elektroniki i mechaniki Cruza?
Dzięki i pozdrawiam.

postfix
Obserwatorek
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2018, o 15:24
Imię: postfix
Chevi: Cruze
Lokalizacja: LDZ
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem Cruza 1.7 D.

Post autor: postfix » 19 lis 2018, o 15:41

Udało się ustalić co było przyczyną? Wygląda na to że mam dokładnie to samo z małą różnicą, na rozruch nie trzeba czekać aż silnik ostygnie. Wystarczy podpompować sprzęgło i po chwili udaje się ponownie odpalić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości