Ustawienie przednich świateł
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ustawienie przednich świateł
Witam
W lewym reflektorze jakiś czas temu musiałem zainstalować nową kostkę, stara przegniła, w prawym niedawno musiałem wymienić żarówkę.
Na co dzień nie jeżdzę specjalnie po nocy, czy wieczorami, ale w ostatnim czasie przypadło mi jechać od rodziny w święta późnym wieczorem i zauważyłem, że światła delikatnie mówiąc święcą jak chcą.
Tzn lewy reflektor daje bardzo, ale to bardzo w górę (oświetla pierwsze piętro budynku, albo inaczej - oślepia kierowcę auta przede mną świecąc mu w lusterko wsteczne.
Natomiast prawy z kolei jest bardzo nisko ustawiony.
Kiedy na skrzyżowaniu tak się złożyło, że obok stała nubira i oba auta oświetlały bagażnik auta stojącego przed, to ta nubira świeciła w jednej linii, a moje lacetti świeciło : lewym o wiele powyżej tej linii z nubiry, a prawym poniżej.
I teraz kwestia : jak to ustawić?
Tzn czy powinienen ręcznie ustawiać oba reflektory? A jeśli tak to czy przed ich wypięciem powinienem ustawić sterownik w kabinie na 3 czy zostawić na 0?
Opisane problemy występują przy ustawieniu na 0. Może zatem powinienem odpiąć prawy, i tylko na lewym zjechać z ustawieniem na 3, potem podpiąc prawy i zobaczyć co da wtedy ustawienie na 0? Czy też nie bawić się w takie przestawki i po prostu pokręcić na reflektorach?
I jeszcze kwestia - widziałem, że na reflektorze są dwie śruby regulacyjne, czy obie są od tego samego reflektora i jedna ustawia góra/dół a druga lewo/prawo? Czy może jedna z nich jest od ustawiania długich świateł?
Pozdrawiam i proszę o info.
W lewym reflektorze jakiś czas temu musiałem zainstalować nową kostkę, stara przegniła, w prawym niedawno musiałem wymienić żarówkę.
Na co dzień nie jeżdzę specjalnie po nocy, czy wieczorami, ale w ostatnim czasie przypadło mi jechać od rodziny w święta późnym wieczorem i zauważyłem, że światła delikatnie mówiąc święcą jak chcą.
Tzn lewy reflektor daje bardzo, ale to bardzo w górę (oświetla pierwsze piętro budynku, albo inaczej - oślepia kierowcę auta przede mną świecąc mu w lusterko wsteczne.
Natomiast prawy z kolei jest bardzo nisko ustawiony.
Kiedy na skrzyżowaniu tak się złożyło, że obok stała nubira i oba auta oświetlały bagażnik auta stojącego przed, to ta nubira świeciła w jednej linii, a moje lacetti świeciło : lewym o wiele powyżej tej linii z nubiry, a prawym poniżej.
I teraz kwestia : jak to ustawić?
Tzn czy powinienen ręcznie ustawiać oba reflektory? A jeśli tak to czy przed ich wypięciem powinienem ustawić sterownik w kabinie na 3 czy zostawić na 0?
Opisane problemy występują przy ustawieniu na 0. Może zatem powinienem odpiąć prawy, i tylko na lewym zjechać z ustawieniem na 3, potem podpiąc prawy i zobaczyć co da wtedy ustawienie na 0? Czy też nie bawić się w takie przestawki i po prostu pokręcić na reflektorach?
I jeszcze kwestia - widziałem, że na reflektorze są dwie śruby regulacyjne, czy obie są od tego samego reflektora i jedna ustawia góra/dół a druga lewo/prawo? Czy może jedna z nich jest od ustawiania długich świateł?
Pozdrawiam i proszę o info.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Ustawienie przednich świateł
Marcin, jedz na SKP i za 15 zł twój problem się zakończy.
Teoretycznie przy każdej wymianie żarówki lub ruszeniu reflektora powinno się ustawić reflektor na odpowiednim przyrządzie.
Teoretycznie przy każdej wymianie żarówki lub ruszeniu reflektora powinno się ustawić reflektor na odpowiednim przyrządzie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 32
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
A nie wsadziłeś odwrotnie żarówek,ja dzisiaj byłem na badaniu ,i diagnosta po przystawieniu sprzętu od razu powiedział że odwrotnie wsadzone i też lewa świeciła do góry ,prawa na dół.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
a jak to zrobiłeś? Przecież żarówka ma swoje miejsce w reflektorze.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Włąśnie nie wiem,jutro muszę to sprawdzić dokładnie czy da się ją jeszcze,inaczej założyć .Przyznam się że zdarzyło się to drugi raz .Po raz pierwszy jak kupiłem auto - na sprawdzaniu przed zakupem diagnosta powiedział to samo,i zamieniał.Ja póżniej zakładałem identycznie ale pojedyńczo i było ok.Teraz mnie podkusiło bo jedna się spaliła i wyjąłem obie na raz
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
To trochę jak założyć prawego buta na lewa nogę. Niby nie pasuje ale się da. 

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dzisiaj sprawdziłem i założone mam tak czyli ok .odwrotnie też można ale ciężej zapina się blokadę.więc w czym problem ? żarówki nowe,budżetowe za 50 zł.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wygląda że założone dobrze. Może problem w żarówkach. 

-
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
Przecież widać że nie siadła poprawnie w gnieździe. Troszkę do góry żarówkę, bo zdj. jest do góry "nogami"
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Masz rację. Po dokładnym przyjrzeniu się wygląda na źle ułożoną w gnieździe.
Więc może nie jest to lewy but na prawa nogę ale przydepnięte sznurowadło na pewno
Z prawej strony klucz oprawy opiera się na rancie zamiast wskoczyć w uformowane wybranie.Więc może nie jest to lewy but na prawa nogę ale przydepnięte sznurowadło na pewno

-
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
Ale dodatkowo do góry całość.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Faktycznie nie dokładnie wsadziłem ,a gapiłem się pare razy na nią dzięki za podpowiedż.