Problemy z pracą silnika
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Kuba
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Problemy z pracą silnika
Pany, potrzebuję pomocy. Pacjent: Aveo 2004 rok, 1.4 61KW (F14S3), czysta benzyna, bez gazu. Problem z nim taki, że nieważne czy zima, czy lato, czy mokro czy sucho, zawsze rano czy po jakimś dłuższym postoju, jak silnik zimny, auto ma problemy z pracą. Nie jest to falowanie obrotów, głównie chodzi o to, że pracuje względnie normalnie, nagle ma jakieś sekundowe załamanie, jakby go zdławiło (ale nigdy nie zgasł), podobnie dzieje się przy ruszaniu na pierwszym i drugim biegu, nigdy wyżej, przy wyższych prędkościach (tak powiedzmy do 30 km/h). Poza tym dławieniem nie zauważyłem żadnych spadków mocy ani zwiększonego spalania (powiedziałbym, że wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że pali mniej niż kiedyś). Jak już się silnik zagrzeje, to wszystko ustępuje, auto pracuje normalnie, żadnych drgawek, żadnego dławienia. Po wymianie świec i przewodów problemy ustały, ale tylko na 3 dni. Potem znowu zaczęły się pojawiać. O co może chodzić? Coś głębiej w układzie zapłonowym? Cewka? Czy może układ paliwowy, zacinający się wtrysk, padająca pompa paliwa?
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Aleksander
- Samochód: Aveo T255
- Silnik: 1.2 72KM
- LPG: BRC
- Kontakt:
Re: Problemy z pracą silnika
Miałem podobnie, wymieniłem cewkę i ustało ale nie zawsze może to być to.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Re: Problemy z pracą silnika
Jezeli w tym silniku wystepuje egr to go na próbe zaslep jakąs blaszką wycieta z puszki po piwie.