Samoczynnie włącza się coś przy silniku i strzyka
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Rafał
- Samochód: LAcetti
- Silnik:
- Kontakt:
Samoczynnie włącza się coś przy silniku i strzyka
Mam problem z Lacetti 1.4 benzyna 2009
Bez kluczyka włożonego do stacyjki zaczynają migać diody silnika i ręcznego hamulca. Potem coś zaczyna strzykać w okolicach silnika (dźwięk podobny do włączonego kierunkowskaza). Można odpalić wtedy auto ale tylko wtedy gdy otworzy się drzwi. Przy zamknietych nie odpala. Gdy się ruszy - cały czas chodzi tylna wycieraczka - nie możnajej wyłączyć.
Taki problem miałem już 3 razy. Na jakiś czas rozwiązuje go odłączenie klemy od akumulatora na całą noc. Wtedy jakby się resetowało i jest ok. Ale po jakimś czasie problem powraca.
Auto było u elektryka - wymieniono kostkę od stacyjki bo tak wyczytałem w necie. Jednak chyba to nie to.
Czy wiecie co to może być?
Bez kluczyka włożonego do stacyjki zaczynają migać diody silnika i ręcznego hamulca. Potem coś zaczyna strzykać w okolicach silnika (dźwięk podobny do włączonego kierunkowskaza). Można odpalić wtedy auto ale tylko wtedy gdy otworzy się drzwi. Przy zamknietych nie odpala. Gdy się ruszy - cały czas chodzi tylna wycieraczka - nie możnajej wyłączyć.
Taki problem miałem już 3 razy. Na jakiś czas rozwiązuje go odłączenie klemy od akumulatora na całą noc. Wtedy jakby się resetowało i jest ok. Ale po jakimś czasie problem powraca.
Auto było u elektryka - wymieniono kostkę od stacyjki bo tak wyczytałem w necie. Jednak chyba to nie to.
Czy wiecie co to może być?
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Samoczynnie włącza się coś przy silniku i strzyka
hatchback ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak - hatchback. Jeśli chodzi o tylny spriskiwacz to normalnie działa - podaje sporo płynu.
Fakte że wypryskuję teraz letni płyn więc sporo dziś korzystałem z niego
Fakte że wypryskuję teraz letni płyn więc sporo dziś korzystałem z niego
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Ale sprawdzałeś przewody w słupku ? Na pewno nie zalewają wiązki ? Może już gdzieś przepuszcza płyn, choć nadal działa.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie sprawdzałem. Dopiero teraz dotarłem do postów dot. spięcia spowodowanego zalewaniem.
2 tygodnie temu miałem to samo ale dodatkowo po wyjęciu kluczyka silnik nadal pracował. Na szczęście wyłączało go otwarcie drzwi,
Muszę sprawdzić te przewody, a tak naprawdę - najperw dowiedzieć się jak to zrobić
Dzisiaj nagrałem też filmiki pokazujące co się dzieje - niestety mam je w formie linku
https://wetransfer.com/downloads/8566d5 ... ient_email
2 tygodnie temu miałem to samo ale dodatkowo po wyjęciu kluczyka silnik nadal pracował. Na szczęście wyłączało go otwarcie drzwi,
Muszę sprawdzić te przewody, a tak naprawdę - najperw dowiedzieć się jak to zrobić
Dzisiaj nagrałem też filmiki pokazujące co się dzieje - niestety mam je w formie linku
https://wetransfer.com/downloads/8566d5 ... ient_email
-
- Świeżak
- Imię: Dżingo
- Samochód: Lacetti 1.6 SX Kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Bankowo problem wiązki przy tylnym słupku.
Rozbiórka, wymiana wężyka na silikonowy i ewentualne lutowanie kabli z powodu popękanei izolacji przewodów.
Operator TV z Ciebie słąby
Nagranie lata jakby szczurowi przyczepił kamerkę GoPRo.
Spodziewałem się płynnych najazdów
Rozbiórka, wymiana wężyka na silikonowy i ewentualne lutowanie kabli z powodu popękanei izolacji przewodów.
Operator TV z Ciebie słąby

Spodziewałem się płynnych najazdów

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
@Vanorton
Dzięki za odp.
Co do drgań na filmku - co sie dziwisz - człowiek w stresie bo nigdy nie wiadomo kiedy coś się samo załączy ;-)
Dzisiaj po nocy podłączyłem klemę i było ok. Przejechałem się m.in.na myjnię. Wracam - to samo - kontrolki się świecą i stryka. Jedyna zmiana to brak samoczynnego działania tylnej wycieraczki.
Może to i wilgoć z tyłu bo wczoraj sporo pryskałem na tylną szybę i może po prost jeszcze nie wyschło.
Cóż - musze poszukać dobrego elektryka i odstawić auto
Dzięki za odp.
Co do drgań na filmku - co sie dziwisz - człowiek w stresie bo nigdy nie wiadomo kiedy coś się samo załączy ;-)
Dzisiaj po nocy podłączyłem klemę i było ok. Przejechałem się m.in.na myjnię. Wracam - to samo - kontrolki się świecą i stryka. Jedyna zmiana to brak samoczynnego działania tylnej wycieraczki.
Może to i wilgoć z tyłu bo wczoraj sporo pryskałem na tylną szybę i może po prost jeszcze nie wyschło.
Cóż - musze poszukać dobrego elektryka i odstawić auto
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Zamiast siie tym zająć to jeździsz i liczysz na cudowne naprawienie wiesz że może Ci się auto zfajczyć ?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Problem w tym, że gdy odłączę klemę i się zresetuje czy wyschnie to auto chodzi jak ta lala.
Wstawiałem już do elektryka i co? I nic "obserwowaliśmy, odpalaliśmy, chodziło na wolnych obrotach, jeździliśmy i nic się nie dzieje".
Dopiero na moją sugestię wymienili kostkę przy stacyjce. Koszt 220 zł
Mam znowu oddać auto do warsztatu "na przegląd" gdy nic się nie dzieje i dać się skasować na 150 zł?
A może przesłać "fachowcowi" linka do forum Chevrolet by wiedzieli co to może być?
Albo może warsztat orzecze że trzeba wymienić aparat zapłonowy...?
Nie wiem co robić. Mój plan to nie używać tylnego spryskiwacza i sprawdzić czy wtedy problem nie wystąpi. Jeśli nie - znaczy że przecieka przewód tak jak piszecie
Wstawiałem już do elektryka i co? I nic "obserwowaliśmy, odpalaliśmy, chodziło na wolnych obrotach, jeździliśmy i nic się nie dzieje".
Dopiero na moją sugestię wymienili kostkę przy stacyjce. Koszt 220 zł
Mam znowu oddać auto do warsztatu "na przegląd" gdy nic się nie dzieje i dać się skasować na 150 zł?
A może przesłać "fachowcowi" linka do forum Chevrolet by wiedzieli co to może być?
Albo może warsztat orzecze że trzeba wymienić aparat zapłonowy...?
Nie wiem co robić. Mój plan to nie używać tylnego spryskiwacza i sprawdzić czy wtedy problem nie wystąpi. Jeśli nie - znaczy że przecieka przewód tak jak piszecie
-
- Świeżak
- Imię: Dżingo
- Samochód: Lacetti 1.6 SX Kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Chłopie kup se browara, weź śrubokręt ph2 i jakiś płaski i rozbierz te plastiki przy lewym tylnym słupku. Zrób to pod chmurą/w garażu/centrum handlowym - gdziekolwiek. Przynajmniej wyeliminujesz to co najbardziej prawdopodobne. Do obejrzenia wężyk zasilający tylny spryskiwacz, kostki i cała wiązka, która przechodzi przez otwory w nadwoziu do tylnej klapy.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dla potomnych: była wilgoć i nieszczelny wężyk, przewody całe.
Dziękuję forumowiczom za pomoc
Dziękuję forumowiczom za pomoc
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Naprawiłeś sam, czy oddałeś do elektryka/mechanika ?