Nie odbijający hamulec...

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Adam Capti
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Adam
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Nie odbijający hamulec...

Post autor: Adam Capti » 18 paź 2017, o 17:27

Witam.
Panowie ratujcie mechanik zrobił co mógł ale nadal jest źle...
O co chodzi....
Wymarzony nabytek Captiva 2.0 150KM 2006r dopiero co kupiony na dzień dobry wymiana wszystkich filtrow plynow itp.
Zaczęło się od tego że wracajac do domu wciskając sprzęgło czułem mocne wychamowywanie pojechałem do mechanika i oto co powiedział robimy zaciski, klocki, przewody hamulcowe stwierdziłem ok trzeba to zrobić po wymianie przejażdżka. 120 nic 130 nic 140 nic 150 kierownica wpada w drgania ja w hamulec i kierownica bije jak szalona wróciłem do mechanika wymienił zawór zwrotny serwa było trochę lepiej ale na jeden dzień teraz znowu czuje wychamowywanie i przy dużej prędkości tłucze kierownica w dodatku czasami słychać piszczenie jak by klocek tarł lekko o tarcze.... Zatrzymam się wcine parę razy hamulec i jest ok ....
Ratujcie...

W skrocie:
Nowe:
Zaciski
Klocki
Przewody
Tarcze ledwo ruszone
Zaworek zwrotny serwa

Jakieś pomysły? :pomoc:

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Reputacja: 13
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Re: Nie odbijający hamulec...

Post autor: Kraviec » 18 paź 2017, o 18:27

Wydaleś majątek na nowe zaciski, jesteś pewny że to nówki? Czy może mechanik wymienił same tloczki i uszczelnienia? Przejedz 3km bez hamowania, później delikatnie się zatrzymaj i sprawdź czy któraś tarcza parzy, powinna być ciepła ale z możliwością dotknięcia.

MarcinekNu2
Profesjonalista
Imię: Marcin
Samochód: Evanda
Silnik:
Kontakt:

Post autor: MarcinekNu2 » 18 paź 2017, o 18:36

Sprawdź też, o ile jest taka regulacja luz na pedale hamulca, może jest za mały i cały czas jest jakby był lekko wciśnięty a jak nie to może padła pompa i nie odbija.

Adam Capti
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Adam Capti » 18 paź 2017, o 19:57

Kraviec pisze:Wydaleś majątek na nowe zaciski, jesteś pewny że to nówki? Czy może mechanik wymienił same tloczki i uszczelnienia? Przejedz 3km bez hamowania, później delikatnie się zatrzymaj i sprawdź czy któraś tarcza parzy, powinna być ciepła ale z możliwością dotknięcia.
Pewność mam gdyż to rodzina i sam odbierałem wszystkie części :) robiłem to co opisałeś tarcza fakt była ciepła ale wystarczyło jedno pyknięcie pedału a za 5 min można było na tarczy schabowe smażyć :(

Adam Capti
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Adam Capti » 19 paź 2017, o 12:37

MarcinekNu2 pisze:Sprawdź też, o ile jest taka regulacja luz na pedale hamulca, może jest za mały i cały czas jest jakby był lekko wciśnięty a jak nie to może padła pompa i nie odbija.
Regulacji nie ma a gdyby była to trzymało by oba hamulce a nie tylko prawy przód :p

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 20 paź 2017, o 15:49

Adam Capti pisze:Witam.
Panowie ratujcie mechanik zrobił co mógł ale nadal jest źle...
O co chodzi....
Wymarzony nabytek Captiva 2.0 150KM 2006r dopiero co kupiony na dzień dobry wymiana wszystkich filtrow plynow itp.
Zaczęło się od tego że wracajac do domu wciskając sprzęgło czułem mocne wychamowywanie pojechałem do mechanika i oto co powiedział robimy zaciski, klocki, przewody hamulcowe stwierdziłem ok trzeba to zrobić po wymianie przejażdżka. 120 nic 130 nic 140 nic 150 kierownica wpada w drgania ja w hamulec i kierownica bije jak szalona wróciłem do mechanika wymienił zawór zwrotny serwa było trochę lepiej ale na jeden dzień teraz znowu czuje wychamowywanie i przy dużej prędkości tłucze kierownica w dodatku czasami słychać piszczenie jak by klocek tarł lekko o tarcze.... Zatrzymam się wcine parę razy hamulec i jest ok ....
Ratujcie...

W skrocie:
Nowe:
Zaciski
Klocki
Przewody
Tarcze ledwo ruszone
Zaworek zwrotny serwa

Jakieś pomysły? :pomoc:
a potrafisz używać przecinki i autokorektę?

A co do tematu: to czym był płyn wymieniany? Czy jak zszedł cały płyn, to wykonano procedurę odpowietrzania modułu ABS?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”