Intercooler + wąż

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Slepek
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Milosz
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 , 163KM , Diesel
Kontakt:

Intercooler + wąż

Post autor: Slepek » 22 wrz 2017, o 16:42

Heja,

Posiadam Cruze 2.0 VDI 163KM w Automacie.
Ostatnio przy wyprzedzaniu i mocniejszym dodaniu gazu (doszło do obrotów rzędu 3500) nagle usłyszałem długie "psssst" od strony pasażera.
Zatrzymałem się, bo wydawało mi się , że uszło powietrze z opony. Po powrocie do auta , zauważyłem że straciłem około 60% mocy auta a po około 20km zapaliła się kontrolka silnika.
Zawiozłem samochód do mechanika. Okazało się że Intercooler + cały wąż do intercoolera jest do wymiany.

Podobno to częsta wada , i nieszczelność tego układu. Mieliście takie problemy ?

Koszt 1900 zł (nowy cały wąż - podobno po lifcie (lepszy i trwalszy) oraz wymiana intercoolera. Myślicie że koszty tejże wymiany też są w miarę realne?

Dzięki!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Intercooler + wąż

Post autor: etac » 22 wrz 2017, o 20:40

sam wąż podobno kosztuje ponad 600 zł, a patrząc na cenę chłodnic , to intercooler tez będzie kosztował z 1000 zł, tylko nie wiem po co go wymieniać.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 23 wrz 2017, o 18:19

Tez mi sie wydaje malo prawdopodobne ze uszkodzony zostal i waz i intercooler, ale chyba nie problem zeby mechanik pokazal te uszkodzenia?

PIT-er
Aktywny
Reputacja: 4
Imię: Piotr
Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: PIT-er » 25 wrz 2017, o 12:50

Miałem wąż wymieniany na gwarancji. Intercooler na 100% można dobrać poza ASO zamiennik pasujący też do opla (musi byc taki sam wymiar poprostu i takie zamienniki są od 300 zł około nowe . Wąż raczej tylko oryginał wiec nowy lub używany.
Auto masz od nowości? Te części są na samym przodzie auta i nawet przy drobnej kolizji elementy plastikowe tych węży pękają. Ale jak widać same z siebie tez potrafią. Poza ASO do naprawy raczej za polowe tej kwoty lub mniej (też uważam, że same z siebie nie zepsuły się obydwie części)

press1998
Świeżak
Imię: press
Samochód: Cruze 1.7
Silnik:
Kontakt:

Post autor: press1998 » 25 wrz 2017, o 19:15

Standardowa śpiewka ASO. Pewnie masz w gniotki na intercoolerze i dla tego chcą wymieniać całość, a nie tylko przewody. Nawet nie sprawdzając szczelności. (Mi taki numer odwalili przy klimie)
Tak jak kolega wcześniej pisał szukaj też części od opla Astry J (4). Dużo części pasuje, węże również.
Możesz zawsze spróbować dorobić sobie węże np. http://www.tubes-international.pl/produ ... otoryzacji.
Najważniejsza sprawa to żeby Ci jakiś bardziej konkretny mechanik znalazł skąd Ci wieje. W poprzednim aucie sam sobie to ustaliłem i wymieniłem elastyczny przewód. Koszt ~40zł i 20min robocizny na świeżym powietrzu.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 wrz 2017, o 19:23

PIT-er pisze:Miałem wąż wymieniany na gwarancji. Intercooler na 100% można dobrać poza ASO zamiennik pasujący też do opla (musi byc taki sam wymiar poprostu i takie zamienniki są od 300 zł około nowe . Wąż raczej tylko oryginał wiec nowy lub używany.
Auto masz od nowości? Te części są na samym przodzie auta i nawet przy drobnej kolizji elementy plastikowe tych węży pękają. Ale jak widać same z siebie tez potrafią. Poza ASO do naprawy raczej za polowe tej kwoty lub mniej (też uważam, że same z siebie nie zepsuły się obydwie części)
daj linka do tego intercoolera z Chevrolet Cruze za 300zł? (nowy)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

byq84
Stały bywalec
Imię: Marek
Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
Silnik:
Kontakt:

Post autor: byq84 » 25 wrz 2017, o 19:46

U mnie też ten wąż był uszkodzony, jest tam takie plastikowe zapięcie które pęka, prawdopodobnie mechanicy uszkodzili to przy ściąganiu węża. Naprawili to metodą druciarską i tak jeżdżę od ponad 1,5 roku.

PIT-er
Aktywny
Reputacja: 4
Imię: Piotr
Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: PIT-er » 25 wrz 2017, o 21:36

Specjalnie dla etac.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6943657365
Zaznaczam ze nie wiem czy to akurat ten bo trzeba zmierzyć wymiary rdzenia, ale pełno tego w każdym rozmiarze. Sa też droższe bardziej "firmowe". Pozdrawiam

szczepan810
Świeżak
Imię: Szczepan
Silnik:
Kontakt:

Post autor: szczepan810 » 26 wrz 2017, o 15:34

Cześć,

Mam takie pytanie. Zna ktoś może numer węża, który idzie od strony kierowcy do intercoolera ? Też zaczęło mi syczeć zaraz po wymianie chłodnicy klimy i znalazłem pęknięty wąż. Mechanik powiedział, że znalazł taki wąż ale za 1300 zł ;/. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr

szczepan810
Świeżak
Imię: Szczepan
Silnik:
Kontakt:

Post autor: szczepan810 » 26 wrz 2017, o 17:35

Sory za kłopot ale już znalazłem numer. http://turborury.pl/chevrolet/766-przew ... &results=1 . Oryginalna rura kosztuje 1200 zl. To jest jakaś pomyłka...

Slepek
Świeżak
Imię: Milosz
Silnik: 2.0 , 163KM , Diesel
Kontakt:

Post autor: Slepek » 3 paź 2017, o 21:51

pawelwaw84 pisze:Tez mi sie wydaje malo prawdopodobne ze uszkodzony zostal i waz i intercooler, ale chyba nie problem zeby mechanik pokazal te uszkodzenia?
Miałem uderzenie od spodu w intercoolerze , daltego został wymieniony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”