Intercooler + wąż
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Milosz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 , 163KM , Diesel
- Kontakt:
Intercooler + wąż
Heja,
Posiadam Cruze 2.0 VDI 163KM w Automacie.
Ostatnio przy wyprzedzaniu i mocniejszym dodaniu gazu (doszło do obrotów rzędu 3500) nagle usłyszałem długie "psssst" od strony pasażera.
Zatrzymałem się, bo wydawało mi się , że uszło powietrze z opony. Po powrocie do auta , zauważyłem że straciłem około 60% mocy auta a po około 20km zapaliła się kontrolka silnika.
Zawiozłem samochód do mechanika. Okazało się że Intercooler + cały wąż do intercoolera jest do wymiany.
Podobno to częsta wada , i nieszczelność tego układu. Mieliście takie problemy ?
Koszt 1900 zł (nowy cały wąż - podobno po lifcie (lepszy i trwalszy) oraz wymiana intercoolera. Myślicie że koszty tejże wymiany też są w miarę realne?
Dzięki!
Posiadam Cruze 2.0 VDI 163KM w Automacie.
Ostatnio przy wyprzedzaniu i mocniejszym dodaniu gazu (doszło do obrotów rzędu 3500) nagle usłyszałem długie "psssst" od strony pasażera.
Zatrzymałem się, bo wydawało mi się , że uszło powietrze z opony. Po powrocie do auta , zauważyłem że straciłem około 60% mocy auta a po około 20km zapaliła się kontrolka silnika.
Zawiozłem samochód do mechanika. Okazało się że Intercooler + cały wąż do intercoolera jest do wymiany.
Podobno to częsta wada , i nieszczelność tego układu. Mieliście takie problemy ?
Koszt 1900 zł (nowy cały wąż - podobno po lifcie (lepszy i trwalszy) oraz wymiana intercoolera. Myślicie że koszty tejże wymiany też są w miarę realne?
Dzięki!
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Intercooler + wąż
sam wąż podobno kosztuje ponad 600 zł, a patrząc na cenę chłodnic , to intercooler tez będzie kosztował z 1000 zł, tylko nie wiem po co go wymieniać.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Tez mi sie wydaje malo prawdopodobne ze uszkodzony zostal i waz i intercooler, ale chyba nie problem zeby mechanik pokazal te uszkodzenia?
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem wąż wymieniany na gwarancji. Intercooler na 100% można dobrać poza ASO zamiennik pasujący też do opla (musi byc taki sam wymiar poprostu i takie zamienniki są od 300 zł około nowe . Wąż raczej tylko oryginał wiec nowy lub używany.
Auto masz od nowości? Te części są na samym przodzie auta i nawet przy drobnej kolizji elementy plastikowe tych węży pękają. Ale jak widać same z siebie tez potrafią. Poza ASO do naprawy raczej za polowe tej kwoty lub mniej (też uważam, że same z siebie nie zepsuły się obydwie części)
Auto masz od nowości? Te części są na samym przodzie auta i nawet przy drobnej kolizji elementy plastikowe tych węży pękają. Ale jak widać same z siebie tez potrafią. Poza ASO do naprawy raczej za polowe tej kwoty lub mniej (też uważam, że same z siebie nie zepsuły się obydwie części)
-
- Świeżak
- Imię: press
- Samochód: Cruze 1.7
- Silnik:
- Kontakt:
Standardowa śpiewka ASO. Pewnie masz w gniotki na intercoolerze i dla tego chcą wymieniać całość, a nie tylko przewody. Nawet nie sprawdzając szczelności. (Mi taki numer odwalili przy klimie)
Tak jak kolega wcześniej pisał szukaj też części od opla Astry J (4). Dużo części pasuje, węże również.
Możesz zawsze spróbować dorobić sobie węże np. http://www.tubes-international.pl/produ ... otoryzacji.
Najważniejsza sprawa to żeby Ci jakiś bardziej konkretny mechanik znalazł skąd Ci wieje. W poprzednim aucie sam sobie to ustaliłem i wymieniłem elastyczny przewód. Koszt ~40zł i 20min robocizny na świeżym powietrzu.
Tak jak kolega wcześniej pisał szukaj też części od opla Astry J (4). Dużo części pasuje, węże również.
Możesz zawsze spróbować dorobić sobie węże np. http://www.tubes-international.pl/produ ... otoryzacji.
Najważniejsza sprawa to żeby Ci jakiś bardziej konkretny mechanik znalazł skąd Ci wieje. W poprzednim aucie sam sobie to ustaliłem i wymieniłem elastyczny przewód. Koszt ~40zł i 20min robocizny na świeżym powietrzu.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
daj linka do tego intercoolera z Chevrolet Cruze za 300zł? (nowy)PIT-er pisze:Miałem wąż wymieniany na gwarancji. Intercooler na 100% można dobrać poza ASO zamiennik pasujący też do opla (musi byc taki sam wymiar poprostu i takie zamienniki są od 300 zł około nowe . Wąż raczej tylko oryginał wiec nowy lub używany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Stały bywalec
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie też ten wąż był uszkodzony, jest tam takie plastikowe zapięcie które pęka, prawdopodobnie mechanicy uszkodzili to przy ściąganiu węża. Naprawili to metodą druciarską i tak jeżdżę od ponad 1,5 roku.
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Specjalnie dla etac.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6943657365
Zaznaczam ze nie wiem czy to akurat ten bo trzeba zmierzyć wymiary rdzenia, ale pełno tego w każdym rozmiarze. Sa też droższe bardziej "firmowe". Pozdrawiam
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6943657365
Zaznaczam ze nie wiem czy to akurat ten bo trzeba zmierzyć wymiary rdzenia, ale pełno tego w każdym rozmiarze. Sa też droższe bardziej "firmowe". Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Szczepan
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć,
Mam takie pytanie. Zna ktoś może numer węża, który idzie od strony kierowcy do intercoolera ? Też zaczęło mi syczeć zaraz po wymianie chłodnicy klimy i znalazłem pęknięty wąż. Mechanik powiedział, że znalazł taki wąż ale za 1300 zł ;/. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr
Mam takie pytanie. Zna ktoś może numer węża, który idzie od strony kierowcy do intercoolera ? Też zaczęło mi syczeć zaraz po wymianie chłodnicy klimy i znalazłem pęknięty wąż. Mechanik powiedział, że znalazł taki wąż ale za 1300 zł ;/. Z góry dzięki za pomoc. Pzdr
-
- Świeżak
- Imię: Szczepan
- Silnik:
- Kontakt:
Sory za kłopot ale już znalazłem numer. http://turborury.pl/chevrolet/766-przew ... &results=1 . Oryginalna rura kosztuje 1200 zl. To jest jakaś pomyłka...
-
- Świeżak
- Imię: Milosz
- Silnik: 2.0 , 163KM , Diesel
- Kontakt:
Miałem uderzenie od spodu w intercoolerze , daltego został wymieniony.pawelwaw84 pisze:Tez mi sie wydaje malo prawdopodobne ze uszkodzony zostal i waz i intercooler, ale chyba nie problem zeby mechanik pokazal te uszkodzenia?