Lacetti 1.6 hatchback ciągłe odpalanie za drugim razem
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Daniel
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Lacetti 1.6 hatchback ciągłe odpalanie za drugim razem
Witam. Pozwolę sobie opisać całą sprawę od początku
Od 2 miesięcy? Może miesiąca w moim lacetti dzieje się dziwna zależność. Jeśli auto stoi przykładowo 8h w czasie mojej pracy. Nie idzie go odpalić za 1 razem dopiero za drugim. Tak jest zawsze kiedy dłużej postoi. Dodatkowo jak już odpali wchodzi słabo na obroty. Mój silnik to 1.6 109km. Jest zagazowany. Ostatnio przeszedł przegląd i wymianę filtrów od gazu. Mechanik myślał, że to świece, więc wymieniłem je wraz z przewodami. Dzieje się tak samo. Może wy macie jakiś plan albo mieliście coś podobnego w swoim lacetti?
Od 2 miesięcy? Może miesiąca w moim lacetti dzieje się dziwna zależność. Jeśli auto stoi przykładowo 8h w czasie mojej pracy. Nie idzie go odpalić za 1 razem dopiero za drugim. Tak jest zawsze kiedy dłużej postoi. Dodatkowo jak już odpali wchodzi słabo na obroty. Mój silnik to 1.6 109km. Jest zagazowany. Ostatnio przeszedł przegląd i wymianę filtrów od gazu. Mechanik myślał, że to świece, więc wymieniłem je wraz z przewodami. Dzieje się tak samo. Może wy macie jakiś plan albo mieliście coś podobnego w swoim lacetti?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Lacetti 1.6 hatchback ciągłe odpalanie za drugim razem
poczytaj forum, a znajdziesz odpowiedz.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Pełno informacji na forum, reduktor do wymiany lub regeneracji bo nieszczelny i zalewa gazem kolektor.

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Nic nie piszesz czy po jezdzie na benzynie i ponownym porannym odpalaniu jest ten sam problem , problemem moze byc również egr
- karollol
- Aktywny
- Imię: Karol
- Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
- Silnik:
- Kontakt:
Zapewne auto odpalasz na Pb, więc szukałbym w układzie paliwowym,
Sprawdziłbym pompę i filtr paliwa. Być może tu jest problem, zbyt niskie ciśnienie.
Po dłuższym postoju zamiast odpalać auto, tylko przekręć kluczyk do pozycji 2. Po kilku sekundach wyłącz i po chwili znów na poz. 2 i spróbuj odpalić.
J
Sprawdziłbym pompę i filtr paliwa. Być może tu jest problem, zbyt niskie ciśnienie.
Po dłuższym postoju zamiast odpalać auto, tylko przekręć kluczyk do pozycji 2. Po kilku sekundach wyłącz i po chwili znów na poz. 2 i spróbuj odpalić.
J
-
- Specjalista
- Reputacja: 40
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
zmniejsz czasy nakładania faz benzyna-gaz , zwieksz temp.przełanczania na gaz.prawdopodobnie uruchamiasz auto w poblizu temp. przelanczania gaz-benzyna .
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Kreci i nie odpala, czy tak jakby lekko załapał i "odpuszcza" i trzeba kręcić drugi raz ?
Check się nie świeci ?
Check się nie świeci ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- M 52
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie jest w pewien sposób podobnie - wóz na zimno odpala w pół obrotu, a na ciepło - nawet po kilku godzinach postoju - odpala po dłuższym kręceniu. Gaz, egr i inne zwyczajowo wskazywane elementy mam sprawdzone lub nowe. To jest od roku jedyna wada mojego wozu, choć wcześniej, po blisko dwuletnim postoju w garażu, trzeba było kilka innych rzeczy zrobić.
-
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Samochód: Laceti
- Silnik:
- Kontakt:
Witam,
M 52 czy znalazła się przyczyna takiego odpalania?
Posiadam model lacetti 1.6, gaz BRC, rano odpala bez problemu po pracy po 8 h, za drugim razem.
Kiedyś miałem taką sytuację, że w ogóle nie chciał odpalić dolałem trochę benzyny z karnistra (przed dolaniem miał 1/4 baku) i odpalił, może to być powiązane z obecnym odpalaniem za drugim razem?
M 52 czy znalazła się przyczyna takiego odpalania?
Posiadam model lacetti 1.6, gaz BRC, rano odpala bez problemu po pracy po 8 h, za drugim razem.
Kiedyś miałem taką sytuację, że w ogóle nie chciał odpalić dolałem trochę benzyny z karnistra (przed dolaniem miał 1/4 baku) i odpalił, może to być powiązane z obecnym odpalaniem za drugim razem?
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 11
- Imię: Maciej
- Samochód: Lacetti CDX
- Silnik: 1,8 121KM f18d3 aut. Zf4hp16
- LPG: BRC SQ32
- Kontakt:
spróbuj przy drugim uruchomieniu delikatnie wcisnąć pedał gazu. sprawdziłbym pompę, a dokładnie smok pompy i filtr paliwa. Siateczkowy smok pompy możesz umyć w cieplej wodzie, a jak jest materiałowy to najlepiej wymienić.
Miałem podobna sytuacje w lanosie. Auto gasimy na lpg i zdarza się ze w zimie ten gaz jeszcze jest w dolocie. latem tego problemu nie miałem.
Miałem podobna sytuacje w lanosie. Auto gasimy na lpg i zdarza się ze w zimie ten gaz jeszcze jest w dolocie. latem tego problemu nie miałem.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, o 15:34 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawki ortograficzna i interpunkcyjna
Powód: poprawki ortograficzna i interpunkcyjna
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Przy sekwencji nic w dolocie nie zostaje
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ciekawy temat na temat czujnika położenia wału: https://moylacetti.ru/neispravnosti-dpkv/
Niestety po rosyjsku ale google translate i da się czytać.
W skrócie: należy sprawdzić logi auta w momencie rozruchu i sprawdzić jakie obroty widzi sterownik w momencie kręcenia rozrusznikiem (wiec obserwujemy i porównujemy 3 parametry: obroty, ciśnienie w kolektorze, i napięcie akumulatora).
Dodatkowo warto przeczyścić sam czujnik - zdarza się że jest zabrudzony.
Niestety po rosyjsku ale google translate i da się czytać.
W skrócie: należy sprawdzić logi auta w momencie rozruchu i sprawdzić jakie obroty widzi sterownik w momencie kręcenia rozrusznikiem (wiec obserwujemy i porównujemy 3 parametry: obroty, ciśnienie w kolektorze, i napięcie akumulatora).
Dodatkowo warto przeczyścić sam czujnik - zdarza się że jest zabrudzony.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.