Wskazania spalania na komputerze
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Wskazania spalania na komputerze
Witam wszystkich. Kupiłem Captive 2.0 LT 150 KM 2010 rok automat. Komputer od początku pokazuje błędne wskazania spalania. Na kompie jest 9,5 l/100 a w rzeczywistości 12,5 l/100. Generalnie różnica zawsze jest ok 3 l/100 bez względu jak i gdzie jeżdżę. Czy ktoś miał taki problem? Czy da się to urealnić?
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Captivia
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Wskazania spalania na komputerze
Musisz co tankowanie zerować wskazania spalania, czasu jazdy - wtedy będziesz miał średnie spalanie.
Jeśli zrobiłeś 400 km trasy i spalanie pokaże ci ok 7,5 l a później robisz miasto to nie pokaże ci od razu 12,5 tylko będzie rosło bardzo powoli i odwrotnie. Przytrzymaj wciśnięty przycisk mode kiedy wyświetlane jest średnie spalanie aż pojawią się 3 kreski --- później pokaże ci aktualne średnie spalanie.
Jeśli zrobiłeś 400 km trasy i spalanie pokaże ci ok 7,5 l a później robisz miasto to nie pokaże ci od razu 12,5 tylko będzie rosło bardzo powoli i odwrotnie. Przytrzymaj wciśnięty przycisk mode kiedy wyświetlane jest średnie spalanie aż pojawią się 3 kreski --- później pokaże ci aktualne średnie spalanie.
- adorosh
- Aktywny
- Imię: Andrzej
- Samochód: Captiva 2.4 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dokładnie, tak jak pisze sagger, średnie spalanie jest liczone według ogólnie przejechanych kilometrów z komputera. Więc im rzadziej resetujesz, tym wykres spalania będzie bardziej płaski. Najlepiej przed wyruszeniem w trasę zresetować i wtedy będziesz miał realne spalanie.
-
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Panowie, zapomnijcie mam auto 10 lat i nigdy nie było rzeczywistego spalania. Nic nie daje resetowanie przy tankowaniu, nic nie dała zmiana oprogramowania jeszcze na gwarancji - 7 lat temu. Ten skrzypowóz tak ma i już, do wskazania u mnie trzeba doliczyć 1,5L. Szkoda się denerwować.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam, w captivie 2,2D komputer zaniża spalanie w trasie o około 0,5l/100km w cyklu mieszanym lub po mieście być może nieco więcej.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 2
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
U mnie to nie nazwałbym tego wskazania spalaniem średnim, a jak już średnio-chwilowym... Bo rzeczywiście działa to jakoś na pograniczu. Np. Odpalam auto, mam napisane 8l, jadę 2 km po mieście wzrasta do 8,3, dojeżdżam do drogi szybkiego ruchu, jadę 120km/h za kilka minut chwilę pokazuje już np. 9,5, potem jak jadę w trasie ok 100km/h to po pół godzinie pokazuje 7,5l. A jak się zacznie wypalać dpf, to po 10 min mam z tych 7,5 już 10 i ponad. Dla mnie ten wskaźnik jest bez sensu, chyba, że u mnie działa źle.
Jak mierzę fakturami za paliwo, to mi pali 8,5-9, ale ja nie stoję w korkach w ogóle.
Jak mierzę fakturami za paliwo, to mi pali 8,5-9, ale ja nie stoję w korkach w ogóle.
- adorosh
- Aktywny
- Samochód: Captiva 2.4 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie pokazuje w granicach od 10,5 do 11,4, mam silnik 2.4 benzyna. Raczej nie udało mi się wyjść poza te granice. To oczywiście benzynka, ale obecnie śmigam na gazie i nie patrzę już na spalanie, koszt przejechania 100 km na gazie wynosi około 30 zł i uważam, że jak na tak duży samochód jest ok 

-
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Silnik: 2.2 / 185KM / Diesel
- Kontakt:
Dorzuce malego off topica ale bedacego w temacie spalania - czy to normalne ze captiva 2.2 diesel bierze 12.5 litra w miescie (automat ale jazda bez klimy)?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
widziałem większe spalania
autocentrum raczej podaje prawdziwe dane: https://www.autocentrum.pl/spalanie/che ... ania-7211/

autocentrum raczej podaje prawdziwe dane: https://www.autocentrum.pl/spalanie/che ... ania-7211/
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W mojej 2,2D dojazdy do pracy krótkie odcinki około 3km w okresie letnim około 8l/100km natomiast zimowo-wiosenny około 10l/100km jazda spokojna bez stania w korkach. W trasie udało się osiągnąć 6,5l/100km również spokojna jazda.kanak pisze:Dorzuce malego off topica ale bedacego w temacie spalania - czy to normalne ze captiva 2.2 diesel bierze 12.5 litra w miescie (automat ale jazda bez klimy)?
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
6,5l?
strasznie mało. Ale to ze wskazań komputera, czy na stacji mierzone? Podaj więcej szczegółów. Jaka prędkość, czy nie z górki i z wiatrem
itd.
strasznie mało. Ale to ze wskazań komputera, czy na stacji mierzone? Podaj więcej szczegółów. Jaka prędkość, czy nie z górki i z wiatrem

- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Captiva ma to samo co Epica i nie zgodzę się z Twoim opisem. Te komputery przed FL nigdy nie mierzą średniego spalania z długiego cyklu tylko robią sobie jakieś dziwne średnie z bardzo małego odcinka. Można przejechać trasę 500km i mieć średnie spalanie 7litrów, a później zrobić 15km w mieście żeby podskoczyło momentalnie do 9litrów. Później wyjeżdża się na trasę i przez kilka km nic nie spada, aż nagle co kilometr spada o 0,1litra i znowu dochodzimy do 7litrów. Jak dla mnie to ten komputer wylicza średnie z max 30km.sagger pisze:Musisz co tankowanie zerować wskazania spalania, czasu jazdy - wtedy będziesz miał średnie spalanie.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dokładnie tak jak wcześniej pisałem... Spalanie średnio-chwilowe 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Wyliczyłem średnie spalanie osobiście. Komputer zawsze wskazuje nieco niższe spalanie np. w trasie 700km po resecie 6,1l/100km ale mowa o jeździe ze stałą prędkością 90-120km/h bez wyprzedzania co minutę z pedałem gazu w podłodzeJohn Wayne pisze:6,5l?
strasznie mało. Ale to ze wskazań komputera, czy na stacji mierzone? Podaj więcej szczegółów. Jaka prędkość, czy nie z górki i z wiatremitd.

- jlao
- Aktywny
- Imię: Jarek
- Silnik:
- Kontakt:
to co jest na autocentrum zgadza się prawie co do joty i Ani Kropelki więcej;)
To jest za duże i za cieżkie, żeby palić za mało.
6,5 litra to miałbym jak bym jechał z Zakopanego do Gdanska, z odcinkiem 200 km na lawecie;)
I wcale nie żyłuje auta.
a tak na poważnie - ktoś widzi efekty jazdy z przyciskiem ECO?
To jest za duże i za cieżkie, żeby palić za mało.
6,5 litra to miałbym jak bym jechał z Zakopanego do Gdanska, z odcinkiem 200 km na lawecie;)
I wcale nie żyłuje auta.
a tak na poważnie - ktoś widzi efekty jazdy z przyciskiem ECO?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak jak napisałem wszystko zależy od nogi i braku szóstego biegu w trasie, w trybie ECO najbardziej irytująca funkcja to wyłączanie silnika. U mnie wyłącza tylko na zimnym silniku np. dojazd do świateł niedługo po rozpoczęciu jazdy, moim zdaniem logiczne byłoby zrobić taki przycisk opcjonalny którego można by użyć podczas jazdy w korku, tymczasem komputer sam podejmuje decyzję oczywiście nie wtedy kiedy to potrzebne.
Wg. instrukcji pozostałe funkcje ECO:
Gdy tryb ekonomiczny jest aktywny:
• Zmiana biegu na wyższy (automat) jest
realizowana szybciej, a redukcja biegu
później.
• Podłączenie sprzęgła przekładni hydrokinetycznej
następuje wcześniej i trwa
dłużej.
• Zmniejsza się czułość pedału
przyspieszenia.
• Sterowniki samochodu będą w
szerszym zakresie odcinać dopływ
paliwa do silnika podczas zwalniania.
Trybu ekonomicznego nie należy
używać ciągnąc przyczepkę lub w
czasie holowania.
Wg. instrukcji pozostałe funkcje ECO:
Gdy tryb ekonomiczny jest aktywny:
• Zmiana biegu na wyższy (automat) jest
realizowana szybciej, a redukcja biegu
później.
• Podłączenie sprzęgła przekładni hydrokinetycznej
następuje wcześniej i trwa
dłużej.
• Zmniejsza się czułość pedału
przyspieszenia.
• Sterowniki samochodu będą w
szerszym zakresie odcinać dopływ
paliwa do silnika podczas zwalniania.
Trybu ekonomicznego nie należy
używać ciągnąc przyczepkę lub w
czasie holowania.
- jlao
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Ja piszę o spalania 7,5 L/100 przy jednostajnej jeździe ok 90km/h w trasie, bez przyspieszania hamowania i wyprzedzania.
-
- Bywalec
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem czy pisanie o spalaniu auta 1900kg na oponach 55 (np. 235/55/18) i silniku 2,2 na poziomie 6,5//100km ma służyć poprawieniu humoru ???
Nawet na 6 biegu to chyba z górki.
Kolejny raz jadąc na urlop miałem czas, nie spieszyłem się, trasę autostradową 1400km postanowiłem przejechać o kropelce i będąc zawalidrogą na autostradzie telepałem się na tempomacie 115km/h czyli efektywnie 110km/h bo licznik przekłamuje w górę i GPS wskazuje prędkość o 5km/h mniejszą niż licznik. Na pokładzie tylko dwie osoby i bagaż, więc niewiele. Pierwsze tankowanie w Wodzisławiu Sląskim po 400km spalanie wyliczone 8,7l/100km. Drugie tankowanie po kolejnych 550km w Austrii spalanie 9,1l/100km, ale pod Brnem był korek około 1 godziny. Kolejne tankowanie w Chorwacji spalanie na "austriackim" lepszym dieslu MAXX - wyliczone 8,8l/100km. Droga powrotna myślę, nie będę oszczędzał. Jadę jak tylko przepisy pozwalają plus 10km/h a przy wyprzedzaniu więcej. Jazda rwana, bo ruch duży, po wyprzedzeniu pedał w podłogę i rozpędzenie do 130km/h lub więcej. Zatankowałem przed Zagrzebiem pod korek i wielkie zdziwienie, pierwszy raz tym samochodem (10 lat od nowości) przejechałem od zatankowania pod korek do zapalenia rezerwy 700km. Po prostu szok. Na Chorwackim paliwie czuć było moc. Pod Gliwicami na A1 zatankowałem 61 litrów, czyli też wyszło 8,7l/100km. W domu jak zatankuje pod korek i jeżdżę pół po mieście i pół w trasie 50-100km to rezerwa zapala mi się po dystansie 480-520km i tankuję 58 litrów, czyli spalanie 11-12 litrów. Tyle mojej długiej opowieści o spalaniu w moim skrzypowozie 2,0 z roku 2006/2007.

Nawet na 6 biegu to chyba z górki.
Kolejny raz jadąc na urlop miałem czas, nie spieszyłem się, trasę autostradową 1400km postanowiłem przejechać o kropelce i będąc zawalidrogą na autostradzie telepałem się na tempomacie 115km/h czyli efektywnie 110km/h bo licznik przekłamuje w górę i GPS wskazuje prędkość o 5km/h mniejszą niż licznik. Na pokładzie tylko dwie osoby i bagaż, więc niewiele. Pierwsze tankowanie w Wodzisławiu Sląskim po 400km spalanie wyliczone 8,7l/100km. Drugie tankowanie po kolejnych 550km w Austrii spalanie 9,1l/100km, ale pod Brnem był korek około 1 godziny. Kolejne tankowanie w Chorwacji spalanie na "austriackim" lepszym dieslu MAXX - wyliczone 8,8l/100km. Droga powrotna myślę, nie będę oszczędzał. Jadę jak tylko przepisy pozwalają plus 10km/h a przy wyprzedzaniu więcej. Jazda rwana, bo ruch duży, po wyprzedzeniu pedał w podłogę i rozpędzenie do 130km/h lub więcej. Zatankowałem przed Zagrzebiem pod korek i wielkie zdziwienie, pierwszy raz tym samochodem (10 lat od nowości) przejechałem od zatankowania pod korek do zapalenia rezerwy 700km. Po prostu szok. Na Chorwackim paliwie czuć było moc. Pod Gliwicami na A1 zatankowałem 61 litrów, czyli też wyszło 8,7l/100km. W domu jak zatankuje pod korek i jeżdżę pół po mieście i pół w trasie 50-100km to rezerwa zapala mi się po dystansie 480-520km i tankuję 58 litrów, czyli spalanie 11-12 litrów. Tyle mojej długiej opowieści o spalaniu w moim skrzypowozie 2,0 z roku 2006/2007.
-
- Aktywny
- Imię: Wojciech
- Samochód: Captiva 2.0VCDI 2008
- Silnik:
- Kontakt:
herman00
mam dokładnie takie samo spalanie Captiva 2.0 automat 2008 r. nic dodać nic ująć a komputer myli mi się o max 0,2l raz w jedną raz w drugą stronę. Miasto od 10-12l trasa od 8-9,5l naprawdę jak na taką wagę samochodu, opory powietrza i automat chyba nie da rady zejść niżej.

- dominiCK
- Świeżak
- Imię: Dominik
- Silnik:
- Kontakt:
Hej,
mam auto u siebie 5 miesięcy, Najniżej co widziałem na wskazaniu komputera to 7,6L w trasie do 100km/h. Potem było miasto i jazda mieszana, poziom spalania ustalił się na poziomie 11,5L. Po zrobieniu trasy Warszawa -Kielce - Warszawa z prędkościami około 130km/h, spadło na 11.2L po 200km codziennego używania jest znowu 11,5L. Pokrywa się to +/- z tankowaniem, nie liczyłem nigdy co do kropelki
* - codzienne używanie to dojazd do korka 7km(100km/h) -potem jakieś 5km po mieście i z powrotem

mam auto u siebie 5 miesięcy, Najniżej co widziałem na wskazaniu komputera to 7,6L w trasie do 100km/h. Potem było miasto i jazda mieszana, poziom spalania ustalił się na poziomie 11,5L. Po zrobieniu trasy Warszawa -Kielce - Warszawa z prędkościami około 130km/h, spadło na 11.2L po 200km codziennego używania jest znowu 11,5L. Pokrywa się to +/- z tankowaniem, nie liczyłem nigdy co do kropelki

* - codzienne używanie to dojazd do korka 7km(100km/h) -potem jakieś 5km po mieście i z powrotem

-
- Bywalec
- Imię: Jan
- Samochód: Captiva 2007 2.0VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Wg kompa najniższe miałem przy ok 70-80 km/h na 4 biegu 

-
- Aktywny
- Imię: Maciek
- Samochód: CAPTIVA 2.0 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Trasa Bielsko Biała - Pruszcz Gdański tempomat ustawiony na 120km/h średnie spalanie na komputerze 6.6l
2.0 vcdi automat 2010r
Dodano po 6 minutach 16 sekundach:
[/url]
2.0 vcdi automat 2010r
Dodano po 6 minutach 16 sekundach:
[/url]
- jlao
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:

-
- Bywalec
- Kontakt:
Na południu w Bielsku halny, potem i tak wiatr z południa, żagiel na dachu i w drogę na północ
; 

-
- Aktywny
- Imię: Maciek
- Samochód: CAPTIVA 2.0 2010
- Silnik:
- Kontakt:
Jeszcze nie tankowałem ale rezerwa się nie świeci