Lacetti HB2006

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
godzioszek
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Kuba
Samochód: Lacetti HB 2006
Silnik:
Kontakt:

Lacetti HB2006

Post autor: godzioszek » 17 kwie 2017, o 12:57

Cześć wszystkim,

Mam na ten moment dwa pytania związane z posiadanym autkiem - jedno to stricte pytanie, drugi temat - problem, na który może ktoś z Was zna lekarstwo.

1) Mam wersję Lacetti HB 2006 (KLAN) z silnikiem 1.4 - ogólnie z autka jestem zadowolony. Od momentu zakupu jednak nie działa mi podświetlenie lewej strony deski rozdzielczej (obrotomierz nie jest podświetlony - zarówno zielone tło tarczy jak i wskazówka). Orientuje się ktoś, który bezpiecznik za to odpowiada (czy moze jest jeden dla całej deski rozdzielczej a spalona jest żarówka)?

2) Nie posiadam świateł przeciwmgielnych z przodu, a chciałbym je zamontować. Kupując zestaw z allegro (wymontowany z innego auta lub nowy), ma on homologację czy jeśli auto fabrycznie wyszło bez halogenów, to montaż nawet oryginalnej części będzie problemem? Myślałem o podłączeniu ich do tylnych świateł przeciwmgielnych.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Lacetti HB2006

Post autor: etac » 17 kwie 2017, o 13:02

1. wyjmij licznik i sprawdź czy są tam żarówki, czy diody.
2. podłączenie pod tylne halogeny będzie niezgodne z prawem. Dokup nową manetkę do halogenów przednich i każdy elektryk będzie umiał to podłączyć.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Lacetti HB2006

Post autor: XaRaDaS » 19 kwie 2017, o 12:12

Ad.1 trzeba wyciągać licznik, bezpiecznikiem tutaj nic nie załatwisz.
Ad.2 kupujesz na allegro manetkę od kierunkowskazów z dodatkowym pokrętłem dla halogenów przednich. Pytanie czy ten "zestaw" posiada przekaźnik ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”