Krótkotrwałe drgania/wibracja całego auta

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
holeq
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Tomasz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Krótkotrwałe drgania/wibracja całego auta

Post autor: holeq » 23 sty 2017, o 17:55

witam, ktoś się spotkał z takim oto problemem:
Nie sprawdzałem kół czy opon bo się zdarzało na letnich 1-2 razy myślałem że coś z drogą może.
Ale jak już obecnie na zimowych (od nowego roku aż 4 krotnie)
Jadąc dziś na 5 biegu normalna droga poza miastem prędkość 90-100, po przejechaniu ok 14 km zaczyna trząść autem, jakby wirowanie, słyszalne dudnienie, żadnych drgań kierownicy, żadnych falujących obrotów, na desce rozdzielczej nic awaryjnego nie świeci.
Po redukcji biegów i mniejszej prędkości, jazdy na luzie objawy nie ustępują. Ustępują tylko i wyłącznie po zatrzymaniu.
Ponownie ruszyłem i problem ustępuje, przejechałem ok 70 km w tym ok 30 po mieście i było bez zarzutu.
I tak już wspomnę od nowego roku zdarzyło się 4-krotnie.

Ostatnim razem pomogliście z przepaloną kostka za deska rozdzielczą, bo nawet smrodu spalenizny w serwisie chevroleta nie znaleźli i w 3 pozostałych warsztatach, więc proszę o poradę.
pozdrawiam :)
dzięki

holeq

wieczor
Stały bywalec
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Re: Krótkotrwałe drgania/wibracja całego auta

Post autor: wieczor » 23 sty 2017, o 18:03

może poduszka skrzyni biegów, a może krzywa felga?, a może nawierzchnia drogi, miałem tak kiedyś w fiacie, że na ładnym nowym asfalcie było czuć takie właśnie jakby wibracjie

sobotaa
Bywalec
Imię: Paweł
Samochód: Cruze 1.4T SW LT
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sobotaa » 23 sty 2017, o 19:14

A ja obstawiam wyząbkowane opony jeśli nie czuć tego na kierownicy to raczej obstawiam tylną oś, przeczytaj kolego artykuł poniżej może to:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/z ... biec/xrg61

Awatar użytkownika
karollol
Aktywny
Imię: Karol
Samochód: Nubira 1.8 '06 F18D3
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karollol » 23 sty 2017, o 20:11

Ja bym jeszcze zbadał hamulce (również ręczny), ewentualnie łożysko piasty. A skoro nie czujesz nic na kierownicy, to zapewne tylna oś.
Jak znowu Ci się to przytrafi, to po zatrzymaniu dotknij felg, czy któraś nie jest cieplejsza. Wtedy będziesz wiedział, gdzie szukać.

machar02
Świeżak
Imię: Krzysztof
Samochód: Lecetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: machar02 » 24 sty 2017, o 08:40

Ja obstawiam hamulec ręczny miałem podobnie u siebie. Drgało całe auto póki nie odpuścił. przypomnij sobie czy sytuacja nie miała miejsca właśnie po jego zwolnieniu .

holeq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: holeq » 24 sty 2017, o 15:04

Hamulca recznego nie uzywalem. Prosta droga 2 pasmówka daleko juz poza miastem. I tak za kazdym razem po jakis 12~15 km, przyuwazylem. Dzis np. w trakcie drogi do pracy nic sie nie dzialo, a wczoraj owszem. Ten sam dystans 25 km, ta sama droga, tak sam styl spokojnej jazdy.
dzięki

holeq

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 24 sty 2017, o 16:51

Prowadnice zacisków/klocków tył :)
Typowe w lacetti

Gdy będzie się to działl zahamuj - nie awaryjnie, ale trochę dłużej ten hamulec potrzymaj (żeby tył zaczął hamować), i potem kontunuj jazdę, powinno być.
Jednak hamulce do rozebrania, wyczyszczenia i smarowania - godzinka-półtorej spokojnej pracy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

luka1989
Świeżak
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: luka1989 » 24 sty 2017, o 20:58

Miałem tak w swoim Cruzie 1 stycznia, jechałem również prostą drogą tyle że u mnie trząsło również kierownicą, po zatrzymaniu się i zgaszeniu auta ustąpiło. Pierwszy raz się z tym spotkałem a jeżdżę nim blisko 3 lata

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 24 sty 2017, o 21:24

Sebastian pisze:Prowadnice zacisków/klocków tył :)
Typowe w lacetti

Gdy będzie się to działl zahamuj - nie awaryjnie, ale trochę dłużej ten hamulec potrzymaj (żeby tył zaczął hamować), i potem kontunuj jazdę, powinno być.
Jednak hamulce do rozebrania, wyczyszczenia i smarowania - godzinka-półtorej spokojnej pracy.
Seba, a nie przewody gumowe?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 24 sty 2017, o 22:53

@etac - nie, sprawdzone doświadczalnie - Trasa 200km, gdzie co jakieś 10-20min trzeba było hamować na trasie szybkiego ruchu (na poboczu ofc) - mało przyjemna :roll:

Tutaj to opisywaliśmy - viewtopic.php?f=56&t=1871&hilit=prowadnice

Te trzpienie są już dostępne w zamienniku z QB o ile dobrze pamiętam, ale numer to musiałbym w notatkach poszukać.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 24 sty 2017, o 23:30

U mnie miałem podobną sytuację przed wyjazdem na zlot, podjechałem do warsztatu i posmarowali,prowadnice i tłoczek, ale po przejechaniu 50 km znowu ten sam problem. Po powrocie z zlotu zakupiłem reparaturki i do warsztatu z powrotem na wymianę gumek, do dzisiaj mam spokój ;) tak więc nasłuchuj czy to przód czy tył i zakup reparaturek zacisków i pewnie będzie po problemie, ja miałem prawy przód akurat. Pytanie czy te dudnienie ustępuje po jakimś czasie jazdy czy się nasila ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

holeq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: holeq » 25 sty 2017, o 05:25

Typowe w lacetti

Sprawdzic, masz na mysli ręcznym go podtrzymac czy lekko noznym az sie uspokoic?
dzięki

holeq

holeq
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: holeq » 25 sty 2017, o 07:30

XaRaDaS pisze:U mnie miałem podobną sytuację przed wyjazdem na zlot, podjechałem do warsztatu i posmarowali,prowadnice i tłoczek, ale po przejechaniu 50 km znowu ten sam problem. Po powrocie z zlotu zakupiłem reparaturki i do warsztatu z powrotem na wymianę gumek, do dzisiaj mam spokój ;) tak więc nasłuchuj czy to przód czy tył i zakup reparaturek zacisków i pewnie będzie po problemie, ja miałem prawy przód akurat. Pytanie czy te dudnienie ustępuje po jakimś czasie jazdy czy się nasila ?

Nie nasila, ustępuje że wszystkim po zatrzymaniu. Korekta predkosci na mniejsza i na luz nic nie skutkowalo.
Dzis 130~140 km predkosc i spokojnie bez zadnych objawow.
dzięki

holeq

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 25 sty 2017, o 12:11

Może być tak, że to ręczny nie odpuszcza i wtedy czasami pomaga pojeżdżenie na nim, najlepiej na jakiś mało uczęszczanych drogach i to nie tylko do przodu, lecz też do tyłu. U mnie kiedyś jeszcze przed wymianą kompletu z tyłu było słychać takie dudnienie wręcz.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 25 sty 2017, o 15:22

holeq pisze:
Typowe w lacetti

Sprawdzic, masz na mysli ręcznym go podtrzymac czy lekko noznym az sie uspokoic?
U mnie pomagało zahamowanie hamulcem zasadniczym - "nożnym", ale jesli bedzie u Ciebie problem z hamulcem ręcznym to mozesz lekko sprobowac recznym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”