Stację multimedialną kupiłem w Chinach, koszt zakupu 780 zł (11 listopada) + 100 zł opłaty DHL’u z VAT’em. Przesyłkę, od dnia zakupu, otrzymałem po 9 dniach.
Krótka charakterystyka techniczna:
-rozdzielczość ekranu: 1024x600
-wielkość: 7”
-procesor: Quad-Core RK3188 Cortex A9 1.6GHz
-pamięć: 1GB RAM, 16 GB pamięci wewnętrznej
-system: Android 5.1.1
-wymiary: 202mm x 196mm x 120mm
Wygląd i akcesoria:
Urządzenie pasuje idealnie do kokpitu Captivy, zielone podświetlenie przycisków, idealne spasowanie … wygląda super. Przyciski chodzą miękko z wyczuwalnym delikatnym skokiem. Ekran dotykowy jasny, bardzo dobrze reaguje na dotyk … mógłby być bardziej kontrastowy, kąty widzenia w normie (chociaż nie są tak dobre jak przyzwyczaiły nas do tego obecne telefony).
Sprzedawca w zestawie dołączył: kostkę do podłączenia (w moim przypadku, producent pomylił dwa przewody do sterowania przyciskami w kierownicy – jest na forum oddzielny temat), antenę GPS , przewody RCA, pilot, przewody USB OTG oraz adapter anteny radiowej. Dodatkowo karta pamięci z pirackim oprogramowaniem.

Instalacja:
Instalacja odtwarzacza, banalnie prosta. Do kostek radia podpinamy kostki z samochodu, adapter anteny FM oraz antenę GSM. Ja swoją antenę GSM umieściłem na prawym, przednim słupku. Ma uchwyt magnetyczny więc nie ma problemu z montażem. Radio ma dwa porty USB, do jednego z nich podłączyłem gniazdo USB (widoczne na zdjęciach) do modemu 3G, drugie będzie służyło do podłączenia kamery DVR.

Akcesoria:
Modem 3G, tani modem z Chin (12 zł), bez pasma WCDMA 900MHz. Radio rozpoznało bez problemów, łączy się szybko ale gdy straci zasięg, za żadne skarby świata nie chce się połączyć ponownie z Internetem (działa tylko metoda wyjmij/włóż).

Drugi modem 3G, bardzo u nas swojego czasu popularny, pełnozakresowy Huawei E3131 … też został rozpoznany. Łączy się szybko, nie ma takich problemów z zasięgiem (jednak 900 MHz się przydaje). Gdy straci połączenie, jest w stanie nawiązać je ponownie bez restartu … działa super.

Do zarządzania ustawieniami modemów używam alkilacji Mobile Network Settings (włącza ukryte menu).
https://play.google.com/store/apps/deta ... lenetworks
Docelowo jednak zamierzam nabyć Router Huawei CarFi E8377

Interfejs OBDII, kupiłem iCar II Vgate, urządzenie go widzi ale nie można się do niego zalogować. Próbowałem na wszystkie sposoby i nic, pewnie rozwiązaniem będzie zakup iCar na wifi ... Jak kupię dam znać.

Tani interfejs za 2 dolary, działa bez problemu … no może za dużo powiedziane. Radio go wykrywa, łączy się ale działa tylko z oprogramowaniem Torque Pro (OBD 2 & Car), każde inne oprogramowanie które do działania potrzebuje włączenia opcji bluetooth, nie współpracuje. Chyba spowodowane jest to tym, że radio nie ma opcji włącz/wyłącz bluetooth (bluetooth – działa cały czas, nie można go wyłączyć w ustawieniach menu tylko w zagrzebanych ustawieniach fabrycznych).

Kamera cofania, kupiona … czeka na wiosnę

Kamera DVR, kupiona … i też czeka na wiosnę

(montaż i wrażenia opiszę po instalacji - jak będzie cieplej)
Obsługa, wrażenia itp.:
Do obsługi interfejsu zainstalowałem Car Launcher Pro, długo szukałem i jest to chyba najsensowniejsze oprogramowanie które znalazłem. Android Car na tym urządzeniu, działa masakrycznie wolno. AutoMate – jest fajne, działa szybko ale ma spore ograniczenia (lubi wszystko co jest Google – innego już nie za bardzo).

Co do obsługi, trzeba się przyzwyczaić (ja przez dwa lata miałem w poprzednim aucie stację multimedialną na WIN CE – to była dopiero walka). Radio za każdym razem uruchamia się „od nowa”, więc zanim się wszystko załaduje, uruchomi i zacznie płynnie śmigać … zajmuje około 2 min.
Proszę mnie, źle nie zrozumieć , samo uruchomienie trawa ok. 30 sekund ale sami wiecie, że android potrzebuje do płynnej pracy aplikacji w pamięci i wszędzie być zalogowanym. A to trwa.
Zdarzają się lagi, restarty i zawieszenia, jest to upierdliwe ale można z tym walczyć wydłużając czas czuwania radia. W ustawieniach jest 30 sek. (domyślnie), 30 min, 1 godz. i 2 godz. Dłużej się nie da.
To jest największa wada tego urządzenia, drugą (ściśle powiązaną z pierwszą) jest ustawianie godziny. Za każdym razem trzeba poczekać aż się załaduje z GSM lub GPS. Można to obejść przełączając odpowiednie przewody ale wg opinii innych użytkowników podobnego sprzętu, radio potrafi zjeść cały zapas w akumulatorze i to przez noc ?!

Tutaj znajdziecie ciekawostki z forum XDA:
http://forum.xda-developers.com/wiki/Hui_Fei_Type
Oczywiście będę na bieżąco aktualizował wrażenia oraz montaż dodatkowych akcesoriów.