Nie dzialaja elektryczne szyby lacetti 1.6 sx
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Andrzej
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Nie dzialaja elektryczne szyby lacetti 1.6 sx
witam przestały mi działać elektryczne szyby działa tylko od strony kierowcy prosze o pomoc co moglo sie stac wszystkie dzialaly
-
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Niedzialaja elektryczne szyby lacetti 1.6 sx
moze masz wcisniety guzik blokady szyb?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
nie od strony kierowcy dziala reszta nie
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
czyli: z czterech przycisków przy kierowcy działa 1, a przy pozostałyc drzwiach?
Sprawdziłeś bezpieczniki?
Sprawdziłeś bezpieczniki?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
od strony kierowcy przycisk szyby daiala na pozostalych drzwiach niedzialaja
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Not wracamy do pierwszego dodatkowego pytania:

czy ten okragły przycisk nie masz wcisniety.

czy ten okragły przycisk nie masz wcisniety.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Wtrącę się, odepnij ten przycisk i sprawdź, może masz na nim zwarcie i nie wiesz, że jest wciśnięty.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
no ale jak by wnim bylo zwarcie to szyba kierowcy by chyba tez niedzialala
- etac
- Prezes
- Kontakt:
wlasnie nie. On tylko wyłacza/włacza opuszczanie szyb z strony pasazerów, tylko kierowca wtedy moze sterowac. To jest forma CHILD LOCK
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
sprawdze to i dam znac
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Są 3 bezpieczniki, dwa w komorze silnika i odpowiednio Ef9 i Ef14, a w kabinie jest jeden F6, chociaż ten w kabinie odpowiada również za zespoły A/C Przekaźnik, przekaźnik odszraniacza, przekaźnik elektrycznego podnośnika szyby, przekaźnik świateł przednich, jak one działają to bym wykluczył i skupił się na komorze silnika.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- voody
- Specjalista
- Imię: Adrian
- Samochód: Nie, teraz Laguna
- Silnik:
- Kontakt:
Prawdopodobnie padł jeden bezpiecznik w komorze silnika, miałem to samo jak kupowałem swojego Lacetti, sprzedający myślał ze padł cały panel sterujący szybami, a to był tylko bezpiecznik.

Chevrolet Lacetti HB SX 1.6 + LPG - Był
Renault Laguna II PH II 2.0T + LPG
Przycisk blokady szyb blokuje raczej tylko możliwość sterowania szybami przez pasażerów siedzących z tyłu, kierowca nie zależnie od tego czy przycisk ten ma zwarcie czy nie, czy jest wciśnięty czy nie zawsze ma możliwość sterowania szybami, więc przycisku tego bym się nie czepiał.
Kontrolę problemów elektrycznych zawsze należy zacząć od sprawdzenia bezpieczników.
Dziwi mnie trochę, że jedna szyba działa w trzy nie, bo spodziewał bym się jednego wspólnego bezpiecznika dla wszystkich szyb, ale nie mam schematu przed oczami i może tu są dwa bezpieczniki.
Teraz przepalanie się bezpieczników szyb to normalna przypadłość, szron, lód, przymrozki - szyba zblokowana, ktoś celowo lub przypadkowo za sterował i pach, po bezpieczniku.
A szczerze mówiąc, to autor tematu, o wiele szybciej sprawdził by te bezpieczniki niż napisał posta na forum
.
A my nie mając podstawowych informacji możemy tylko gdybać, moim zdaniem te podpowiedzi które tu padły już dawno powinny być zweryfikowane przez kierowcę, autora tematu zanim założył temat. Dopiero wtedy kiedy te wszystkie proste rzeczy sprawdził i dalej nie działa to wtedy powinien napisać - sprawdziłem to i to, ale dalej jest problem, co jeszcze może być przyczyną, i wtedy mamy szanse się wykazać.
Ale ja nie jestem adminem ani moderatorem aby uczyć jak zamieszczać tematy i posty na forum.
Pozdrawiam.
Kontrolę problemów elektrycznych zawsze należy zacząć od sprawdzenia bezpieczników.
Dziwi mnie trochę, że jedna szyba działa w trzy nie, bo spodziewał bym się jednego wspólnego bezpiecznika dla wszystkich szyb, ale nie mam schematu przed oczami i może tu są dwa bezpieczniki.
Teraz przepalanie się bezpieczników szyb to normalna przypadłość, szron, lód, przymrozki - szyba zblokowana, ktoś celowo lub przypadkowo za sterował i pach, po bezpieczniku.
A szczerze mówiąc, to autor tematu, o wiele szybciej sprawdził by te bezpieczniki niż napisał posta na forum

A my nie mając podstawowych informacji możemy tylko gdybać, moim zdaniem te podpowiedzi które tu padły już dawno powinny być zweryfikowane przez kierowcę, autora tematu zanim założył temat. Dopiero wtedy kiedy te wszystkie proste rzeczy sprawdził i dalej nie działa to wtedy powinien napisać - sprawdziłem to i to, ale dalej jest problem, co jeszcze może być przyczyną, i wtedy mamy szanse się wykazać.
Ale ja nie jestem adminem ani moderatorem aby uczyć jak zamieszczać tematy i posty na forum.
Pozdrawiam.
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jak jedna szyba działa (kierowcy) a 3 pozostałe nie, to wskazuje właśnie na przycisk blokady.
Podświetlenie przycisków w drzwiach pasażerów działa? Po tym można poznać blokadę włączoną i wyłączoną
Podświetlenie przycisków w drzwiach pasażerów działa? Po tym można poznać blokadę włączoną i wyłączoną
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Maniek nie wiem jaki jest przebieg, ale jak chcesz schemat to zamieszczam poniżej, ja mam akurat tylko w przednich drzwiach więc nawet nie mam jak sprawdzić, co do bezpieczników, to pisałem wcześniej, że jest ich 3 z czego podejrzewam jeden to przekaźnik oznaczony jako Ef9 i to on może ewentualnie być walnięty.
Jest schemat i sprawa się wyjaśniła, są dwa bezpieczniki 20A Ef14 i Ef9, z tego co widać to Ef14 zabezpiecza szybę kierowcy, a Ef9 pozostałe trzy. Wymienić bezpiecznik Ef9 i po temacie.
Dla tych którzy uważali że może przycisk blokady być sprawcą, niech uważnie przyjrzą się schematowi, widać na nim wyraźnie, że nie ma on wpływu na przyciski panelu w drzwiach kierowcy, on blokuje tylko przyciski w pozostałych drzwiach i aby spełniał swoją funkcje jego styki musza byś rozwarte - wtedy odcina prąd do pozostałych drzwi, jak był by zwarty, to pozostałe szyby by działały i autor nie zauważył by problemu
.
I do autora tematu i wszystkich, sprawdźcie bezpieczniki zanim założycie temat na forum, trwa to zdecydowanie krócej.
Dla tych którzy uważali że może przycisk blokady być sprawcą, niech uważnie przyjrzą się schematowi, widać na nim wyraźnie, że nie ma on wpływu na przyciski panelu w drzwiach kierowcy, on blokuje tylko przyciski w pozostałych drzwiach i aby spełniał swoją funkcje jego styki musza byś rozwarte - wtedy odcina prąd do pozostałych drzwi, jak był by zwarty, to pozostałe szyby by działały i autor nie zauważył by problemu

I do autora tematu i wszystkich, sprawdźcie bezpieczniki zanim założycie temat na forum, trwa to zdecydowanie krócej.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Maniek, ale wtedy fora by nie były potrzebne 

Krzysztof, ja rozumiem zapytać o problemy typu szarpanie silnika, zapaloną kontrolkę silnika, kod błędu, o części itp., ale każdy kierowca powinien potrafić sprawdzić bezpiecznik, uzupełnić płyny, wymienić żarówkę i wymienić koło. Jak tak dalej pójdzie będziemy odpowiadać na pytania typu :etac pisze:Maniek, ale wtedy fora by nie były potrzebne
"zaświeciła mi się taka lampka

co ona oznacza?? "
A swoją drogą, ciekawe ilu forumowiczów się teraz nad tym zastanowiło

Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 15:06 przez Maniek, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
i na tym forum dostanie tez odpowiedz. Pewnie bedą sarkastyczne, ale jak to mowia nie ma głupich pytań, sa tylko glupie odpowiedzi.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Maniek w dobie wszelakich ubezpieczeń dodatkowych, co raz częściej zdarzają się sytuacje, że na drodze stoi auto z kapciem i pan w gajerku i krawaciku nie podejmie zadania wymiany koła, bo ma pakiet, że mu przyjadą i wymienią na miejscu, więc po co się brudzić. Tematy wszelakie jak coś się dzieje należy umieszczać, chociaż to by pokierować kolejnych użytkowników w dobrym kierunku. Może być tak, że jednak bezpieczniki będą dobre, a okaże się przerwana gdzieś wiązka kabli. Zresztą andi jeszcze ni podał czy zerknięcie do bezpieczników coś dało. A tak na koniec to w sumie od porządków są admini i moderatorzy 

- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Ot to, toetac pisze:i na tym forum dostanie tez odpowiedz. Pewnie bedą sarkastyczne, ale jak to mowia nie ma głupich pytań, sa tylko glupie odpowiedzi.

Od pisania forum nie wymydli się

Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
O to jesteś lek na moje serce.rwicik pisze: Od pisania forum nie wymydli się

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Nie dzialaja elektryczne szyby lacetti 1.6 sx
usterka usunieta wiazka do wymiany zawiozlem do elektryka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Re: Nie dzialaja elektryczne szyby lacetti 1.6 sx
No i proszę, jednak moje obawy o wiązkę się okazały prawdziwe i żadne sprawdzanie bezpieczników w tym by nie pomogło
Forum jest od tego, żeby udzielać informacji gdzie szukać problemu, a jak jest znany to podać jak naprawić