Przyśpieszanie-czy u Was też tak jest?
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Ula
- Samochód: Chevrolet Nubira 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Przyśpieszanie-czy u Was też tak jest?
Czy u Was też tak jest że przy wbiciu pedału gazu do tzw. deski (w podłogę) auto przyśpiesza ale dopiero jak się trochę nogę odejmie czuć większe przyśpieszenie? To nie tylko moje odczucie. Czy coś może być nie tak?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Przyśpieszanie-czy u Was też tak jest?
według mnie to standard przy takich mocach i normalnej skrzyni biegów
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Miałem tak w astrze G. Lepiej przyspieszała jak po mocnym wciśnięciu delikatnie cofnąłem pedał. Nie znam przyczyn tego zjawiska. W orlando raczej nie zaobserwowałem, ale tu nie ma znaczenia czy wcisnę do połowy czy do dechy. Przyspiesza tak samo marnie
.
etac - z czego to może wynikać?

etac - z czego to może wynikać?

- etac
- Prezes
- Kontakt:
nie jestem specjalista w zakresie budowy silników 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
W starej nubirze z 133km i pojemności 2.0 nie było takiego efektu...oczywiście da się z tym żyć.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Odjecie gazu to chyba efekt pozorny, raczej chwilę trwa nim moc zacznie się przekładać na koła. Dużo zależy też od obrotów na jakich zaczynasz, przy bucie z okolic 2.5 jest taki efekt, powyżej 3 - 3.5 nie zauważyłem takiej zależności, idzie do przodu bez problemu.
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z tym się tez zgodzę, że zależy od obrotów.

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Ale zaraz, przecież od tego jest krzywa mocy i na końcu zawsze mamy spadek i mocy i niutków. Ja swojego to jak mam ruszyć szybko to powoli go podgazowuję i jakoś chyba nie zauważam tego efektu. Nie ruszam, tak, że na jałowych czekam i od razu na 4 tyś. lecz pierw do 2-2,5 potem 3 i powoli kręcę dalej.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
do dechy chyba jeszcze nigdy nie wcisnalem gazu, ale czy wciskam mocniej czy slabiej ponizej 3,5 tys nie ma roznicy (jedzie jak moja siena 1.2 75km) ;P
a czy wam tez tak maska faluje przy wiekszych predkosciach w kombiaku? bo troche w sumie sie boje jechac powyzej 130 (mam wrazenie ze macha odleci)
a czy wam tez tak maska faluje przy wiekszych predkosciach w kombiaku? bo troche w sumie sie boje jechac powyzej 130 (mam wrazenie ze macha odleci)
-
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Lacetti 1.6 16v sw
- Silnik:
- Kontakt:
Jezeli dajesz w palnik na np. Na czwartym biegu przy 60kmh to nie da rady dokropic tyle paliwa ile jest mu potrzebne do spalenia mieszanki paliwowo powietrznej i przelozeniu jej na moment obrotowy. Jak odpuszczasz gaz to rzeczywiscie Ci moze przyspieszyc poniewaz robi sie lepsza mieszanka. Niestety nasze autka to nie BMW ktore ma tyle elektroniki ktora ma elektroniczny pedal gaazu ktory jest powiązany z przeplywomierzem ktory zauwazy ze jest potrzeba przyspieszenia a kierowca nie zmienil biegu i powie wtryskom ze za wszelka cene maja przyspieszyc i leja obliczona dawka paliwa zeby zmieszac powietrze zeby jednak benzyniacEk w koncu puscil chmurke i przyspieszyl. Nasze auta trzeba krecic. Jak jezdze np. Od 3500 rpm to chodzi
daje rade. Ponizej rzeczywiscie tylko buczy. Ja tam sie ciesze ze mam ubozszy sanochod w elektroniki bo mniej do psucia
a no i nie powiem ale podoba mi sie
ponimo ze pracuje w BMW i rzeczywiscie samochody sa konfortowe i przyspueszaja skrecaja i hamuja niezle to jednak wole mojego ukochanego chevrolecika ktorego picuje pomalu na ile fundusze starczaja. Jakies felgi jakies radio dwu dinowe. Jezsze swiatla wydech a moze kiedys jakis gwint ?:p

"Nie moc lecz chec szczera zrobi z ciebie mechaniora":)
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie też faluje maska przy większych prędkościach, nie wiem może to kwestia ustawienia gumowych odbojników pod maską. Jak jechałam nubirą na pierwszy wyjazd autostradą to się zatrzymywałam żeby sprawdzić czy maska nie jest otwarta bo czułam niepokój.wieczor pisze:a czy wam tez tak maska faluje przy wiekszych predkosciach w kombiaku? bo troche w sumie sie boje jechac powyzej 130 (mam wrazenie ze macha odleci)
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tez to mialem, podkrecili odbojniki i problem sie skonczył 

- pacopaco
- Świeżak
- Imię: paco
- Samochód: Aveo T300 sedan LT
- Silnik:
- Kontakt:
chyba mieszanka jest za bogata, stąd takie odczucia. Nie jestem pewien, ale może przepustnica brudna.veratoxic pisze:Czy u Was też tak jest że przy wbiciu pedału gazu do tzw. deski (w podłogę) auto przyśpiesza ale dopiero jak się trochę nogę odejmie czuć większe przyśpieszenie? To nie tylko moje odczucie. Czy coś może być nie tak?
'12 chevy aveo T300 sedan LT 1.4 (LDD) (A14XER)
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
W Cruze też takie coś zauważyłem, w Lacetti nie. Bardziej bym obstawiał, że to wynika z budowy zawiasów i to na nich jest ten luz konstrukcyjny a nie na zamku (więc regulowanie gumowych odbojników nic nie da).veratoxic pisze:U mnie też faluje maska przy większych prędkościach, nie wiem może to kwestia ustawienia gumowych odbojników pod maską. Jak jechałam nubirą na pierwszy wyjazd autostradą to się zatrzymywałam żeby sprawdzić czy maska nie jest otwarta bo czułam niepokój.wieczor pisze:a czy wam tez tak maska faluje przy wiekszych predkosciach w kombiaku? bo troche w sumie sie boje jechac powyzej 130 (mam wrazenie ze macha odleci)
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale jak to ma wyglądać z tą falującą maską
jeździłem i 170 km/h i jakoś nie zwracałem uwagi, żeby coś tam falowało.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ją to widzę tak, że jadąc szybko na trasie mijając np tira jest taki podmuch wiatru że az maska się podrywa. Widac ruch maski względem nieruchomego blotnika gora-dol kilka mm.XaRaDaS pisze:Ale jak to ma wyglądać z tą falującą maskąjeździłem i 170 km/h i jakoś nie zwracałem uwagi, żeby coś tam falowało.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To ja nie zwracam uwagi na takie głupoty
jeżeli maska by się miała otworzyć to nie zapominajmy, że jest czujnik i kontrolka się nam zaświeci o otwartych drzwiach. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo w lanosie było coś takiego 

-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Sama kontrolka by tu wiele nie pomogła, bo gdyby nie blokada ręczna maski, to na równi z zaświeceniem kontrolki maska by wpadła do wnętrza przez przednią szybę. Na szczęście we wszystkich autach jest zabezpieczenie mechaniczne (zawsze trzeba przesunąć dzyndzel pod maską, żeby móc ją otworzyć).
Ale tak jak już pisałem ruch (luz) maski od podmuchu nie jest na zamku tylko na zawiasach przy szybie...
Ale tak jak już pisałem ruch (luz) maski od podmuchu nie jest na zamku tylko na zawiasach przy szybie...
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
podtrzymuję to co kiedyś pisałem, u mnie maska nawet nie drgnie a wczoraj jechałem specjalnie 180km/h (licznikowe
) aby sprawdzić i nic absolutnie nie widać na szczelinie błotnik-maska ani nigdzie indziej...

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
A u mnie maska faluje, przy prędkości już od ok. 120km/h, zastanawiam się czy nie dlatego, że zamek ma sprężynę, i maska faluje dociskając tą sprężynę
Na AK też kiedyś było to opisywane

Na AK też kiedyś było to opisywane

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tylko zauważ, że nie koniecznie może puścić zamek, ale wiesz że jest coś nie tak. W lanosie miałem skrzywione nadkola przez wyciąganie auta z piachu i maska zaczęła drgać przy 80-90 km/h i się zapalała kontrolkapawelwaw84 pisze:Sama kontrolka by tu wiele nie pomogła, bo gdyby nie blokada ręczna maski, to na równi z zaświeceniem kontrolki maska by wpadła do wnętrza przez przednią szybę. Na szczęście we wszystkich autach jest zabezpieczenie mechaniczne (zawsze trzeba przesunąć dzyndzel pod maską, żeby móc ją otworzyć).

Ale to nie temat o masce tylko o przyśpieszaniu

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie drga już przy 120 km. Widać jak się patrzy na plastiki na spryskiwaczach.
-
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
a ty masz kombi czy hatchbacka? bo tam sa calkiem inne maski, u mnie nie ma chyba kontrolki ostrzegawczej ze maska jest otwartakarpior pisze:podtrzymuję to co kiedyś pisałem, u mnie maska nawet nie drgnie a wczoraj jechałem specjalnie 180km/h (licznikowe) aby sprawdzić i nic absolutnie nie widać na szczelinie błotnik-maska ani nigdzie indziej...
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
[/quote]chyba mieszanka jest za bogata, stąd takie odczucia. Nie jestem pewien, ale może przepustnica brudna.[/quote]
Ten silnik wciąż rozgryzam, może coś jest na rzeczy. Przepustnicę wymieniałam i czyściłam.
Ten silnik wciąż rozgryzam, może coś jest na rzeczy. Przepustnicę wymieniałam i czyściłam.