Pusta klimatyzacja
- michal_78
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Michał
- Samochód: t 250
- Silnik:
- Kontakt:
Pusta klimatyzacja
rok temu na wiosnę przestała działać klimatyzacja , po załączeniu AC syczało w okolicy schowka (mało czynnika), nabiłem u znajomego (podobno 500g + olej + kontrast) , minął rok przyszły ciepłe dni , włączam AC i znowu syczy ,prawie nie chłodzi a wiatrak pracuje cały czas. Podjechałem do warsztatu co robi klimatyzacje sprawdzali szczelność - szczelny układ a czynnika zostało 20g . proponują mi nabicie z uszczelniaczem ? Co ile nabijacie klimatyzacje bo chyba nie co roku ?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Pusta klimatyzacja
ubytek 50g na rok jest normalne, każda inna wartość to wskazanie nieszczelności.
Nie ma sezonu jeszcze wiec poproś o porządne sprawdzenie, w serwisie który robi to od lat i z tego żyje, bo stacje do klimatyzacji może mieć każdy, ale trzeba umieć z niej z skorzystać.
Czyli próżnia nie 10 minut, ale godzina. Do tego kontrast jeśli nie wykryje dziury i kontrola po 2 tygodniach, a nie po roku.
Nie ma sezonu jeszcze wiec poproś o porządne sprawdzenie, w serwisie który robi to od lat i z tego żyje, bo stacje do klimatyzacji może mieć każdy, ale trzeba umieć z niej z skorzystać.
Czyli próżnia nie 10 minut, ale godzina. Do tego kontrast jeśli nie wykryje dziury i kontrola po 2 tygodniach, a nie po roku.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
W jakim celu dali kontrast skoro później nie sprawdzali lampą? 

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- michal_78
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Kontakt:
No to zmień warsztat
Seba, myślę ze kolega chętnie się z tobą skontaktuje.

Seba, myślę ze kolega chętnie się z tobą skontaktuje.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Eeeemichal_78 pisze:lampy się jeszcze nie dorobił

Jak byś chciał kontakt do osoby która zajmuje się klimami (i ma lampę, i barwnik

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
normalnie ciężkie pieniadzę jak dla serwisumichal_78 pisze:lampy się jeszcze nie dorobił

http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/ ... zacji/3648
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wytłumaczcie mi. Dlaczego w klimie samochodowej ubytek czynnika uważa się za coś oczywistego a w lodówce domowej nie dopełnia się go nigdy?etac pisze:ubytek 50g na rok jest normalne

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Zobacz jak wygladają połaczenia rurek w lodówce, a jak w samochodzie. Zobacz jakie wibracje są w lodówce, a jakie w samochodzie? 

- michal_78
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Klimę nabijał kolega , niema warsztatu tylko maszynę do nabijania , wiosnę ,lato jesień klima działała więc nie widziałem potrzeby sprawdzania lampą . Teraz jednak jak przestała działać pojechałem na sprawdzenie do warsztatu i sprawdzali najpierw lampą potem próżniowo wg nich klima jest szczelna.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
No to gdzie jest czynnik?
Sprawdzenie po roku czasu nie ma sensu, bo cały barwnik już znikł.
Tak jak pisałem trzeba jechać do specjalistów, a nie do osób posiadających tylko urządzenie, a nie posiadający nawet lampy.
Sorki, ale tak jest z klimatyzacja.
Także jedz raz jeszcze do nich i poproś o zrobienie dobrej próżni, nawet 60 minut, potem jeśli nie ma nieszczelności nabić wraz kontrastem i wrócić do nich po 2-3 tygodniach. Nie ma siły żeby nie odnaleźć dziury, przeglądając auto od dołu, góry, z przodu i ...
... w środku kabiny.
Sprawdzenie po roku czasu nie ma sensu, bo cały barwnik już znikł.
Tak jak pisałem trzeba jechać do specjalistów, a nie do osób posiadających tylko urządzenie, a nie posiadający nawet lampy.
Sorki, ale tak jest z klimatyzacja.
Także jedz raz jeszcze do nich i poproś o zrobienie dobrej próżni, nawet 60 minut, potem jeśli nie ma nieszczelności nabić wraz kontrastem i wrócić do nich po 2-3 tygodniach. Nie ma siły żeby nie odnaleźć dziury, przeglądając auto od dołu, góry, z przodu i ...
... w środku kabiny.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
To ja mam jakieś szczęście chyba, nabijana była u mnie z 2 lata temu, jak nie lepiej i dalej chłodzi
o dokładnie 05/2012 przy 59 tyś. obecnie będzie to już prawie 3 lata i 40 tyś więcej.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Kontakt:
A skąd wiesz, ubytek z 650g na poziom 500g wciąż będzie mało odczuwalny, ale olej i gaz który chłonie wilgoć, da ci opowiedz w przyszłym roku jak padnie ci klimatyzacja
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Dlatego w tym roku już jadę na przegląd klimy z nabiciem 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
To, że zostało 20g czynnika to znaczy, że jest wyciek, a syczenie w okolicach schowka wskazuje że wyciek jest pod dechą, albo coś na parowniku który jest w okolicach schowka, albo wersja bardziej optymistyczna coś na zaworze rozprężnym od strony kabiny - bo kawałek tego zaworu widać od strony silnika.michal_78 pisze:rok temu na wiosnę przestała działać klimatyzacja , po załączeniu AC syczało w okolicy schowka (mało czynnika), nabiłem u znajomego (podobno 500g + olej + kontrast) , minął rok przyszły ciepłe dni , włączam AC i znowu syczy ,prawie nie chłodzi a wiatrak pracuje cały czas. Podjechałem do warsztatu co robi klimatyzacje sprawdzali szczelność - szczelny układ a czynnika zostało 20g . proponują mi nabicie z uszczelniaczem ? Co ile nabijacie klimatyzacje bo chyba nie co roku ?
Jeśli jest tak jak mówię, to kontrastem i lampą tego nie znajdzie bo musiał by rozebrać cały wymiennik powietrza który jest pod dechą, a tam raczej nikt nie zaglądał.
Jeśli wyciek jest nie wielki, to rzeczywiście zrobi próżnię, tylko pytanie na jak długo.
Wydaje mi się, że powinieneś zostawić auto na dłużej u dobrego fachowca a nie zwykłego nabijacza, aby nie narażać Ciebie na duże koszty niech wpuści do układu azot pod ciśnieniem 20bar i niech zostawi , jak na drugi dzień nadal będzie 20 to ok, ale raczej nie będzie, a jak będzie syczało pod dechą, to szedł bym tropem syczenia.
U mnie też syczało pod dechą, niestety bez rwania dechy się nie obeszło, u mnie puścił zgrzew na parowniku, była kilku milimetrowa dziura i o dziwo aparatura robiła próżnie, ale jak się wpuściło czynnik to wszystko wysyczało właśnie w okolicach schowka.
Pół biedy jak będziesz miał wyciek na zaworze rozprężnym, bo zawór można wyjąć od strony silnika, wymienić oringi i po temacie, a jak jednak na parowniku - to masz poważny problem, i ciężko znaleźć dobrego fachowca który się tego podejmie, a jeszcze trudniej znaleźć takiego, który nie spartoli roboty. U mnie o dziwo po tej robocie wszystko działa, nie ma strat w plastikach i nawet po roku od kiedy to robiłem nie trzeszczą plastiki, więc chyba dobrze mi zrobił.
I jak na razie klima działa i bardzo szybko leci zimne powietrze, więc zakładam, że gazu dużo nie uciekło.