Buczenie przy 70km/h ?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2, 184KM, diesel
- Kontakt:
Buczenie przy 70km/h ?
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Chevroleta Captiva 2.2 184KM 4x4. Samochód ma taką oto przypadłość. Mianowicie podczas jazdy przy prędkości 70km/h słychać irytujące buczenie i czuć delikatne wibrację podłogi od strony pasarzera. Buczenie nasila się od ok 60km/h przy 70km/h osiąga maksymalną głośność i później wraz ze wzrostem prędkości cichnie. Buczy niezależenie na jakim biegu się jedzie zarówno na biegu jak i na luzie i wciskanie sprzęgła też nie robi różnicy. Jedyna zależność jest taka że przy dodawaniu gazu buczenie/szum staje się cichsze natomiast puszczając gaz buczy głośniej. Wymienione zostały przednie piasty, napewno nie są to też opony. Czy ktoś miał możę taki przypadek lub ma pomysł co to może być? Przekopałem forum i nie znalazłem podobnego przypadku.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Buczenie przy 70km/h ?
Most, albo skrzynka rozdzielcza - dopadła cię typowa przypadłość tego.modelu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2, 184KM, diesel
- Kontakt:
Właśnie mam podejrzenia co do skrzynki rozdzielczej bo przy oględzinach przegubów zauważyłem że łożysko walka wychodzącego ze skrzynki rozdzielczej jest jak by luźne ma delikatny luz na boki ale też porusza się do zewnątrz i do środka. Czy to może być powód ? I czy takie łożysko się wymienia czy może jakaś regeneracja całej skrzynki ? Co radzisz jeździć aż się całkiem skrzynka rozleci czy już zacząć coś z nią działać ?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Wiem że jest problem i nie ma części do tego.
Ja raczej bym szukał serwisu i ograniczył jazdy w celu nie zwiększania zniszczeń
Ja raczej bym szukał serwisu i ograniczył jazdy w celu nie zwiększania zniszczeń
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe