Aveo [T200] montaż centralny zamek

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blackman57
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Aveo [T200] montaż centralny zamek

Post autor: blackman57 » 26 sty 2015, o 18:45

Witam, w moim Aveo 1,2 2007 mam centralny zamek z kluczyka. Mam ambicje na pilot, dlatego kupiłem moduł na allegro, o własnie taki:

http://allegro.pl/uniwersalny-sterownik ... 87574.html

Kupiłem do tego siłownik typu SLAVE.

http://allegro.pl/show_item.php?item=4975346414
Rozpracowałem go, że gdy na niebieskim przewodzie jest + to siłownik w górze, a gdy na zielonym jest + to w dół.

Interesuje mnie instalacja bez syreny i odcięcia zapłonu.
Czyli potrzebuje tylko:
-podłaczyc zasilanie
-zamatowac siłownik i go podłaczyc (poprowadzic dwa dodatkowe przewody przez przepust do drzwi)
-podłaczyc pod kierunkowskazy
-podłączyc diode kontrolujaca działanie
-podłaczyc pod krancówki drzwi

Poszukałem pod kierownicą - zasilanie mam, diode wyprowadzic tez nie problem :)

Kierunkowskazy.
Z modułu są oddzielnie na prawy i lewy, oba dla pewności puszcze przez diode prostownicza. Proszę mi tylko powiedzieć w jaki przewód mam się wpiąc???????

Gdy zdejmuje próg od kierowcy mam złacza :

http://zapodaj.net/42aba834483b9.jpg.html
Odpiąłem białą kostke, włączam awaryjne - tylne migacze nie swieca. Przewody jasny niebieski i ciemny niebieski po podłączeniu diody z rezystorem miga jak kierunkowskaz , czy to te i czy jak podłacze tam moduł to przednie tez beda swicic?

Krańcówki, które to przewody?

http://zapodaj.net/5d12aa9c6cc87.jpg.html

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Aveo [T200] montaż centralny zamek

Post autor: Sebastian » 26 sty 2015, o 22:46

Ooo stig, już dwa alarmy z CZ montowałem/przerabialem od nich. Jeden zestaw (alarm) niestety wariuje - raz reaguje a raz nie na działanie pilota :roll:

Czekaj, czekaj - masz centralny zamek, to po co dokupowałeś siłownik? ;)
Nie lepiej spróbować się podłączyć pod oryginalny ? Montowanie tych nieoryginalnych silowników za pomocą dołączonych do zestawy "łaczników" to tragedia :(

Co do złacz - musiałby ktoś podrzucić rozpiskę pinów, jeśli nikt nie wrzuci to miernik w łapę i sprawdzamy ;)

Przewód z krancówką po otwarciu drzwi powinien być zwarty do masy, po wciśnięciu "dinksu" powinno nie zwierać.
blackman57 pisze: Kierunkowskazy.
Z modułu są oddzielnie na prawy i lewy, oba dla pewności puszcze przez diode prostownicza. Proszę mi tylko powiedzieć w jaki przewód mam się wpiąc???????
Szkoda że nie wrzucileś schematu który dostałeś.
Ale pewnie z modułu wyjdą dwa przewody do podlaczenia kierunkowskazów (raczej bedzie trzeba się wpiąć w +). Wiec jeden przewód wpinasz w lewy obwód a drugi w prawy (oczywiście jeśli pojawia się tam +12V w momencie migania).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
blackman57
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: blackman57 » 26 sty 2015, o 23:27

Mam fabryczny centralny zamek ale tylko z kluczyka, czyli nawet w jakis magiczny sposób podłaczajac pod niego moduł nigdy nie wymusze "elektrycznie" zamkniecia drzwi nie majac w nich siłownika :)

Siłownik juz na swoim miejscu-dużo zabawy mnie to kosztowało.

Rozpiska pinów czy schematy do Aveo - przekopałem cały internet i nie znalazłem :D

Co do modułu, tutaj instrukcja (mam wersje bez czujnika wstrząsowego i ultradzwiekowego )

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2240644.html

Musze zmierzyc czy po otwarciu drzwi na któryms z przewodów pojawia się +12 czy moze spada do 0 i wtedy ten przwód podłaczyc w odpowiednie miejsce w module.

Wyjscie na kierunkowskazy podłacze do tych co migały gdy podłączyłem diode, miernik nie łapał mi zmian napiecia z powodu (chyba) za szybkiej zmiany stanu na tym złączu (mam multimetr bez ustawiania zakresu pomiarowego - drogi dla leni ale w tym przypadku bezuzyczeny :D )

Maniek

Post autor: Maniek » 27 sty 2015, o 13:15

Centralny zamek masz fabryczny, jak zamykasz drzwi kierowcy z klucza to zamykają się wszystkie, czyli zamek drzwi kierowcy podaje sygnał elektryczny na moduł i pozostałe zamki, wniosek z tego, że trzeba tylko wychwycić te sygnały z zamka drzwi kierowcy - z reguły te cienkie przewody, bo grubsze są na zasilanie silnika w zamku - i do nich podłączyć się z modułem pilotów i nie trzeba się dopinać z dodatkowym siłownikiem sterującym bo z tym są tylko problemy, w montażu i w dalszej eksploatacji.
Taki siłownik konieczny jest tylko w autach z pneumatycznym centralnym zamkiem (mercedesy), a tam gdzie są zamki elektryczne można się tylko dopiąć.0
Może być taka sytuacja że zamek podaje sygnały masowe, ale w takiej sytuacji stosuje się tzw. inwerter poziomów, który zamienia + na -.
Można przez przekaźniki wpiąć się też w te grubsze przewody które idą do silnika w zamku, ale tu już jest więcej zabawy.
Nie mam elektryki do Aveo, więc gotowca Ci nie podam, ale odradzam stosowanie dodatkowego siłownika i cięgieł, bo co jakiś czas będziesz musiał poprawiać i regulować., plusem takiego rozwiązania jest tylko to, że nie ingerujesz w fabryczna instalację elektryczną, reszta to same wady.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 27 sty 2015, o 13:20

Czy w Aveo T200 jest przycisk zamykający pojazd wewnątrz pojazdu?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 27 sty 2015, o 14:38

Etac, w T200 może jest tak samo to rozwiązane jak w laczku, czyli rygielek kierowcy blokuje wszystkie drzwi.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 27 sty 2015, o 15:33

Jak nie ma przycisku wewnątrz, to siłownik może nie mieć mechanizmu, który pozwoli mu po podaniu sygnału na zamkniecie, wiec dołożenie dodatkowego może być wymagane, w celu wymuszenia sygnału zwrotnego na inne siłowniki.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 27 sty 2015, o 15:47

Kurcze nie raz rozbierałem boczek u siebie, ale nie pamiętam dokładnie gdzie idzie pręt od rygielka.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
blackman57
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: blackman57 » 27 sty 2015, o 16:18

W moim Aveo nie ma wewnatrz pojazdu przycisku do zamykania/otwierania centralnego zamka.

Jedyna mozliwoscia jest przekluczenie kluczyka w drzwiach kierowcy lub od srodka wcisniece "cycka" w drzwiach :)

Jestem juz po robocie, zabawy z tym masa, stracony cały dzień, ale efekt pozytywny

Zamatowałem siłownik, podłaczyłem sie pod kierunkowskazy, dioda sygnalizująca działanie na kokpicie.

Zestaw działa bez zarzutu, ale ocenic moge dopiero po kilku tygodniach użytkowania :)

Najwiecej czasu straciłem na przeprowadzenie przewodów do siłownika z wwnetrza kabiny, a takze próbując podłaczyc krancówki od drzwi az w koncu zrezygnowałem (kablologia mnie przewyzszyła :D ).

MaciejB
Świeżak
Imię: Maciej
Samochód: Kalos
Silnik: 1,4
Kontakt:

Pomocy, centralny zamek pilot

Post autor: MaciejB » 18 gru 2022, o 16:29

Witam

Mam problem moja mama zakupila Chevroleta kalosa jest centralny zamek ale z kluczyka kupiłem zestaw z pilotami i centralka i za chiny ludowe nie wiem gdzie to podłączyć. Znalazłem jakiś modul za schowkiem pasażera są dwa sygnały otwieranie i zamykanie ale nie wiem jak podłączyć żeby sterownik zadziałał. Ktoś pomoże? 🙏🙏
Załączniki
20221218_140022.jpg

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Reputacja: 457
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Kontakt:

Re: Pomocy, centralny zamek pilot

Post autor: bubu1769 » 18 gru 2022, o 16:59

Dzisiaj już nie dam rady ale jutro do południa postaram ci się to rozpisać.
Nie jestem tylko pewien czy czasem nie będziesz musiał dołożyć siłownika w drzwiach kierowcy.

MaciejB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: MaciejB » 18 gru 2022, o 17:18

Okiii to czekam cierpliwie:)

Dodano po 12 minutach 5 sekundach:
Taka mam instrukcje
Załączniki
Screenshot_20221218_172748_Chrome~2.jpg

Awatar użytkownika
MIDO
Wymiatacz
Reputacja: 32
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Inny samochód: Hyundai i20 Cool
Kontakt:

Post autor: MIDO » 18 gru 2022, o 20:14

Tak. Trzeba dokładać siłownik master w drzwiach kierowcy. Przerabialiśmy temat z tdon'em. Fabrycznego tam nie ma.
Nowa odma dobra na wszystko!!!

MaciejB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: MaciejB » 19 gru 2022, o 08:06

Omg. Co za dziwaczny pojazd No to to jak no teraz steruje tym całym interesem ? Drzwi otwierają się wszytskie przez kluczyć na tym małym module tez są dwa sygnały. Jezlst ktoś wstanie mi to jakoś opisać rozrysować żeby to ogarnąć? Dopiero będę robił po świętach ale bym się przygotował już

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Kontakt:

Post autor: bubu1769 » 19 gru 2022, o 09:14

W drzwiach kierowcy masz tylko krańcówki wysyłające sygnał do sterownika żeby otworzył pozostałe zamki.
To jest schemat kompletnej instalacji centralnego zamka
T3B15048.png
Zasilanie nowego sterownika możesz wziąć z przewodu pomarańczowego (+12V) i czarnego (masa).

Według mnie najmniej ingerujące w oryginalna instalacje rozwiązanie to wpięcie się nowym sterownikiem pod piny 1 i 7 oryginalnego modułu.
U ciebie na tych pinach nie ma przewodów więc trzeba by je dołożyć.
T3B1P045.png
T3B1P045.png (9.68 KiB) Przejrzano 3014 razy
W tym przypadku nowy sterownik konfigurujemy wedle wariantu "C" i przewód biały podpinamy pod pin 1 oryginalnego sterownika a przewód biało/czarny pod pin 7.
C.jpg
Ewentualnie można by podłączyć się przewodem białym pod przewód szary na pnie 6 a przewodem biało/czarnym na pod przewód jasnozielony na pinie 4, jednak nie jestem pewien czy takie podłączenie nie będzie sprawiać jakiś problemów.

Druga opcja to wymian oryginalnego sterownika na ten uniwersalny, jednak to rozwiązanie pozbawia możliwości sterowania zamkiem centralnym kluczyka.
W tym przypadku nowy sterownik konfigurujemy wedle wariantu "D" przewody biały oraz biało/czarny podłączamy pod przewody biały oraz niebieski w oryginalnej instalacji (polaryzacje trzeba już sprawdzić we własnym zakresie).
D.jpg
Nie wiem jak wygląda instalacje w samych drzwiach więc dodatkowy siłownik do drzwi kierowcy można by spróbować podłączyć w złączy głównym drzwi które znajduje się na słupku A, piny 26 i27.
T3B12005.png
C351.png
C351.png (11.01 KiB) Przejrzano 3014 razy
Pod migacze możesz się podłączyć w złączy C213 na dole słupka A, piny 4 i 5 przewody niebieski i błękitny.
Oczywiście pod migacze należy się podłączyć przez odpowiednie diody prostownicze.
T3B1P031.png
T3B1P031.png (5.46 KiB) Przejrzano 3014 razy
T3B12002.png

MaciejB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: MaciejB » 19 gru 2022, o 13:06

Super dziękuję Ci bardzo czyli .. a może podpięcie się w drzwiach pod te krańcówki? Rozwiąże problem? A dołożenie pinów na moduł to nie ma problemu mogę zobaczyć, ale mówisz o module kolo dmuchawy czy jest gdzie kolo nóg kierowcy ?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2022, o 13:16 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki.

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Kontakt:

Post autor: bubu1769 » 19 gru 2022, o 13:13

Piny 4 i 6 są właśnie od tych krańcówek w drzwiach kierowcy.
Mowa oczywiście o tym module koło dmuchawy który pokazałeś na zdjęciu.

MaciejB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: MaciejB » 23 gru 2022, o 13:33

No dobrze a czy mogę podłączyć się pod ten moduł właśnie żeby gp nie pruć tapicerki drzwi itd ? Na początku chciałem się podpiąć ale niestety nie chciało działać chociaż może źle podłączałem.

Plus i minus miałem i dalej co?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2022, o 14:38 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis CYTUJ

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Kontakt:

Post autor: bubu1769 » 23 gru 2022, o 15:25

Nie rozumiem o co dokładnie pytasz.
Od początku była mowa żeby się podpiąć pod te dwa wolne piny w module od centralnego, tego przy dmuchawie, powinno się go sterować sygnałami masy.
Tapicerkę drzwi i tak musisz zdemontować bo jak inaczej masz zamiar zamontować siłownik w drzwiach kierowcy?

MaciejB
Świeżak
Kontakt:

Post autor: MaciejB » 25 gru 2022, o 19:35

A to przepraszam zle zrozumiałem Oki teraz już wiem sorrki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”