Mam Cruza 2.0 (163 km). Od pierwszego dnia użytkowania, jak tylko wyjechałem z salonu (styczeń 2013) w głowie mam specyficzny odgłos przy gaszeniu silnika (metaliczny, coś jakby głośne grzechotanie). Autem mam już nalatane prawie 70 tyś. Te stuki występują tylko przy puszczonym pedale sprzęgła i co o dziwo przy ciepłym silniku. Gdy wcisnę pedał sprzęgła motor staje cichuteńko. Tak jak wspomniałem, te stuki występuje od zawsze - tak więc norma. Pierwszy diesel, pierwsze doświadczenia. Z biegiem kilometrów ani nie większe, ani nie mniejsze.
Jakież było moje zdziwienie, gdy przy którejś wizycie w ASO (przebieg już prawie 50 tyś. i n-ta wizyta w serwisie) oznajmiono mi, że zamawiają koło dwumasowe bo są stuki przy gaszeniu. Oczywiście moje zdziwienie potraficie sobie wyobrazić

Pytanie czy ktoś z Was spotkał się w swoim aucie z takim objawem i czy przypadkiem nie jest to naprawdę "urok" tego napędu 2.0 VCDI ??

Z góry dzięki za pomoc, info...
Jest jeszcze parę kwesti takich jak falujące obroty, stuki w amorach, błąd przy wypalaniu DPF (wymienili już parę częsci po czym ktoś się kapnął że to soft). W razie jakiś tematów, wymiany informacji służę

Pozdrawiam,
Michu