kontrolka ładowania swieci
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: janusz
- Samochód: captiva
- Silnik:
- Kontakt:
kontrolka ładowania swieci
mam captive 2,0 4x4 2007 zaswieciła mi sie kontrolka ładowania pare razy na krótko i po jakims czasie zgasła wymieniłem akumulator mechanik sprawdzał alternator parametry ładowania wszystko jest ok i znowu czasami zaswieci sie kontrolka na dwie minuty i sama zgasnie auto pali bez problemu co może byc przyczynom
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: kontrolka ładowania swieci
Może kończą się szczotki na regulatorze napięcia w alternatorze i czasem się przewieszają.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
A masy od altka i akumulatora są sprawne?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Alternator ma masę z silnika, jak by nie było masy na silniku to wszystko by wariowało, a nic innego kolega nie zgłasza.
Ale kable prądowe dobrze było by sprawdzić - może gdzieś być luźny lub zaśniedziały.
Ale kable prądowe dobrze było by sprawdzić - może gdzieś być luźny lub zaśniedziały.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
I na pewno zmienic elektryka, ktory naprawe zaczał od wymiany akumulatora. 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Jak by kolega Janusz używał znaków interpunkcyjnych to łatwiej było by odczytać posta, ale ja zrozumiałem tak, że zaświeciła mu się kontrolka, następnie zgasła, ale kolega Janusz sam wymienił akumulator (pytanie po co ??), to niczego nie zmieniło więc pojechał do elektryka który niczego nie znalazł - a problem jest nadal. (trzeba poważnie pomyśleć nad zmianą elektryka)
Ale dajmy szanse koledze, niech się wypowie w temacie.
A tak na marginesie, to jeśli problem występuje nie regularnie i podczas jazdy to może by tak zwrócić uwagę na jakieś warunki w których najczęściej się kontrolka zapala i kiedy gaśnie - obroty silnika, może wstrząsy, czy czegoś prądożernego nie włączałeś.
A próbowałeś może jeździć z podłączonym multimetrem, żeby zobaczyć czy rzeczywiście w momencie zapalenia się kontrolki nie ma ładowania, czy może kontrolka zapala się na przykład z innych przyczyn, np. jakieś zwarcie w instalacji.
A sprawdzałeś może pasek czy nie jest zbyt luźny i jak włączysz obciążenie to na chwilę wyhamowuje alternator ??
Jeśli pasek jest wspólny dla klimy i alternatora, to przy luźnym pasku klima może też zatrzymywać alternator, jak masz klimatronika to nawet nie wiesz kiedy włącza i wyłącza się kompresor.
Janusz czekamy na więcej informacji.
Ale dajmy szanse koledze, niech się wypowie w temacie.
A tak na marginesie, to jeśli problem występuje nie regularnie i podczas jazdy to może by tak zwrócić uwagę na jakieś warunki w których najczęściej się kontrolka zapala i kiedy gaśnie - obroty silnika, może wstrząsy, czy czegoś prądożernego nie włączałeś.
A próbowałeś może jeździć z podłączonym multimetrem, żeby zobaczyć czy rzeczywiście w momencie zapalenia się kontrolki nie ma ładowania, czy może kontrolka zapala się na przykład z innych przyczyn, np. jakieś zwarcie w instalacji.
A sprawdzałeś może pasek czy nie jest zbyt luźny i jak włączysz obciążenie to na chwilę wyhamowuje alternator ??
Jeśli pasek jest wspólny dla klimy i alternatora, to przy luźnym pasku klima może też zatrzymywać alternator, jak masz klimatronika to nawet nie wiesz kiedy włącza i wyłącza się kompresor.
Janusz czekamy na więcej informacji.
No i kolega Janusz chyba nam się spłoszył i nie dowiemy się jak z kontrolką ładowania w jego aucie.
-
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdz naciag paska od alternatora ,poten napiecie miernikien na klemach aku.i wlacz swiatla radio itd.
-
- Świeżak
- Imię: Arek
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam to samo w takim samym aucie. Wydaje mi sie ze pojawia sie to wtedy gdy alternator ma duze obciazenie. Dzieje sie to kiedy odpalam rano w czasie wielkiego mrozu lub gdy samochod jest kilka dni nie odpalany. Wydaje mi sie ze wystepuje to gdy wlaczam ogrzewanie szyby lub nawiew na przednia szybe(wtedy chyba zalacza sie klima)
-
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
- Silnik:
- Kontakt:
To bez znaczenia ma sie nie palic 

-
- Świeżak