Skrzynia biegów do Cruze 1.8
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Wojtek
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 141KM
- LPG: Zenit
- Kontakt:
Skrzynia biegów do Cruze 1.8
Witam wszystkich na forum
Padła mi skrzynia w Cruzie 1.8 o numerach :
AB 001714
B MC372
Po numerze MC372 moim oczom ukazują się skrzynie z Lacetti i Aveo w rozsądnych pieniądzach (500 - 900 zł), natomiast aukcje ze skrzyniami do Cruza (też MC372) są już mega drogie (3000 zł średnio gdzie trzeba oddać starą). I pytanie moje czy te skrzynie z Lacetti czy Aveo pasowały by do mojego rydwanu? Zakładam że różnica cenowa jest nie bez powodu, może ktoś wie o co chodzi. Wizualnie wyglądają identycznie.
Co do awarii to nie wchodzi 5 bieg i na luzie auto po puszczeniu sprzęgła chce jechać. Teraz zostało wymienione sprzęgło którego już nie było. Mędrcy od skrzyń raczej wykluczają wybierak.
Pozdrawiam
Padła mi skrzynia w Cruzie 1.8 o numerach :
AB 001714
B MC372
Po numerze MC372 moim oczom ukazują się skrzynie z Lacetti i Aveo w rozsądnych pieniądzach (500 - 900 zł), natomiast aukcje ze skrzyniami do Cruza (też MC372) są już mega drogie (3000 zł średnio gdzie trzeba oddać starą). I pytanie moje czy te skrzynie z Lacetti czy Aveo pasowały by do mojego rydwanu? Zakładam że różnica cenowa jest nie bez powodu, może ktoś wie o co chodzi. Wizualnie wyglądają identycznie.
Co do awarii to nie wchodzi 5 bieg i na luzie auto po puszczeniu sprzęgła chce jechać. Teraz zostało wymienione sprzęgło którego już nie było. Mędrcy od skrzyń raczej wykluczają wybierak.
Pozdrawiam
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów do Cruze 1.8
Podaj numer VIN.
-
- Świeżak
- Kontakt:
KL1JF6959BK028626
Dodatkowo na takiej stronie pokazuje ze skrzynie powinny pasować
https://www.proxyparts.com/wiki/gearbox ... del/cruze/
Dodatkowo na takiej stronie pokazuje ze skrzynie powinny pasować
https://www.proxyparts.com/wiki/gearbox ... del/cruze/
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Według VIN-u powinieneś mieć skrzynie D16.
-
- Świeżak
- Kontakt:
D16 od MC372 czym się różni?
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
viewtopic.php?p=192134#p192134
Tak jak patrzę jeszcze po zdjęciach to wybierak jest inny.
Tak jak patrzę jeszcze po zdjęciach to wybierak jest inny.
-
- Świeżak
- Kontakt:
No i pytanie czy ewentualna zamiana wybieraków (z mojej skrzyni na skrzynie lacetti) jest możliwa bez większych manewrów?
Za piękne by to było ale może akurat ktoś coś takiego robił
Za piękne by to było ale może akurat ktoś coś takiego robił
-
- Świeżak
- Kontakt:
Skończyło się na skrzyni z Gruza 1.6 MC3944 ze złomowiska. Czuć że są jakby inne przełożenia, wcześniej przy 4 tyś/obr jechałem 160 a teraz jadę 150. Ogólnie to w niczym nie przeszkadza bo biegi jakby krótsze, po mieście nawet lepiej.
Zrobiłem sekcję zwłok starej skrzyni - wybierak po zdemontowaniu ładnie pracuje, wbija się we wszystkie biegi. Po rozebraniu dekla od 5 biegu niczego nadzwyczajnego nie było widać poza małym szczegółem - brak segera którego 1/3 obwodu znalazłem w kolejnej komorze skrzyni. Prawdopodobnie reszta wleciała gdzieś między zęby i dlatego nie rozłączało biegów (jak porozbieram wałki to się podzielę info). Ogólnie to zęby wyglądają jakby były prosto ze sklepu, zero przebarwień, nic nie zmielone. Na koniec silnie rekomenduje użytkownikom gruzów wymiane oleju w skrzyni bo na dnie miałem po prostu żółty szlam.
Pozdro
Zrobiłem sekcję zwłok starej skrzyni - wybierak po zdemontowaniu ładnie pracuje, wbija się we wszystkie biegi. Po rozebraniu dekla od 5 biegu niczego nadzwyczajnego nie było widać poza małym szczegółem - brak segera którego 1/3 obwodu znalazłem w kolejnej komorze skrzyni. Prawdopodobnie reszta wleciała gdzieś między zęby i dlatego nie rozłączało biegów (jak porozbieram wałki to się podzielę info). Ogólnie to zęby wyglądają jakby były prosto ze sklepu, zero przebarwień, nic nie zmielone. Na koniec silnie rekomenduje użytkownikom gruzów wymiane oleju w skrzyni bo na dnie miałem po prostu żółty szlam.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2023, o 10:03 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
Podepnę się pod temat - zblokowana skrzynia, nie podjęli się regeneracji i kazali szukać skrzyni na wymianę i tu przychodzi dylemat w poszukiwaniu skrzyni.
Większość mądrych stron podpowiadających zgodność części z moim Cruze'm wskazuje na skrzynie MC372, natomiast wyciągnięta skrzynia z samochodu ma oznaczenie MC3944.
Ktoś bardziej obeznany jest w stanie podpowiedzieć, której szukać? VIN: KL1JF3559DK136605, silnik 1.8
Geneza: od dłuższego czasu zdarzało się, że nie zapinało 1 biegu. Ostatnio przy manewrowaniu skrzynia zblokowała się na wstecznym, niby można przerzucić drążek na luz i powyżej 3 biegu ale cały czas jest zapięty wsteczny (np. aktywna kamera cofania). Drążek w ogóle nie pozwala wejść na wsteczny, 1 i 2 bieg.
Samochód odstawiony do mechanika, odstawił skrzynie do regeneracji ale odmówili. Stąd poszukiwania.
Większość mądrych stron podpowiadających zgodność części z moim Cruze'm wskazuje na skrzynie MC372, natomiast wyciągnięta skrzynia z samochodu ma oznaczenie MC3944.
Ktoś bardziej obeznany jest w stanie podpowiedzieć, której szukać? VIN: KL1JF3559DK136605, silnik 1.8
Geneza: od dłuższego czasu zdarzało się, że nie zapinało 1 biegu. Ostatnio przy manewrowaniu skrzynia zblokowała się na wstecznym, niby można przerzucić drążek na luz i powyżej 3 biegu ale cały czas jest zapięty wsteczny (np. aktywna kamera cofania). Drążek w ogóle nie pozwala wejść na wsteczny, 1 i 2 bieg.
Samochód odstawiony do mechanika, odstawił skrzynie do regeneracji ale odmówili. Stąd poszukiwania.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
MC372 i MC3944 to oznaczenia przełażenia głównego, u Ciebie według numeru VIN powinna być 3,722.
Ogólnie wystarczy ze będziesz szukać skrzyni D16 M/CR.
Numery to zależności od rocznika
25186898 do 01/23/13
25190117 po 01/23/13
Warto przeczytać też to:
viewtopic.php?t=4771
Ogólnie wystarczy ze będziesz szukać skrzyni D16 M/CR.
Numery to zależności od rocznika
25186898 do 01/23/13
25190117 po 01/23/13
Warto przeczytać też to:
viewtopic.php?t=4771
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ
- Kontakt:
Dzięki za wyjaśnienie!
Im dalej w las tym człowiek głupszy po tym jak wyciągnięta skrzynia ma inne oznaczenia niż te które wskazuje VIN
Jesteś w stanie podpowiedzieć czy poniższa skrzynia będzie pasować? (https://allegro.pl/oferta/skrzynia-bieg ... 6559219317)
Dla laika wygląda tak samo.
Przy poszukiwaniu skrzyni MC372 niektóre elementy wyglądają inaczej i nie wiem czy będzie pasować. Tym bardziej, że ceny skrzyń, nie zjedzonych całkowicie przez rdze, z przełożeniem MC372 to koszt ponad 2x tyle (np. https://allegro.pl/oferta/chevrolet-cru ... 6531586430)
Im dalej w las tym człowiek głupszy po tym jak wyciągnięta skrzynia ma inne oznaczenia niż te które wskazuje VIN

Jesteś w stanie podpowiedzieć czy poniższa skrzynia będzie pasować? (https://allegro.pl/oferta/skrzynia-bieg ... 6559219317)
Przy poszukiwaniu skrzyni MC372 niektóre elementy wyglądają inaczej i nie wiem czy będzie pasować. Tym bardziej, że ceny skrzyń, nie zjedzonych całkowicie przez rdze, z przełożeniem MC372 to koszt ponad 2x tyle (np. https://allegro.pl/oferta/chevrolet-cru ... 6531586430)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2024, o 15:17 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Powód: Usunięto cytat.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Ta od 1.6 też teoretycznie powinna pasować, tak jak to było opisane kilka postów wyżej, ma inne przełożenie wiec trzeba będzie się do niego przyzwyczaić.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Jak będzie inne przełożenie niż fabryczne , może nie działać tempomat
Dodano po 54 sekundach:
Dodano po 54 sekundach:
MC372 to nie typ skrzyni a jej przełożenie główneadamsadam pisze: ↑7 paź 2024, o 15:15Dzięki za wyjaśnienie!
Im dalej w las tym człowiek głupszy po tym jak wyciągnięta skrzynia ma inne oznaczenia niż te które wskazuje VIN![]()
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Cruze
- LPG: TAK
- Kontakt:
Cześć wszystkim!
Również podepnę się pod temat.
Niestety w moim cruzie 1.8 - zblokowana skrzynia biegów. Mechanik kazał szukać nowej.
Czy ktoś mógłby pomóc w doborze skrzyni? (poradzić co dobrać/ z jakiej strony/ kosztowo itp itd)
Numer vin to - KL1JF6959DK056205
Również podepnę się pod temat.
Niestety w moim cruzie 1.8 - zblokowana skrzynia biegów. Mechanik kazał szukać nowej.
Czy ktoś mógłby pomóc w doborze skrzyni? (poradzić co dobrać/ z jakiej strony/ kosztowo itp itd)
Numer vin to - KL1JF6959DK056205
- etac
- Prezes
- Kontakt:
moja sugestia to naprawić, bo zblokowanie się często pojawia w tych skrzyniach, więc wymiana na inną używaną to loteria
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Cruze
- LPG: TAK
- Kontakt:
Naprawić? Czyli dać na regenerację czy po prostu w jakiś inny sposób się to naprawia?
Pytam, ponieważ jestem w lekkim szoku po telefonie mechanika, który mi wprost oznajmił aby szukać nowej.
Myślałem, że koszt będzie nieco mniejszy ale ceny za skrzynie pomiędzy 2-3k
Pytam, ponieważ jestem w lekkim szoku po telefonie mechanika, który mi wprost oznajmił aby szukać nowej.
Myślałem, że koszt będzie nieco mniejszy ale ceny za skrzynie pomiędzy 2-3k
- etac
- Prezes
- Kontakt:
tak rozebrać i sprawdzić co jest do wymiany, ale poszukaj serwisu od skrzyń, bo ten mechanik raczej na tym się nie zna.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Hej
U mnie pękł seger na zębatce 5-tego biegu co spowodowało zakleszczenie skrzyni - na luzie chciał jechać do przodu!
Polecam rozkręcić na razie ten boczny dekiel i zobaczyć czy tam wszystko gra.
Wyżej opisywałem jaki miałem przypadek
U mnie pękł seger na zębatce 5-tego biegu co spowodowało zakleszczenie skrzyni - na luzie chciał jechać do przodu!
Polecam rozkręcić na razie ten boczny dekiel i zobaczyć czy tam wszystko gra.
Wyżej opisywałem jaki miałem przypadek