Przepalający się bezpiecznik wyświetlacza informacyjnego (radio nadal działa)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
wojado97
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojtek
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 2.0. CDI 150km Diesel
LPG: Nie
Kontakt:

Przepalający się bezpiecznik wyświetlacza informacyjnego (radio nadal działa)

Post autor: wojado97 » 14 sty 2023, o 20:54

Witam w moim Chevrolecie Cruze LT 2.0. 150km diesel rocznik 2009 przestał działać wyświetlacz nawigacji/radia oraz podświetlenie przycisków od nawi/radia bezpośrednio pod wyświetlaczem. Przyciski bez podświetlenia po wciśnięciu nie działają. Radio nadal działa. Radiem mogę sterować jedynie przyciskami w kierownicy. Przyciski od ustawień ogrzewania mają podświetlenie i działają bez zarzutu. Dodam, że ekran/radio są oryginalne.

Sprawdziłem bezpieczniki i ukazał się spalony bezpiecznik numer 5 (7.5A). Po wymianie i włączeniu zapłonu wyświetlacz jednak nie zadziałał. Ponowienie wyjąłem bezpiecznik i znów okazał się spalony. Domyślam się, że jakieś zwarcie czy inny problem występuje w panelu przycisków lub wyświetlaczu.Czy ktoś miał podobny problem?

W porównaniu do schematu brakuje u mnie sporej części bezpieczników mimo to wszystkie funkcje działają. Załączam zdjęcie jak to u mnie wygląda.
Załączniki
IMG_20230114_204508.jpg
IMG_20230114_204405.jpg

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Przepalający się bezpiecznik wyświetlacza informacyjnego (radio nadal działa)

Post autor: etac » 14 sty 2023, o 20:57

to że brakuje to norma, nie masz wszystkich opcji.

Jeśli przepala bezpiecznik musisz niestety ręcznie sprawdzić gdzie jest zwarcie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

wojado97
Świeżak
Kontakt:

Re: Przepalający się bezpiecznik wyświetlacza informacyjnego (radio nadal działa)

Post autor: wojado97 » 14 sty 2023, o 21:17

Panel z ekranem da się zdjąć bez zniszczeń, uszkodzeń? Tam są pewnie jakieś kostki spinające wiązki kabli jeśli nie w nich to zwarcie będzie gdzieś w płytce ekranu? Z tego co sprawdzałem sam ekran 349 zł na aledrogo

Brakuje np: bezpiecznika nr 13, który odpowiada za podgrzewanie foteli a mam tą opcję i działa. Tak samo z blokadą kierownicy.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 14 sty 2023, o 21:29

z 13 już na forum przerabialiśmy, taka niespodzianka dla użytkowników.

wojado97
Świeżak
Kontakt:

Post autor: wojado97 » 15 sty 2023, o 19:32

Dziś eksperymentalnie w miejsce bezpiecznika numer 5 (7,5A) postanowiłem włożyć bezpiecznik 15A. I okazało się, że ekran oraz podświetlenie pod przycisków pod ekranem działa. Po wrzuceniu biegu wstecznego pojawia się też dźwięk od czujników cofania. Po kilku minutach wyjąłem bezpiecznik bo to jednak 15A a nie 7,5A. Bezpieczniki 7,5 A oraz 10 A nadal przepala. Może to bardziej wina jakiegoś zwarcia na czujnikach cofania/parkowania? Prędzej chyba tam mogła się wilgoć dostać, zalać jakaś kostka... Zanim rozbiorę w środku panel środkowy z ekranem lepiej chyba tam sprawdzić? Jest tu ktoś kto miał taką samą sytuację co u mnie albo wyjmował czujniki parkowania.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 15 sty 2023, o 20:33

Sam czujnik nie powinien robić przepięcia na bezpiecznikach. Prędzej sam moduł który jest w bagażniku, odepnij go z wtyczki i zobacz czy nadal masz problem.
Na tym bezpieczniku jest 6 modułów. Trzeba je po kolei odpinać
- sterowanie radioodbiornika
- moduł interfejsu multimedialnego
- moduł wyświetlacza radia
- moduł czujników parkowania
- moduł czujników wnętrza (jak jest alarm)
- moduł syrenki alarmu (jak jest alarm)

wojado97
Świeżak
Kontakt:

Post autor: wojado97 » 27 sty 2023, o 19:32

Dzięki za dotychczasową pomoc. Znalazłem chwilę czasu i postanowiłem odłączyć najpierw moduł czujników parkowania. Po odłączeniu włożyłem bezpiecznik 7,5 A w miejsce nr. 5. i sukces wyświetlacz i podświetlenie przycisków świeci. Uznałem, że znalazłem przyczynę. Dla pewności postanowiłem jednak podłączyć ponownie moduł czujników parkowania. Spodziewałem się, że bezpiecznik się spali. Ku mojemu zdziwieniu jednak tak się nie stało. Wszystko działa, czujniki cofania działają. Kilka razy wyłączałem i włączałem zapłon, wciskałem różne guziki, testowałem cofanie a bezpiecznik nadal cały. Czyli nadal nie wiem co było przyczyną przepalania bezpiecznika. Jeździć - obserwować?
Załączniki
IMG_20230127_191455.jpg

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 27 sty 2023, o 20:03

jak zawsze - jeździć i obserwować

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”