Kontrola trakcji + ESP

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Plastus91
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze
Silnik: 1,6 115 KM, benzyna
LPG: Tak Tartorrini
Kontakt:

Kontrola trakcji + ESP

Post autor: Plastus91 » 23 wrz 2022, o 11:53

Witam. Mam cruza rocznik 2010. Kupiłem 2 lata temu i w sumie sporo już zrobiłem w tym aucie. Ogólnie od samego początku problemy z elektroniką. Światła zapalają się z automatu, ale wszystkie kontrolki od ogrzewania gaszą się po odpaleniu silnika (odwrotnie podłączone?), często na pulpicie nie podświetla mi się część obrotomierza w różnych konfiguracjach.

Do brzegu. Rok temu podczas przeglądu corocznego okazało się że pękło mi nadkole (prawy przód). Gdzieś też w tym okresie zaczęła mi dokłuczać kontrolka od ABS przy manewrowaniu (ABS, t/c, ESP).

Dopiero niedawno zająłem się sprawą bo już zaczęło mnie to męczyć. Mój mechanik nie za bardzo chciał się za to wziąć bo powiedział, że od początku jest z elektroniką problem w tym aucie i pewnie tu jest problem. Dałem do innego i powiedziałem co jest bo już tak długo z tym jeździłem, że zauważyłem, że te kontrolki zapalają się przy skrajnym skręcie w prawo kołem.

Diagnoza drugiego mechanika po podpięciu kompa - czujnik ABS prawe przednie koło. Pękło tam to nadkole więc nawet się to kleiło, że jak strzeliło to nadkole to uszkodziło przewód.

Czujka wymieniona i przy skręcie brak obiawów, ale... No właśnie. Kilka h później wracam i przy prędkości około 60 i mokrej nawierzchni szarpnięcie autem. Na panelu stali bywalcy tj. T/c i ESP. Auto zwolniło wyłączyło się wspomaganie dramat.

Jak sobie przypomnę to faktycznie bywało tak, że przy większej prędkości na autostradzie, jak udało mi się po drodze nie skręcać to też mi się te kontrolki tc i ESP załączały z tym, że to olewałem bo już z nimi żyłem na codzień. I wtedy również bez ABS.

Poczytałem trochę. T/c lubi podobno wyskoczyć jak zużyje się/pęknie osłonka między piasta a przegubem/pierścieniem magnetycznym. I dobrze ktoś tam podpowiedział, że da się jego stan podejrzeć odkręcając czujkę ABS od piasty. Dobrałem się tam, pokręciłem obydwoma przednimi kołami i wyglądają na całe.

Nie mam już pomysłu co to może być. Czy ktoś ma pomysł na jakąś diagnozę albo miał podobnie?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Kontrola trakcji + ESP

Post autor: etac » 23 wrz 2022, o 15:43

Podpiąć kompa i tajemnice się rozjaśnią.

A na początek zapraszam do poczytania forum, bo tematów do czytania masz wiele i niezgodnym jest pisanie postów bez zapoznania się z innymi.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”