cruze 2.0 Diesel regeneracja DPF
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jakub
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 Diesel 163KM VCDI
- Kontakt:
cruze 2.0 Diesel regeneracja DPF
W moim cruzie zauważyłem, że dużo częściej występuje proces wypalania DPFa. Użytkuję go głownie na krótkich dystansach. Jednak jakiś czas temu częstotliwość wypalań wyraźnie wzrosła. Jednego dnia miałem bardzo wysokie spalanie ale tak się złożyło, że akurat wyjeżdżałem w trasę. Nie zdążyłem dojechać do autostrady, a dpf się wypalił i spalanie było w normie. Cała trasa wynosiła 600 km. Po kilku dniach będąc na A2 zaświeciła mi się kontrolka DPF. Bardzo mnie to zdziwiło bo dopiero co wróciłem z trasy. Wypaliłem i zgasła. Jednak od tego czasu dpf wypala się dużo częściej niż poprzednio. Z racji, że pokonuję krótkie dystanse domyślam się, że przerwałem proces wypalania wielokrotnie na przestrzeni 4 lat.
Podejrzewam, że mój chyba jest dość mocno zapchany. Mój przebieg to niecałe 180 tys. Umówiłem się na wyczyszczenie filtra. Koszt takiej usługi to około 1200 zł Czy ktoś z was regenerował filtr DPF? Jeśli tak to przy jakim przebiegu oraz czy przyniosło to oczekiwane rezultaty?
Podejrzewam, że mój chyba jest dość mocno zapchany. Mój przebieg to niecałe 180 tys. Umówiłem się na wyczyszczenie filtra. Koszt takiej usługi to około 1200 zł Czy ktoś z was regenerował filtr DPF? Jeśli tak to przy jakim przebiegu oraz czy przyniosło to oczekiwane rezultaty?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: cruze 2.0 Diesel regeneracja DPF
Pamiętaj że po regeneracji takiej trzeba zresetować też komputer.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Jak to należy zrobić? Muszę zapytać serwis czy po regeneracji go resetują
Ostatnio zmieniony 7 sie 2022, o 11:36 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Podpinasz odpowiedni sprzęt i kasujesz ustawienia w kompie auta.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Dużo częściej to pojęcie względne. Co masz na myśli? Mi w zimie wypala średnio co 750km a w lato dużo częściej bo co 600-650km przy jeździe po mieście. Przy wysokich temperaturach zewnętrznych diesle wytwarzają więcej sadzy...
-
- Świeżak
- Kontakt:
Jechałem z Poznania do Kołobrzegu. W pierwszą stronę wypalał się 2 razy, a w drugą minimum raz. Trasa w 1 stronę Poznań- Kołobrzeg to około 270 km
Moim zdaniem to za często. Taką trasę zrobiłem też w zeszłym roku (upały były większe) i nie wypalał ani razu. Teraz jak jeżdżę po Poznaniu to co kilka/ kilkanaście dni się wypala.
Jutro odbieram auto po regeneracji. Całkowity koszt to około 1300 zł. Przez myśl przeszło mi wycięcie tego ustrojstwa
Moim zdaniem to za często. Taką trasę zrobiłem też w zeszłym roku (upały były większe) i nie wypalał ani razu. Teraz jak jeżdżę po Poznaniu to co kilka/ kilkanaście dni się wypala.
Jutro odbieram auto po regeneracji. Całkowity koszt to około 1300 zł. Przez myśl przeszło mi wycięcie tego ustrojstwa

Ostatnio zmieniony 10 sie 2022, o 17:54 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Myślę ze należy też dobrze sprawdzić układ dolotowy, rury od turbo i wtryski. Wypalanie to skutek, a nie przyczyny usterki.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Tak jak wyżej sprawdź napewno szczelności dolotu, podciśnienia, nieszczelności sprawiają że silnik ma zaburzone spalanie i wytwarza zanieczyszczone spaliny (dym)
To wszystko przechodzi częściowo przez EGR ponownie przez dolot, DPF
Czujniki na DPF to wykrywają w postaci rosnącej różnicy ciśnień a sterownik robi poprostu swoje.
To wszystko przechodzi częściowo przez EGR ponownie przez dolot, DPF
Czujniki na DPF to wykrywają w postaci rosnącej różnicy ciśnień a sterownik robi poprostu swoje.