Potrzebuje pomocy!!
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0, 163KM
- Kontakt:
Potrzebuje pomocy!!
Hey!!!szukam pomocy!!!pacjent Cruze 2.0 163KM. Co się dzieje bądź działo. Wyskakuje blad P0030, gdy jecha trasę , czasem potrafił szarpac ( byla dziura w dolocie, ale właśnie zrobione , tak wiec to odpada), nadal Kopci n czarnym dymem:-(, brak mocy tak do 2000, potrafi zgasnąć przy ruszaniu. P0030 - sonda lambda:-(, i prośba czy ktos nie ma sprzedać dobra sondę ??badz wypożyczyć by sprawdzić czy to sonda tak mi bruździ
( czy coś innego??? Bo już nie wiem , i może ktos mia podobnie ?? Może ktos pomoże . Myśle o wtryskach , ale w warunkach domowych nie umiem sprawdzić i chyba nie można bez wiedzy i sprzętu . Weekend - między Warszawa a Lublinem(Ryki, Dęblin, Garwolin), po weekendzie Warszawa. Jak coś to nr tel : 609004080, pozdrawiam i pomozcie!!:-)

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Re: Potrzebuje pomocy!!
Tak bez kosztowo na początek to bym zaślepił EGR viewtopic.php?f=75&t=5784&p=102625#p102625 i zrobił próbę przelewową wtryskiwaczy. 

*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Aktywny
- Kontakt:
A po zaślepieniu trzeba się bawić w programach czy w cruzach nie wyskakuje blad???
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
A można odłączyć wtyczkę do egr i tak sprawdzić czy to jego wina ?? Bo silnik mi różni chodzi , nie ma falujących obrotów , jakich kolwiek problemów .
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
A można odłączyć wtyczkę do egr i tak sprawdzić czy to jego wina ?? Bo silnik mi różni chodzi , nie ma falujących obrotów , jakich kolwiek problemów .
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
U mnie błąd nie wyskakuje ale w Cruze chyba tak. Spróbuj odpiąć ale najpewniej zaślepić, odkręcasz dwie śrubki wyciągasz uszczelkę i na jej wzór wycinasz blaszkę.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

-
- Aktywny
- Kontakt:
Kurde , właśnie zrobiłem mała trasę, i tak ….. wszystko ok, fajnie przyspiesza, spalanie malutkie, tylko to kopcenie:-((….. może to wina ze kilka lat jeździł tak zawalony(bo ja go kupiłem nie dawno) filtry jak by kilka lat nie wymieniane , i sam już nie wiem , tylko to kopcenie przy mocniejszym dodaniu gazu:-(
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Szczepan
- Samochód: Cruze 2.0 hb Aveo1.6
- Silnik: 163KM 115KM
- Inny samochód: Audi A8 D3 4.2TDI
- Kontakt:
Może DPF wycięty?Wtryski leją.Przerabiałem to.Skończyło się na naprawie wtryskiwaczy.Polecam podjechać do dobrego zakładu zajmującego się czyszczeniem i regeneracją wtryskiwaczy. PS.Wymień filtry na początek.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Ja auto kupiłem ostatnio , i po znajomosci miałem wymienione wszystkie filtry i podobno były tak zajeb…..jak by ktos kilka lat jeździł na jednych ….ale teraz są nowe ….właśnie trochę obawiam się ze to mogą być wtryski …. Narazie zalałem specyfika ze stacji do czyszczenia wtrysków , może pomoże jak filtry były brudne to może i wtryski , może pomoże , raczej nie zaszkodzi .
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Jak ktoś tak nie dbał o samochód to i pewnie tankował tam gdzie najtaniej.
Dodatek może coś zdziała ale cudów raczej nie ma co się spodziewać.
Może warto by też wrzucić płukankę do wymiany oleju.
Dodatek może coś zdziała ale cudów raczej nie ma co się spodziewać.
Może warto by też wrzucić płukankę do wymiany oleju.
-
- Aktywny
- Kontakt:
I ciagle mi wyskakuje blad P0030, czyżby sonda takie objawy jak kopcenie miała???
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Szczepan
- Samochód: Cruze 2.0 hb Aveo1.6
- Silnik: 163KM 115KM
- Inny samochód: Audi A8 D3 4.2TDI
- Kontakt:
Sonda reaguje także na zły stan spalin (zakopcona).Im wcześniej sprawdzisz i ewentualnie wyeliminujesz niesprawne wtryskiwacze,tym mniej szkód narobisz.Znajdź dobry warsztat w okolicy i w dzień góra dwa ogarną.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Dwa razy wyjmowałam sondę , za każdym razem była okopcona strasznie czarna sadza. A co do wtrysków to nie wiem czy objawy kopcenie przy przyduszeniu na luzie czy pierwszych biegach i brak trochę mocy z dołu to objaw wtrysków , no ale może i tak powinnienem zrobić .
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
gdzieś może być dziura w dolocie także.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Aktywny
- Kontakt:
Jeszcze jedna ….. z jedna już w weekend walczyłem …, zauważyłem tylko ze jak odpalam go zimnego ( nie ma z Tym problemu) to coś kilka razy zasyczy i przestaje , tak jak by był brudny i ciężko mu coś zrobić i po kilku sekundach wszystko ok , coś z przodu , i zanim się rozgrzeje to minimalne wachania obrotów są zauważalne .
-
- Aktywny
- Kontakt:
Dobra może ktos pomoże , a dziś jadąc ,ruszając słyszę taki świst, gwiazd….. może tak być ze jeszcze jedna dziura w dolocie ??? Czy turbo się kończy??? Bo odczuwam do bardziej na dolnych obrotach ….