sporadycznie nie odpala, utrata mocy

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
oswarekfx
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Arek
Samochód: cruze 1.6
Silnik:
Kontakt:

sporadycznie nie odpala, utrata mocy

Post autor: oswarekfx » 6 mar 2022, o 12:40

Mój cruze 2 razy nie odpalił, opisze te sytuacje może ktoś wie o co chodzi.

pierwszy raz wsiadłem: wsiadłem do auta odpaliło jak zwykle przejechałem jakieś 4 kilometry do brata na miejscu auto zgasiłem, później odpaliłem i od razu zgasiłem (bo brat jeszcze odpalił papierosa) i kiedy mieliśmy już ruszyć auto nie odpaliło. Dokładnie to wyglądało tak jakby był zbyt słaby akumulator i nie miał siły zakręcić, po paru próbach pod maską było już słychać tylko samo stukanie, dodatkowo elektronika zaczęła wariować (wysunęła się płyta, włączały kierunkowskazy, opuściła się szyba). Podpięta kostka nie pokazała błędu, ale zaświeciła się kontrolka od immobilizera. Auto odpaliłem w końcu na pych i przejechałem jakieś 20km i problemu z odpalaniem już nie było aż do wczoraj czyli miesiąc później.

druga sytuacja: żona jechała tym autem i podczas jazdy auto straciło moc więc zjechała na parking, po zgaszeniu silnika auto już nie odpaliło, tym razem znowu z elektroniką działy się cuda. Przyjechałem na miejsce i odpaliliśmy go na pych. Kiedy przejechałem ok 2km auto gasiłem i odpalałem kilkukrotnie i problemu nie było, dodatkowo wieczorem go odpalałem parę razy i żadnego problemu nie było. Tym razem po odpaleniu na pych kontrolki od immobilizera się nie zaświeciła.

Co to może być? padający akumulator chyba nie bo skąd ten spadek mocy podczas jazdy. Ktoś może miał podobny problem? Auto w krótkim czasie przed pierwszą sytuacja miało robiony rozrząd, wymieniane koła zmiennych faz rozrządu, wymienione świece i cewkę.

Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Reputacja: 41
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Kontakt:

Re: sporadycznie nie odpala, utrata mocy

Post autor: zzzz » 6 mar 2022, o 12:45

Ile lat ma akumulator? Zacznij od jego wymiany.

Z jakiego powodu była wymieniana cewka?

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Reputacja: 457
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Kontakt:

Post autor: bubu1769 » 6 mar 2022, o 12:46

To właśnie może być padający akumulator.
Warto najpierw sprawdzić jego stan oraz ładowanie.
Należy pamiętać że w Cruzie jest inteligentne ładowanie i może ona wynosić od 12 do 15 V.
viewtopic.php?t=2843

oswarekfx
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Arek
Samochód: cruze 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: oswarekfx » 6 mar 2022, o 13:27

zzzz auto kupiłem 3 lata temu i akumulatora nie wymieniałem a kiedy był kupiony nie wiem, cewke wymieniłem bo auto nie paliło na jeden gar a wymiana świec nic nie dało i dopiero wymiana cewki pomogło. Sprawdzę date produkcji akumulatora i najwyżej go wymienię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”