trzecie światło stop + pytanie o elektryka

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Mateusz91
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Mateusz
Samochód: Epica
Silnik: 2.0 144km
LPG: STAG
Kontakt:

trzecie światło stop + pytanie o elektryka

Post autor: Mateusz91 » 28 sty 2022, o 15:40

Witam wszystkich,

Przychodzę z banalnym pytaniem ale nie mogę nigdzie nic znaleźć a nie chciałbym sobie czegoś rozłączyć przy okazji. Chodzi o 3cie światło stop. Jakie żarówki tam wchodzą? x) tam będą te w5w czy jakieś inne? jak próbuje cokolwiek znaleźć to zamiast informacji o żarówkach proponuje mi się całe światła z obudową -_-.

Również pytanie do ludzi z pomorza (najlepiej z trójmiasta) - znacie może jakiegoś elektryka, który miałby możliwość podłączyć się pod komputer tego pojazdu i sprawdzenie który czujnik parkowania jest uszkodzony? na desce świeci mi od sporego czasu kontrolka parktronika i chciałbym to w końcu zrobić ale nie wiadomo teraz czy to wina jednego czujnika czy może dwóch a może wszystko tam poszło do piachu. Jak ktokolwiek się podłącza to ma dostęp tylko do komputera silnika.

Za pomoc dzięki!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: trzecie światło stop + pytanie o elektryka

Post autor: etac » 28 sty 2022, o 15:46

tam mogą być diody.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Reputacja: 13
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec » 28 sty 2022, o 15:58

Epica ma w trzecim stopie żarówki w5w, oryginalnie są w srebrnej powłoce żeby chyba delikatniej świeciły, ja wymieniłem na zwykłe i nie widzę różnicy.

Co do czujników cofania to Epica miała w nich wadliwe wiązki, które zjadało od wilgoci, na 99% będziesz miał ten problem.

Mateusz91
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Mateusz91 » 28 sty 2022, o 16:00

Kwestia żarówek wyjaśniona. Jak już napisałem post to znalazłem informacje w końcu... Na tym forum :) w5w w srebrnej bance.

Pozostaje temat elektryka :)

Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
Kraviec pisze:
28 sty 2022, o 15:58
Epica ma w trzecim stopie żarówki w5w, oryginalnie są w srebrnej powłoce żeby chyba delikatniej świeciły, ja wymieniłem na zwykłe i nie widzę różnicy.

Co do czujników cofania to Epica miała w nich wadliwe wiązki, które zjadało od wilgoci, na 99% będziesz miał ten problem.
Ok. Czyli jak coś to by trzeba było wszystko wymieniać? Polecasz jakieś czujniki?

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Reputacja: 13
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec » 28 sty 2022, o 16:13

Jak się okazało po latach mam to szczęście i Epicę bez czujników więc nie było okazji wejść dokładnie w ten temat.
Ale przerabiałem czujniki uniwersalne w innym aucie i w zasadzie wymienione jakieś droższe dokładane w ASO na tanie chińczyki pokazały, że nie warto dopłacać, działają tak samo.

Mateusz91
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Mateusz91 » 1 lut 2022, o 17:20

Cześć,

nie chcę robić osobnych tematów więc mam nadzieję, że od razu ktoś tu odpiszę.
Mam nierówną pracę silnika. Walczę z tym od miesiąca. 2msc temu były wymieniane świece zapłonowe.
teraz jak miałem check engine właśnie miesiąc temu wyszedł w obd informacja o błędzie w pierwszym cylindrze. Pracownik warsztatu żeby nie grzebać za dużo przełożył cewkę z pierwszego cylindra do 5tego i czekamy aż znowu zaświeci się błąd - jakby wyszedł 5ty to wina cewki jak pierwszego to problem cylindra. Niestety jednak po dwóch tygodniach od tego zabiegu zamiast zaświecić się błąd - wczoraj zaczął mrugać check engine i falowało obrotami aż zgasł. W połowie drogi z pracy do firmy wszystko jednak wróciło do normy. check się zgasił i samochód zaczął jechać normalnie. Dziś jednak czułem pewien opór czyli tak jakby cylinder zrobił sobie wolne i pięć za niego robi.

Chcę we własnym zakresie wymienić cewkę, która miesiąc temu się wyświetliła i dodatkowo spróbować wymienić kable zapłonowe bo moim zdaniem objawy wskazują na problemy w tej materii bo jakby cylider był uszkodzony to by samochód non stop trzęsło i byłby niespokojny.

teraz meritum. Cewkę znaleźć to nie problem.
Pytanie ile powinno być tych kabli.
bo niby pasujące z intercars to takie:
https://intercars.pl/produkty/251089-pr ... ea-l30007d mi się wydawało że powinno być tyle ile cylindrów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”