Witam.
Ponieważ jestem tu nowy najpierw się przedstawię. Mam na imię Mariusz i mam problem z autkiem.
Szukałem rozwiązania na forum lecz gdy go nie znalazłem postanowiłem napisać nowy wątek.
Posiadam auto Cruze 2.0 D (150KM) z 2009r.
Podjechałem pod dom , zgasiłem i już nie odpalił.
Po sczytaniu błędów przez kolegę komputerem Autokomem czy Delphi ( w sumie to jedno i to samo), Wyskoczył błąd czujnika ciśnienia oleju. Niestety nie zapisałem nr błędu, jednak po wstępnej analizie w internecie doczytałem iż w tym modelu taka usterka może uniemożliwić odpalenie silnika.
Moje pytanie jest następujące. W którym miejscu w moim aucie znajduje się czujnik ciśnienia oleju-włącznik ciśnieniowy oleju.
Drugie pytanie, na który pin sterownika(komputera) dochodzi przewód od czujnika. Podejrzewam nie tylko uszkodzenie czujnika ale uszkodzenie przewodu w wiązce. Już tam było grzebane i widać że "nasi tu byli".
Z góry dziękuję za informację.
cruze 2.0 D (150KM) nie odpala
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: MARIUSZ
- Samochód: Cruze sedan (J300)
- Silnik: 2.0 D 110kW/150KM
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: cruze 2.0 D (150KM) nie odpala
Jeśli to był błąd od ciśnienia oleju to pewnie był P0524
Schemat podłączenia czujnika.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dziękuję za info - dziś już późno ale jutro wolny dzień więc sprawdzę co i jak.
-
- Aktywny
- Reputacja: 10
- Imię: Witek
- Samochód: Cruze 2.0 163Km
- Silnik:
- Kontakt:
Wątpię by brak ciśnienia oleju przy rozruchu powodował że sinik się nie uruchomi 

- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Też nie wydaje mi się to prawdopodobne ale od czegoś warto zacząć.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Witam.
Przepraszam że po tak długim czasie ale za dużo pracy. Do swojego autka mogłem zajrzeć dopiero 2 dni temu.
Po wymianie czujnika ( koszt około 30 zł) autko odpaliło. Bez problemu dało się wykasować błąd , który wcześniej był jako stały i nie do wykasowania.
Zakładałem wcześniej, że może to być błąd w instalacji ale okazało się że to wina czujnika. Trochę męczy mnie żeby ją sprawdzić ale jak to kolega mówi "nie drap tam gdzie nie swędzi"
Co do komentarzy
- "Wątpię by brak ciśnienia oleju przy rozruchu powodował że sinik się nie uruchomi
"
- "Też nie wydaje mi się to prawdopodobne ale od czegoś warto zacząć."
Brak ciśnienia oleju przy rozruchu nie powoduje możliwości odpalenia silnika. Powoduje to błąd , który pokazał się jeszcze podczas gdy silnik był uruchomiony. Po jego zgaszeniu jest możliwość ponownego rozruchu.
Tak jak pisał przedmówca , od czegoś trzeba zacząć i jestem szczęśliwy że zacząłem od dobrej strony
Wystarczy trochę poczytać na internecie ( przewertowałem także rosyjskie i ukraińskie strony), nie jest też wstydem zapytać , jeśli się czegoś nie wie bo człowiek uczy się całe życie.
W ASO pewnie kosztowało by mnie to dużo więcej i nie ma gwarancji że naprawić i co wymienią . O czasie operacyjnym nie wspomnę.
Z zawodu jestem elektrykiem po szkole "kolejowej" na obecną chwilę pracuje jako elektryk-mechanik w firmie transportowej przy samochodach ciężarowych ( sporo pneumatyki więc i jako hydraulik )
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.
Przepraszam że po tak długim czasie ale za dużo pracy. Do swojego autka mogłem zajrzeć dopiero 2 dni temu.
Po wymianie czujnika ( koszt około 30 zł) autko odpaliło. Bez problemu dało się wykasować błąd , który wcześniej był jako stały i nie do wykasowania.
Zakładałem wcześniej, że może to być błąd w instalacji ale okazało się że to wina czujnika. Trochę męczy mnie żeby ją sprawdzić ale jak to kolega mówi "nie drap tam gdzie nie swędzi"
Co do komentarzy
- "Wątpię by brak ciśnienia oleju przy rozruchu powodował że sinik się nie uruchomi

- "Też nie wydaje mi się to prawdopodobne ale od czegoś warto zacząć."
Brak ciśnienia oleju przy rozruchu nie powoduje możliwości odpalenia silnika. Powoduje to błąd , który pokazał się jeszcze podczas gdy silnik był uruchomiony. Po jego zgaszeniu jest możliwość ponownego rozruchu.
Tak jak pisał przedmówca , od czegoś trzeba zacząć i jestem szczęśliwy że zacząłem od dobrej strony

Wystarczy trochę poczytać na internecie ( przewertowałem także rosyjskie i ukraińskie strony), nie jest też wstydem zapytać , jeśli się czegoś nie wie bo człowiek uczy się całe życie.
W ASO pewnie kosztowało by mnie to dużo więcej i nie ma gwarancji że naprawić i co wymienią . O czasie operacyjnym nie wspomnę.
Z zawodu jestem elektrykiem po szkole "kolejowej" na obecną chwilę pracuje jako elektryk-mechanik w firmie transportowej przy samochodach ciężarowych ( sporo pneumatyki więc i jako hydraulik )
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.