Dławienie się silnika po rozgrzaniu + "cykanie"

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
blutut
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Dławienie się silnika po rozgrzaniu + "cykanie"

Post autor: blutut » 13 lip 2021, o 08:22

Witam,
Chciałem prosić o pomoc w ustaleniu przyczyny występowania objawów w moim Cruze 1.4 Turbo benzyna - po rozgrzaniu silnika, podczas przyspieszania między 2,5 a 3 tyś obrotów, silnika zaczyna się dławić, delikatnie spada moc na ułamki sekundy. Zaznaczam, że na zimnym silniku te objawy nie występują. Dodatkowo na biegu jałowym po rozgrzaniu obroty zaczynają lekko falować, jakby znowu się dławił + słychać raz na kilka sekund jakby cykanie w okolicach pokrywy silnika. Mocniej te objawy występują przy włączonej klimie. Czy ktoś miał podobny problem?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2021, o 16:40 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Re: Dławienie się silnika po rozgrzaniu + "cykanie"

Post autor: pawelwaw84 » 13 lip 2021, o 09:09

Te cykanie to pewnie zawór par paliwa, ale one tak mają w tym silniku że pracują głośno. Jak odkręcasz korek paliwa to masz zasysanie powietrza do baku?
Delikatne falowanie obrotomierza to i ja miałem na jałowym w tym silniku, auto niemal od nowości także wydawało mi się że ten typ tak ma. Jakby licznik zbyt czujny bo na słuch fakowania nie można było wyłapać. Co do utrat mocy w tym silniku przyczyn może być wiele. Zaczynając od przepływomierza, przez cewkę, sondy lambda po zaworki turbosprężarki.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 13 lip 2021, o 16:40

blutut pisze:
13 lip 2021, o 08:22
Witam,
Chciałem prosić o pomoc w ustaleniu przyczyny występowania objawów w moim Cruze 1.4 Turbo benzyna - po rozgrzaniu silnika, podczas przyspieszania między 2,5 a 3 tyś obrotów, silnika zaczyna się dławić, delikanie spada moc na ułamki sekundy. Zaznaczam, że na zimnym silniku te objawy nie występują. Dodatkowo na biegu jałowym po rozgrzaniu obroty zaczynają lekko falować, jakby znowu się dławił + słychać raz na kilka sekund jakby cykanie w okolicach pokrywy silnika. Mocniej te objawy występują przy włączonej klimie. Czy ktoś miał podobny problem?
Z góry dzięki za pomoc.
pewnie odma, lub nawet cała pokrywa.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

blutut
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: blutut » 13 lip 2021, o 22:12

Sprawa się dzisiaj wyjaśniła - powodem wszystkich problemów była jedna z cewek zapłonowych, styki były zasiedziałe, nalot izolował iskrę która powodowała cykanie i spadek mocy przy przyspieszaniu. Po wyczyszczeniu cewki problem ustał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”