Przeszukałem forum i nie mogłem trafić na opis moich problemów z autkiem, a ponieważ jest ich kilka to postanowiłem założyć nowy temat. Mam nadzieję, że ktoś będzie mi w stanie choć troszeczkę pomóc z moimi usterkami

1) Obroty silnika na luzie po odpaleniu - normalnie wynoszą około 800 ale od pewnego czasu zaraz po odpaleniu wskakują na około 1000 i troszeczkę falują, po tym jak silnik złapie trochę temperatury wracają do 800, ale czy zawsze wracają do normy nie wiem, nie zdążyłem jeszcze dokładnie tego poobserwować. Kiedyś czytałem, że może być to powiązane z DPF'em a mianowicie z jego wypalaniem ale co i jak dokładnie nie wiem.
2) Temperatura płynu chłodniczego - nigdy nie dochodzi do 90 zatrzymuje się dwie kreski przed i trzyma się na tym poziomie niezależnie od tego czy auto jedzie czy stoi. Do tego wentylator na chłodnicy włącza się już przy tej temp. a kilka razy nawet wcześniej. Ogrzewanie kabiny chodzi normalnie

3) Auto czasami szarpie podczas jazdy - zaczęło się tak dziać po zatankowaniu paliwa, w sumie na sprawdzonej stacji a jednak było z nim coś nie tak (raczej na pewno od paliwa bo szwagierka miała dokładnie to samo w tym samym czasie i na tej samej stacji). Auto zaczęło szarpać podczas jazdy raz mocniej raz słabiej więc wyjeździliśmy paliwo prawie do zera i zatankowaliśmy verve na przepchanie, u szwagierki pomogło u nas niestety nie. Wymieniliśmy filtr paliwa na nowy. Powiem szczerze, że poprawa jest znaczna ale nadal zdarza mu się szarpnąć. Jakieś rady ? Ktoś ma jakiś pomysł jak dobrze przeczyścić układ paliwowy ?
4) Przyśpieszanie - czasami auto przyspiesza jakby nie miało mocy dopiero jak wcisnę pedał w podłogę puszczę i wcisnę jeszcze raz zaczyna ciągnąc jak trzeba (podejrzewam, że to może być problem związany z problemem nr 3

Wiem, że trochę tego dużo i przyczyn może być zapewne setki ale może ktoś miał podobne problemy i wie jak je rozwiązać.
Z GÓTY DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI