Chrobocze przy przyspieszaniu
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Chrobocze przy przyspieszaniu
No to sprawdź czy dźwięk zanika po wciśnięciu sprzęgła i przy wyrzuceniu na luz.

- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Nie, nie zanika nadal jest i do przodu i na wstecznym. ( w trakcie jazdy , bo na postoju przy włączonym silniku nic nie słychać ) Dziwne jest to że jadąc poboczem .np prawą stroną po trawie , odgłosu tego nie ma .
Dodano po 59 minutach 58 sekundach:
Po demontażu całego schowka ( z mizernym efektem ) postanowiłem w końcu ściągnąć koło i co się okazało , między plastiki nadkola dostał się uschnięty patyczek ( pewnie musiałem na niego najechać po ostatnich wichurach ) , akurat wbił się w taki miejsce , że nie było go widać mając koło na samochodzie. obracające koło wprawiało złamany patyczek w wibracje a jego końcówka tarła ,, o coś'' za plastikami nadkola
przez co efekt w kabinie był jakbym jechał małym traktorkiem . Druga część patyczka musiała sporadycznie ocierać o asfalt ( dlatego na trawie nie było słychać tarcia ) Nigdy bym nie powiedział , że nadkola mojego Cruza są tak tragicznie wygłuszone ( one chyba wcale nie są wygłuszone ) . Tylko niepotrzebnie demontowałem cały boczek , i schowek ,a przez cholerny patyczek nie spałem prawie cała noc 
Dodano po 59 minutach 58 sekundach:
Po demontażu całego schowka ( z mizernym efektem ) postanowiłem w końcu ściągnąć koło i co się okazało , między plastiki nadkola dostał się uschnięty patyczek ( pewnie musiałem na niego najechać po ostatnich wichurach ) , akurat wbił się w taki miejsce , że nie było go widać mając koło na samochodzie. obracające koło wprawiało złamany patyczek w wibracje a jego końcówka tarła ,, o coś'' za plastikami nadkola

-
- Specjalista
- Reputacja: 0
- Imię: Artur
- Samochód: Cruze LT MY2010
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
- Kontakt:
Dziwię się, że nie zacząłeś od koła zamiast wyjmować schowek
Chyba jesteś przewrażliwiony przez ten samochód ;D
Odnośnie wygłuszenia to fakt, wszystko co uderzy w osłonę nadkola odbija się szerokim echem w kabinie, sam się zastanawiam czy nie walnąć na te nadkola jakiejś najtańszej pianki wygłuszającej.

Odnośnie wygłuszenia to fakt, wszystko co uderzy w osłonę nadkola odbija się szerokim echem w kabinie, sam się zastanawiam czy nie walnąć na te nadkola jakiejś najtańszej pianki wygłuszającej.
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Może na wiosnę ( przy okazji zmiany kół z zimowych na letnie ,też wygłuszę nadkola ). Nie sprawdziłem , bo akurat nie miałem dostępu do lewarka ( swój pożyczyłem ) , a dźwięk ewidentnie dochodził ze środka ( z zewnątrz nie był słyszalny - to mnie zmyliło ). Trochę w aucie mam przeciągniętych dodatkowych przewodów i szybkozłączek , myślałem że któraś z nich uderza o karoserie.
- pablo1
- Profesjonalista
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
U mnie też się chrobotanie pojawiło ostatnio. Przy ruszania z miejsca oraz przy zmianie biegów. Jak auto przyspiesza lub jak puszczę pedał gazu. Słyszalne przy obrotach w granicach 2000 . Na recznym przy ruszaniu chrobocze również. Pod górkę tak samo. W aso podejrzenie na skrzynie mają. Mechanik jeździł że mną . Nie było podnośnika wolnego tak że nic więcej nie wiem. Narazie jeżdżę i mam nadzieję że nic się nie rozleci.
pablo1
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jarosław
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6, 124KM, benzyna
- Kontakt:
Rezonujący dźwięk przy przyspieszaniu od 1,9 tys obrotów do 2,2 tys Cruz 1,6 B 2011r
Mój Chevrolet Cruz 1,6 b 2011r przy przyspieszaniu od 1,9 tys do 2,2 tys słychać rezonujący dźwięk , na każdym biegu przy dowolnej prędkości , ciepły ,zimny bez znaczenia.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Rozrząd?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.