![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/1097/dc44933d71a52817gen.jpg)
Chevrolet Aveo 1.2 / 2004 lewarek zmiany biegów
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Chevrolet Aveo 1.2 / 2004 lewarek zmiany biegów
Czy ktoś mi powie jak to rozebrać żeby wymienić tą sprężynę ??
Ostatnio zmieniony 8 sie 2015, o 19:49 przez Paweł86, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 287
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Obawiam się że musisz zacząć od wyjęcia całego kosza wybieraka.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Aktywny
- Imię: Paweł
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
W poniedziałek podejdę do sklepu i się zapytam czy mają taką sprężynę a jak nie to niech się z tym pobawi mechanik, jak na razie lewarek aż tak nie lata ale trzeba to zrobić
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Obawiam, się ze nowej nie dostaniesz jako część zamienna.
-
- Świeżak
- Imię: Andy
- Samochód: Aveo T200
- Silnik:
- Kontakt:
Witam wszystkich serdecznie.
Zawitałem na to forum ze ze względu iż mam problem, a raczej moja siostra ma - mam nadzieje nieduży problem z Chevroletem Aveo 1.2 2006. Nie zakładałem nowego tematu gdyż właśnie z lewarkiem i skrzynią biegów ma to związek. Mianowicie chodzi o kilka rzeczy:
1) Tak jak w:
Jak dla mnie dosyć luźno chodzą te linki, tzn. jak ruszam tym elementem który jest na skrzyni biegów do którego są podłączone linki to wydaje mi się że jest za bardzo luźny. Może tak powinno być, nie wiem ja jeżdżę innym autem (z innym rozwiązaniem przy skrzyni) a z Aveo mam pierwszy raz doczynienia. Dodam że większy luz jest gdy dźwignia jest położeniu neutralnym, co zresztą widać na filmikach poniżej:
2) Kolejny problem to sprzęgło. Może ja jestem przyzwyczajony do ciężej chodzącego - tutaj w Aveo wciska się bardzo lekko - czy to OK? czy tylko moje odczucie.
Tak samo jest gdy włączam bieg puszczam sprzęgło to łapie wydaje mi się za bardzo z góry, tzn muszę podnieść "pedał" dosyć wysoko. W drugą stronę jest też dziwnie bo wystarczy, że lekko nacisnę to już zaczyna działać. Popuściłem trochę linkę i jeżeli chodzi o zbyt wczesne wysprzęglanie polepszyło się - ale czy to w ogóle jest w porządku. Kręcąc linkę zauważyłem jeszcze jedną rzecz - że można ruszyć tym elementem do którego jest przyczepiona linka w drugą stronę (pokazane jest to na filmiku poniżej) - czy to jest dobrze??
3) Dziwny dźwięk przy wstecznym. Posłuchajcie na filmiku - jak puszczę całkowicie sprzęgło to dźwięk znika, a jak jadę na pólsprzęgle to jest.
4) Słaba moc? Wydaje mi się iż autko nie ma "kopa". Poprzednio siostra jeździła seicentem 900 które o wiele szybciej się rozpędzało. Tutaj idzie jakoś tak powoli - znowu to może moje subiektywne odczucie (moje auto ma 130KM) ale faktycznie jak najpierw jechałem siostry seicentem a potem Aveo to fiacik lepiej szedł.
5) A na koniec coś z innej beczki. Czy da się wyjąc przycisk opuszczania szyby przedniej (od pasażera) bez wykręcania całego boczka od drzwi. Jeżeli tak to w jaki sposób. Problem jest taki, iż szybę mogę podnieść a nie mogę opuścić. Od strony kierowcy da radę tą szybę opuścić - a z pasażera nie. Jak już będzie opuszczona to w tą stronę działa i spokojnie się zamyka.
Starczy jak na początek. Z góry dzięki bardzo za pomoc.![Piwo :piwo3:](./images/smilies/cheers.gif)
![Witam :witam:](./images/smilies/169.gif)
Zawitałem na to forum ze ze względu iż mam problem, a raczej moja siostra ma - mam nadzieje nieduży problem z Chevroletem Aveo 1.2 2006. Nie zakładałem nowego tematu gdyż właśnie z lewarkiem i skrzynią biegów ma to związek. Mianowicie chodzi o kilka rzeczy:
1) Tak jak w:
mam ten sam problem. Sprężyna pęknięta, drążek "lata" niezależnie czy to przy wrzuconym biegu czy "na luzie". Czy faktycznie jest to problem tylko sprężyny, czy też może coś się dzieje w skrzyni biegów.Paweł86 pisze:Czy ktoś mi powie jak to rozebrać żeby wymienić tą sprężynę ??
Jak dla mnie dosyć luźno chodzą te linki, tzn. jak ruszam tym elementem który jest na skrzyni biegów do którego są podłączone linki to wydaje mi się że jest za bardzo luźny. Może tak powinno być, nie wiem ja jeżdżę innym autem (z innym rozwiązaniem przy skrzyni) a z Aveo mam pierwszy raz doczynienia. Dodam że większy luz jest gdy dźwignia jest położeniu neutralnym, co zresztą widać na filmikach poniżej:
2) Kolejny problem to sprzęgło. Może ja jestem przyzwyczajony do ciężej chodzącego - tutaj w Aveo wciska się bardzo lekko - czy to OK? czy tylko moje odczucie.
Tak samo jest gdy włączam bieg puszczam sprzęgło to łapie wydaje mi się za bardzo z góry, tzn muszę podnieść "pedał" dosyć wysoko. W drugą stronę jest też dziwnie bo wystarczy, że lekko nacisnę to już zaczyna działać. Popuściłem trochę linkę i jeżeli chodzi o zbyt wczesne wysprzęglanie polepszyło się - ale czy to w ogóle jest w porządku. Kręcąc linkę zauważyłem jeszcze jedną rzecz - że można ruszyć tym elementem do którego jest przyczepiona linka w drugą stronę (pokazane jest to na filmiku poniżej) - czy to jest dobrze??
3) Dziwny dźwięk przy wstecznym. Posłuchajcie na filmiku - jak puszczę całkowicie sprzęgło to dźwięk znika, a jak jadę na pólsprzęgle to jest.
4) Słaba moc? Wydaje mi się iż autko nie ma "kopa". Poprzednio siostra jeździła seicentem 900 które o wiele szybciej się rozpędzało. Tutaj idzie jakoś tak powoli - znowu to może moje subiektywne odczucie (moje auto ma 130KM) ale faktycznie jak najpierw jechałem siostry seicentem a potem Aveo to fiacik lepiej szedł.
5) A na koniec coś z innej beczki. Czy da się wyjąc przycisk opuszczania szyby przedniej (od pasażera) bez wykręcania całego boczka od drzwi. Jeżeli tak to w jaki sposób. Problem jest taki, iż szybę mogę podnieść a nie mogę opuścić. Od strony kierowcy da radę tą szybę opuścić - a z pasażera nie. Jak już będzie opuszczona to w tą stronę działa i spokojnie się zamyka.
Starczy jak na początek. Z góry dzięki bardzo za pomoc.
![Piwo :piwo3:](./images/smilies/cheers.gif)
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 47
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
W t250 się nie da - są dwa wkręty od spoduA na koniec coś z innej beczki. Czy da się wyjąc przycisk opuszczania szyby przedniej (od pasażera) bez wykręcania całego boczka od drzwi. Jeżeli tak to w jaki sposób. Problem jest taki, iż szybę mogę podnieść a nie mogę opuścić. Od strony kierowcy da radę tą szybę opuścić - a z pasażera nie. Jak już będzie opuszczona to w tą stronę działa i spokojnie się zamyka.
![Udaje, że to nie on :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ale wyłacznika zazwyczaj nie trzeba wymieniać - wystarczy przeczyścić styki.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Mam ten sam problem z lewarkiem. Zdjecia w temacie są nieaktywne. Może ktos podrzucic zdjecie jak ta sprężyna powinna wyglądać, jak powinna być założona? Coś u mnie pękło, ale nie wiem co i gdzie.
Możliwe, że tylko sprężynka spadła. Wygląda to u mnie tak jak na zdjęciu. Sprężyna jest luźna pod spodem.![Obrazek](//uploads.tapatalk-cdn.com/20171107/78e54e1ec9a1fb283bfd79340b239c48.jpg)
Możliwe, że tylko sprężynka spadła. Wygląda to u mnie tak jak na zdjęciu. Sprężyna jest luźna pod spodem.
![Obrazek](http://uploads.tapatalk-cdn.com/20171107/78e54e1ec9a1fb283bfd79340b239c48.jpg)
-
- Aktywny
- Imię: Seba
- Samochód: Kalos
- Silnik:
- Kontakt:
ja tez miałem problem ze skrzynia tylko ja mam 1.4 i inna skrzynia i kosz zmiany biegów ... myślałem ,że lewarek się posypał ,a okazało się że wybierak się posypał ... i jeszcze wyrobiła mi się guma i mam luzy straszne , a element jest nie rozbieralny w serwisie cały kosz to cena 2000zł :O więc jak na razie zalałem uniwersalnym silikonem i jest dużo lepiej , tylko się wytrze z czasem i muszę czegoś lepszego poszukać klej /silikon ...
- asamer
- Bywalec
- Reputacja: 4
- Imię: Remigiusz
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: 1.2 86KM
- Kontakt:
Odświeżę temat.
Pęknięta sprężyna tym razem w AVEO T300 rocznik 2012
![Obrazek](https://files.tinypic.pl/i/00987/ed0gh4b7k08u.jpg)
Da się dokupić do tego modelu samą sprężynę, czy tylko cały lewarek?
Pęknięta sprężyna tym razem w AVEO T300 rocznik 2012
![Obrazek](https://files.tinypic.pl/i/00987/ed0gh4b7k08u.jpg)
Da się dokupić do tego modelu samą sprężynę, czy tylko cały lewarek?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
u mnie w garażu leży cały lewarek.