Jeżeli chodzi o modem to gorąco polecam Huawei E8372 HiLink 4G LTE.
Daje wifi, wstaje połączenie w kilka sekund, zasilam go z USB z Chińczyka, nim wstanie radio - ok. 30 sek mam już wifi z działającym Internetem.
Po 2 dniach testów mogę powiedzieć, że jest rewelacja, dzięki!
Włącza się tylko kilka sekund dłużej niż poprzedni 3G Pentagram, ale za to internet jest, dokładnie tak jak w telefonie, stabilny i szybki. Nie wiem, czy z tym pentagramem jest coś nie tak, czy to wina radia, że bez zasięgu 3G internetu nie było wcale, więc w praktyce co 2 minuty się rozłączał.
Jeżeli ktoś będzie chciał mieć porządny internet w aucie, to mogę także z czystym sumieniem polecić E8372. Najlepsze rozwiązanie. Warto dopłacić i mieć święty spokój, bo google maps ma sens tylko jak jest w stałym zasięgu internetu.
Co do samego radia, to wyszedł mały problem z BT, czasami (może raz, 2 razy na tydzień) po wybudzeniu nie pojawia się na górnym pasku ikona BT i nie łączy się automatycznie z telefonem. Pomaga tylko restart, co niestety trzeba wykonywać przy pomocy specjalnego narzędzia (spinacza

), który wożę na stałe w schowku. Radio jest cały czas w jakimś trybie uśpienia, bo jak wsiadam do auta (nawet po 2 dniach), to włącza się natychmiast. Pewnie inaczej by było gdyby za każdym razem uruchamiało się od nowa. Ale to trwa ze 30 sek, coś za coś...