Nawigacja CD500
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Bogdan
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Nawigacja CD500
Witam
czy któryś z kolegów wie czy do CRUZE z 2011, który posiada nawigację CD500, "pasuje" oryginalna płyta od Insygnii
typu W0LxxxxxxBxxxxxxx
mój VIN ma postać KL1xxxxxxBxxxxxxx
Będę wdzięczny za odpowiedź
Bogdan
czy któryś z kolegów wie czy do CRUZE z 2011, który posiada nawigację CD500, "pasuje" oryginalna płyta od Insygnii
typu W0LxxxxxxBxxxxxxx
mój VIN ma postać KL1xxxxxxBxxxxxxx
Będę wdzięczny za odpowiedź
Bogdan
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Nawigacja CD500
co masz na mysli plyta od Insigni?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Pewnie chodzi o program i wgranie go 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
tak - chodzi o program i wgranie go
Kupiłem mapy DVD800 wersję 2010/2011 od Opla - według sprzedawcy dobre dla CD500. Niestety nie potrafię je wgrać.
podobno trzeba zresetować pamięć. Robiłem to dwoma sposobami: programowo ( w opcjach nawigacji ) i poprzez rozłączenia akumulatora na kilka minut - Nie pomogło.
jeszcze gdzieś wyczytałem ,że podczas aktualizacji trzeba mieć włączony Silnik ( że nie wystarczy właczyć zapłon ). tez tak robiłem bez skutku.
Z oryginalnej płyty - dołączonej do samochodu - wgrywa bez problemu - nawet pokazuje w % postęp aktualizzacj
Przy zakupionych płytach daje komunikat " czekaj - trwa aktualizacja" czekałem ponad godzinę i nic - jakby sie system zawiesił, lub komunikat " włóż prawidłową płyte CD "
Proszę o pomoc.
Może Któryś z kolegów jest z Krakowa/okollic i pomoże wgrać ta aktualizacje - nawet odpłatnie
Kupiłem mapy DVD800 wersję 2010/2011 od Opla - według sprzedawcy dobre dla CD500. Niestety nie potrafię je wgrać.
podobno trzeba zresetować pamięć. Robiłem to dwoma sposobami: programowo ( w opcjach nawigacji ) i poprzez rozłączenia akumulatora na kilka minut - Nie pomogło.
jeszcze gdzieś wyczytałem ,że podczas aktualizacji trzeba mieć włączony Silnik ( że nie wystarczy właczyć zapłon ). tez tak robiłem bez skutku.
Z oryginalnej płyty - dołączonej do samochodu - wgrywa bez problemu - nawet pokazuje w % postęp aktualizzacj
Przy zakupionych płytach daje komunikat " czekaj - trwa aktualizacja" czekałem ponad godzinę i nic - jakby sie system zawiesił, lub komunikat " włóż prawidłową płyte CD "
Proszę o pomoc.
Może Któryś z kolegów jest z Krakowa/okollic i pomoże wgrać ta aktualizacje - nawet odpłatnie
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam
Wypróbowałem:
1.płyta z mapami DVD800 od Insygnii ( w zasadzie od OPLI ) jest odpowiednia również dla Cruze dla sytemu DVD800.
2. Aby można ja wczytać do CD500, należy wcześniej zrobić upgrade do wersji DVD800 ( przy okazji można zmienić kolory wyświetlacza w trybie dziennym i nocnym - polecam upgrade ściągnięte z "zaprzyjaźnionej" strony http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=1089. - szczególnie kolory "Zmiana grafiki CD500 DVD800 MY2009-10 i ... pofigey v2" - w dzień nie razi niebieskim, a w nocy przyjemny ciemny kolor. ( można ściągnąc kilka kolorów i dobrać indywidualnie ( robiłem 3 razy aktualizację kolorów i ten który podałem w linku jest dla mnie najodpowiedniejszy )
3. Uwagi do aktualizacji
- rozpakować .rar i nagrać na płytę CD ( nie DVD )- lub pendrive sformatowany pod FAT32 - plik dnl - nagrać z małą prędkością najlepiej x4 do x16 ( ja nagrałem z prędkością x10 )
- nie pomylić aktualizacji przeznaczonych dla odpowiednich roczników MY09-10, MY11 samochodu ( ja wgrywałem MY11 ( MY2011 ) )
- włączyć zapłon ( nie uruchamiać silnika - jak piszą Inni )
- włączyć radio i dopiero wtedy włożyć płytę CD do napędu
- aktualizacja rozpocznie się automatycznie - trzeba tylko potwierdzić komunikaty.
- podczas aktualizacji system będzie pokazywał komunikaty i % zaawansowania ( twa do 20min ).
- po zakończeniu aktualizacji radio wyłączy się dwa razy
- aktualizacja kasuje ustawienia radia ( przynajmniej tak było w moim przypadku )
- do tego momentu mamy już system DVD800 - który czyta już płyty DVD800 z mapami ( nie czyta już map CD500 )
- nie ma możliwości powrotu do CD500 - aczkolwiek są programy odwracające ( ale nie próbowałem ) bo grafika DVD800 jest bez porównania lepsza niż w CD500.
4. Wczytanie map;
- wkładamy płytę DVD800 z mapami - wczytanie rozpocznie się automatycznie - należy potwierdzić komunikaty
- będzie widoczny postęp procesu w %
- po wczytaniu map, należy wejść w konfigurację nawigacji i zaznaczyć które kraje chcemy przekopiować do pamięci Flesh ( bez tego system będzie żądał włożenia płyty DVD i będzie czytał mapy z płyty. - uważać żeby nie zaznaczać zbyt wiele krajów bo pamięć ma pojemność 1,2GB ( system pokazuje zajętość pamięci )
- po wczytaniu map - system "wypluje płytę " i można nawigować i Koledzy zobaczą przewagę DVD800 nad starym CD500.
życzę udanych upgrade. :ok:
Wypróbowałem:
1.płyta z mapami DVD800 od Insygnii ( w zasadzie od OPLI ) jest odpowiednia również dla Cruze dla sytemu DVD800.
2. Aby można ja wczytać do CD500, należy wcześniej zrobić upgrade do wersji DVD800 ( przy okazji można zmienić kolory wyświetlacza w trybie dziennym i nocnym - polecam upgrade ściągnięte z "zaprzyjaźnionej" strony http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=1089. - szczególnie kolory "Zmiana grafiki CD500 DVD800 MY2009-10 i ... pofigey v2" - w dzień nie razi niebieskim, a w nocy przyjemny ciemny kolor. ( można ściągnąc kilka kolorów i dobrać indywidualnie ( robiłem 3 razy aktualizację kolorów i ten który podałem w linku jest dla mnie najodpowiedniejszy )
3. Uwagi do aktualizacji
- rozpakować .rar i nagrać na płytę CD ( nie DVD )- lub pendrive sformatowany pod FAT32 - plik dnl - nagrać z małą prędkością najlepiej x4 do x16 ( ja nagrałem z prędkością x10 )
- nie pomylić aktualizacji przeznaczonych dla odpowiednich roczników MY09-10, MY11 samochodu ( ja wgrywałem MY11 ( MY2011 ) )
- włączyć zapłon ( nie uruchamiać silnika - jak piszą Inni )
- włączyć radio i dopiero wtedy włożyć płytę CD do napędu
- aktualizacja rozpocznie się automatycznie - trzeba tylko potwierdzić komunikaty.
- podczas aktualizacji system będzie pokazywał komunikaty i % zaawansowania ( twa do 20min ).
- po zakończeniu aktualizacji radio wyłączy się dwa razy
- aktualizacja kasuje ustawienia radia ( przynajmniej tak było w moim przypadku )
- do tego momentu mamy już system DVD800 - który czyta już płyty DVD800 z mapami ( nie czyta już map CD500 )
- nie ma możliwości powrotu do CD500 - aczkolwiek są programy odwracające ( ale nie próbowałem ) bo grafika DVD800 jest bez porównania lepsza niż w CD500.
4. Wczytanie map;
- wkładamy płytę DVD800 z mapami - wczytanie rozpocznie się automatycznie - należy potwierdzić komunikaty
- będzie widoczny postęp procesu w %
- po wczytaniu map, należy wejść w konfigurację nawigacji i zaznaczyć które kraje chcemy przekopiować do pamięci Flesh ( bez tego system będzie żądał włożenia płyty DVD i będzie czytał mapy z płyty. - uważać żeby nie zaznaczać zbyt wiele krajów bo pamięć ma pojemność 1,2GB ( system pokazuje zajętość pamięci )
- po wczytaniu map - system "wypluje płytę " i można nawigować i Koledzy zobaczą przewagę DVD800 nad starym CD500.
życzę udanych upgrade. :ok:
-
- Aktywny
- Imię: Marcin
- Silnik: 1,8, 141KM, benzyna
- Kontakt:
czy poza kolorystyką zmienia się też animacja początkowa na oplowską zamiast logo chevroleta?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
nie zmienia się - pozostaje oryginalne logo Chevroleta
-
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Silnik:
- Kontakt:
czy upgrade do DVD800 pozwoli na wgrywanie map przeznaczonych dla modeli 2011 wzwyż na Cruze'a z 2010? (niestety nie znalazłem map dla MY2010 tylko dla MY2011)
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Cruze nie był oferowany jako MY2010.
CD500 nie da się przerobić, na wyższą opcje.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam
Ja wgrywałem własnie do Cruze z wyprodukowanego w 2010 roku - rzeczywiście rok modelowy MY2011.
potwierdzm, że da się [rzerobić CD500 na DVD800.
Mapy kupiłem z legalną licencją z roku 2015.
Ja wgrywałem własnie do Cruze z wyprodukowanego w 2010 roku - rzeczywiście rok modelowy MY2011.
potwierdzm, że da się [rzerobić CD500 na DVD800.
Mapy kupiłem z legalną licencją z roku 2015.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
na pewno? w VIN mam tą magiczną literkę "A" (albo "9" nie pamiętam czy to był 9 czy 10 znak) która ponoć oznacza rok modelowy 2010etac pisze:Cruze nie był oferowany jako MY2010.
a ta instrukcja wyżej to pic na wodę?
P.S. nie powiem bo kupiłem cruze'a niecałe 2tyg temu i nawet nie bardzo wiem co on tam ma, dopiero go poznaje (w ASO opla nie byli mi w stanie powiedzieć co to za nawigacja proponowali mi aktualizacje dla Navi900.....) to że mam CD50 wywnioskowałem z instrukcji po wyglądzie interfejsu

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
kończe swoją dyskusje na temat upgrade CD500 na DVD800 stwierdzeniem- mam Cruza wyprodukowanego w 2010r - ( rok modelowy MY2011 ) i bez problemu zrobiłem Upgrade według powyżezj instrukcji, która nie jest "picem na wodę". Dopiero jak sie zrobi upgrade na DVD800 czyta mapy wgrane na DVD ( nie czyta płyt CD ).
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
ok, dzięki to jeszcze tylko potrzebuje skądś się dowiedzieć czy jest w ogóle sens robić upgrade (w sensie czy mapy do nowszych modeli pójdą)
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak pójdą od nowszych wersji w dodatku mapy od Insignii - byle były na DVD _ ja kupiłem mapy od insignii z roku 2015 i śmigają.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
tylko własnie o to się rozchodzi że masz rok modelowy nowszy, wszystkie mapy jakie znalazłem jest wielkimi literami że dla roku modelowego 2011 lub nowszy (literka B w vin)
- etac
- Prezes
- Kontakt:
tym się nie przejmuj. W katalogach producenta tez jest ten sam problem.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Koledzy - zarejetrujcie sie ma portal
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=1089.
i tam jest opisany temat Ugrade CD500 na DVD800 i były do pobrania pliki potrzebne do upgrade
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=1089.
i tam jest opisany temat Ugrade CD500 na DVD800 i były do pobrania pliki potrzebne do upgrade
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
zapewne spróbuje 
na allegro znalazłem mape 2018... a wróć to jest znowu mapa dla CD500 (tak to jest jak się ogląda 15tys. miejsc na raz
)
a znowu przy niektórych jest ze pasują i do CD500 i do DVD800

na allegro znalazłem mape 2018... a wróć to jest znowu mapa dla CD500 (tak to jest jak się ogląda 15tys. miejsc na raz

a znowu przy niektórych jest ze pasują i do CD500 i do DVD800
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
według mojej wiedzy będą to mapy zapisane na płycie DVD czyli na 100% nie będą czytane przez CD500.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
CD500 nie ma map Europy.
Ten system czyta mapy dla danego kraju, co załadujesz, to masz.
Ten system czyta mapy dla danego kraju, co załadujesz, to masz.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
nawiązałeś do Europy więc zakładam że sprawdziłeś allegro i też znalazłeś tą mapę http://allegro.pl/opel-chevrolet-mapa-2 ... 53227.html
Przyznam że mam burze w głowie i jeśli by można to usystematyzować:
1)Upgrade nieoficjalny CD500 do DVD800 jest możliwy
2)MY2010 obsługuje mapy MY2011
3) CD500 ma mapy na CD, DVD800 na DVD
4)na allegro są mapy z DVD800 jako działające na CD500 lub też na obu z nich
4)upgrade softu nie sprawi nagle że odtwarzacz CD w CD500 będzie obsługiwał DVD z mapami do DVD800
podsumowanie: co mam zrobić żeby mieć jak najbardziej aktualną mape nie wydając na nią 700zł w ASO opla?
Przyznam że mam burze w głowie i jeśli by można to usystematyzować:
1)Upgrade nieoficjalny CD500 do DVD800 jest możliwy
2)MY2010 obsługuje mapy MY2011
3) CD500 ma mapy na CD, DVD800 na DVD
4)na allegro są mapy z DVD800 jako działające na CD500 lub też na obu z nich
4)upgrade softu nie sprawi nagle że odtwarzacz CD w CD500 będzie obsługiwał DVD z mapami do DVD800
podsumowanie: co mam zrobić żeby mieć jak najbardziej aktualną mape nie wydając na nią 700zł w ASO opla?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
zmienić radioodtwarzacz na chiński system multimedialny. Inwestycja w CD500 jest tylko wydatkiem, bo i tak mapy są z stanem na rok poprzedni.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
to będę musiał to przemyśleć i jeśli w ogóle to chyba za jakiś czas dopiero bo to by było kolejne 1,5k pln z tego co patrze ale zawsze plus ze jest alternatywa i to dająca dużo więcej (android, dotyk itp)
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
1. Upgrade CD500 na DVD800 własnie sprawi, że będą czytane mapy na DVD ( przerabiałem w swoim samochodzie )
2. Kupiłem właśnie taką mapę na allegro w roku 2015 ( cała europa ) - niestety nie mogłę ją wgrać na CD500 dlatego zdecydowałem sie na upgrade i auto zaczytało mapy na DVD. Do pamięci nawigacji mozna od razu wczytać kilka krajów, wyjąć płytę i wybrać z nawigacji dany kraj.
2. Kupiłem właśnie taką mapę na allegro w roku 2015 ( cała europa ) - niestety nie mogłę ją wgrać na CD500 dlatego zdecydowałem sie na upgrade i auto zaczytało mapy na DVD. Do pamięci nawigacji mozna od razu wczytać kilka krajów, wyjąć płytę i wybrać z nawigacji dany kraj.
-
- Aktywny
- Imię: daniel
- Samochód: Cruze 2009
- Silnik: 1.8, 141KM, benzyna
- Kontakt:
Przepraszam za odkopanie tematu ale mam pytanie.
Zaktualizowałem soft ale i tak mapy z dvd800 nie mogę dograć.
Jak sprawdzić jaką mam wersję softu?
Po naciśnięciu Config i przytrzymaniu Info na pozycji
SW_VERSION
Mam
GM_GE__9.1V030
W VIN na 10 pozycji mam literkę A więc mam prawdopodobnie MY2010 czyli CD500
Zaktualizowałem soft ale i tak mapy z dvd800 nie mogę dograć.
Jak sprawdzić jaką mam wersję softu?
Po naciśnięciu Config i przytrzymaniu Info na pozycji
SW_VERSION
Mam
GM_GE__9.1V030
W VIN na 10 pozycji mam literkę A więc mam prawdopodobnie MY2010 czyli CD500