Szarpanie
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Szarpanie
Druga mozliwa przyczyna to skasowany Luz zaworowy
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Przyzwyczaiłem się z tego względu że nie zawsze to występuje
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Z tego co czytałem tu na forum to objaw skasowanego luzu objawia się trochę inaczej. Nie mniej licze na ciebie bo napisałeś dokładnie taki sam objaw jaki ja mam. Chciałbym zrobić jak Avatar ale niestety zbyt bardzo mnie to irytuje, mimo że też zdarzają się chwile w których to szarpanie nie wystepuje. Przeglądnąłem inne fora i ogólnie jak to zwykle bywa w różnych modelach aut różne rzeczy pomagały, od świec poprzez cewki zapłonowe, poduszki pod silnikami i skrzyniami, jakieś kółka aparatów zapłonowych (sprzęgiełka) aż po egr i inne tego typu cuda. Oczywiście wiadomo że w Cruzie mogą pewne elementy mogą nie występować.mkosmida pisze:Druga mozliwa przyczyna to skasowany Luz zaworowy
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Taki sezon ze klima musi dzialac. Z klima szarpie mocniej.. Zaczelo szarpac przy przyspieszaniu.. Mam nadzieje ze nowy map sensor pomoze bo moja irytacja narasta.. 160zl to nie majatek za spokoj i przyjemnosc jazdy
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Powiem tak, zdecydowanie mniej szarpie niż więcej.
Generalnie radze sobie z tym tak że bardzo powoli odpuszczam gaz, wtedy efektu nie ma lub jest nie zauważalny, idzie to opanować, nie ma jakiegoś drażniącego szarpania na który zwrócą uwagę pasażerowie bo moja żona należy do tych którzy zwracają uwagę na ciepanie samochodem
Bardziej chodzi o to że ja czuje brak płynności.
Generalnie radze sobie z tym tak że bardzo powoli odpuszczam gaz, wtedy efektu nie ma lub jest nie zauważalny, idzie to opanować, nie ma jakiegoś drażniącego szarpania na który zwrócą uwagę pasażerowie bo moja żona należy do tych którzy zwracają uwagę na ciepanie samochodem

Bardziej chodzi o to że ja czuje brak płynności.
-
- Aktywny
- Samochód: Cruze 1.8/LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Jak dla mnie to bez różnicy czy klima chodzi czy nie, szarpie jednakowo. Ale zauważyłem że o ile szarpanie po puszczeniu gazu żyje własnym życiem, to przy puszczaniu sprzęgła - grubo powyżej 3tyś/obr bardzo często szarpania nie ma. Ale poniżej choćbym nie wiem jak się starał poszarpuje.
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1.6 113KM
- Silnik:
- Kontakt:
u mnie niestety również czuje te szarpnięcia, bez klimy jeszcze ok ale przy klimie to już ostro. Mam wrażenie, że trzeba dużo gazem operować żeby na niskich biegach nie szarpał
- radeka75
- Świeżak
- Imię: Riddick
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Mam auto od 70tys. przebiegu, obecnie 91tys. Szarpało zawsze przy odpuszczaniu sprzęgła (oprócz dużych prędkości). Podróżowanie w korku, to prawdziwa katorga, Cruze nie potrafi się wolno toczyć więc trzeba pracować sprzęgłem - i znowu poszarpywanie. Fazi czy znalazłeś rozwiązanie?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Miałem to samo dopóki nie wymieniłem drugiej sondy. Nie wiem czy wtedy przy wymianie ASO nie resetuje ustawień komputera dot wyuczonej mieszanki.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
A macie czyste przepustnice? U mnie ten problem nie występuje właśnie bardzo mnie zaskoczył (Cruz 1.6) jeżeli o jazdę w korku bo jest 100% płynność przy Lizaniu gazu, przepustnica czyściutka tylko denerwuje mnie ta dziwna reakcja na pedal gazu nawet z podpietym elm jak jade np 50 i wcisne lekko gaz to przepustnica uchyla sie na 60% a dalsze wciskanie gazu nie uchyla jej wcale więcej tylko obroty w sensie uchylenie nastepuje automatycznie wprostproporcjonalnie do obrotów
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Przepustnica czyszczona w ASO. Poprawy brak
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Napiszę dokładniej:
Miałem przez ok rok problem z p0141. Kilka razy błąd wyskoczył przez ten czas, kasowałem go elm'em. W końcu zdecydowałem się na wymianę sondy za katalizatorem, gdyż błąd ten ewidentnie wskazuje na uszkodzenie grzałki tej sondy, ewentualnie kable. Po zmianie problem ustąpił, ale też uzyskałem bonusa w postaci braku podszarpnięcia po puszczeniu gazu przy małych prędkościach. Np. podjeżdżanie w korkach. Sondę wymieniałem w ASO i nie wiem, czy oprócz jej zmiany czegoś nie robili np. kasowanie ECU. I nie piszę o samym błędzie, tylko np. o korektach mapach...
ps. spalanie też spadło znacznie.
ps2, sugeruję, że problem może być w rozrządzie paliwa, a co dokładnie? Nie wiem. U mnie to pomogło.
Miałem przez ok rok problem z p0141. Kilka razy błąd wyskoczył przez ten czas, kasowałem go elm'em. W końcu zdecydowałem się na wymianę sondy za katalizatorem, gdyż błąd ten ewidentnie wskazuje na uszkodzenie grzałki tej sondy, ewentualnie kable. Po zmianie problem ustąpił, ale też uzyskałem bonusa w postaci braku podszarpnięcia po puszczeniu gazu przy małych prędkościach. Np. podjeżdżanie w korkach. Sondę wymieniałem w ASO i nie wiem, czy oprócz jej zmiany czegoś nie robili np. kasowanie ECU. I nie piszę o samym błędzie, tylko np. o korektach mapach...
ps. spalanie też spadło znacznie.
ps2, sugeruję, że problem może być w rozrządzie paliwa, a co dokładnie? Nie wiem. U mnie to pomogło.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Problem w tym ze ja bledow zadnych nie mam.. A wydanie 400zl w ciemno to nienajlepszy pomysl..
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Zdecydował bym się na diagnozę po przez podpięcie w serwisowy sprzęt i wykrywanie anomalii. U mnie było JEDNO szarpnięcie po odpuszczeniu gazu przy małych prędkościach. Przy szarpaniu na sprzęgle, gdzieś tu na forum czytałem, że pomogła wymiana sprzęgła. Szarpanie np. przy przyspieszaniu.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
alez ja jezdzilem z zapiętym Techem2
.. Pan stwierdził jednoznacznie ze to MAP .. wymienil. jak szarpalo tak szarpie ;D

-
- Wymiatacz
- Kontakt:
I tego się boję przy moim problemie z p2096...