Wymiana wahaczy Lacetti 1.6?
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Piotrek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
- Kontakt:
Re: Wymiana wahaczy Lacetti 1.6?
Ja zbieżność ustawiałem tylko po wymianie końcówek drążków kierowniczych.
Po wymianie tylnych amortyzatorów i sworzni w przednich wahaczach nic nie ustawiałem. Zaufałem mechanikowi, że wszystko dobrze ustawił.
Ostatnio z ciekawości pojechałem na sprawdzenie i okazało się, że wszystkie parametry są w normie i nie trzeba ustawiać.
Po wymianie tylnych amortyzatorów i sworzni w przednich wahaczach nic nie ustawiałem. Zaufałem mechanikowi, że wszystko dobrze ustawił.
Ostatnio z ciekawości pojechałem na sprawdzenie i okazało się, że wszystkie parametry są w normie i nie trzeba ustawiać.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
-
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
Przy wymianie sworzni albo tulei, to uważam, że nic się specjalnie nie zmienia, jest otwór o konkretnej średnicy i tyle, więc i zbieżność się nie zmienia. Co innego gdy wymieniamy wahacz albo jakiś stabilizator w zamienniku, wtedy to koniecznie trzeba sprawdzić przynajmniej zbieżność
. zamienniki to maja naprawdę różne odstępstwa w mm ;P

- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Wyszedł mi na przeglądzie mały luz na sworzniu w lewym przednim kole. Słyszałem od pewnego czasu, że coś jest nie tak ale niedawno na tej samej SKP nie znaleźli nigdzie luzu, obstawiałem łącznik stabilizatora...
Jako że od kupna auta (3 lata temu) nic z zawieszeniem nie robiłem - chcę wymienić od razu oba sworznie (L i P) oraz chyba zapobiegawczo oba łączniki stabilizatora.
Mam nowe komplety opon na lato i zimę więc wolałbym po wymianie elementów zawieszenia mieć zbieżność i geometrię na tip top
Jako że od kupna auta (3 lata temu) nic z zawieszeniem nie robiłem - chcę wymienić od razu oba sworznie (L i P) oraz chyba zapobiegawczo oba łączniki stabilizatora.
Mam nowe komplety opon na lato i zimę więc wolałbym po wymianie elementów zawieszenia mieć zbieżność i geometrię na tip top

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Po tylu latach jeśli nic nie było robione to zbieżność/geometria może być już "rozjechana". U mnie tyłu nie ruszałem (oprocz lacznikow stb), a jednak wymagana była regulacja. Przód podobnie - luzów (oprócz sworznia) nie było, ale kierownica podczas jazdy na wprost była skręcona. Żeby za pol roku nie ustawiac drugi raz jak wytluka sie końcowki drazkow, to przed ustawieniem zapobiegawczo wymieniłem końcówki drążków.
Co do stabilizatora, to moim zdaniem jego wymiana nawet na zamiennik nie ma wpływu na zbieżność/geometrie.
Co do stabilizatora, to moim zdaniem jego wymiana nawet na zamiennik nie ma wpływu na zbieżność/geometrie.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
opłaca się to brać wg was?
http://allegro.pl/sworzen-wahacza-konco ... 14446.html
http://allegro.pl/sworzen-wahacza-konco ... 14446.html
-
- Stały bywalec
- Imię: Tomasz
- Samochód: nubira 1.8 121km f18
- Silnik:
- Kontakt:
jakbyś kupił osobno każdą część za cenę minimalną, to na allegro najtańszy zestaw wyjdzie ok 240zł, patrząc z tej perspektywy to się opłaca:) a patrząc na jakość no to w sumie stara firma co robi części do kia, hyundaia, i gm na pierwszy montaż, pytanie czy to nie zamiennik zamiennika bo podróbki się zdarzają (CTR to nie CTR, NGK to nie NGK diabła by nabrali). jest jakaś gwarancja 12m-c, sam oceń. Jak dla siebie to bym brał 

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Gumy 20, laczniki 48, koncowki 64zl, sworznie 74, razem 206zl Taka cena jest w hurtownii.
Wiec na allegro maja dobra cene.
Wiec na allegro maja dobra cene.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ja za pierwszym razem, jak naprawiałem zawieszenie z przodu, też wybrałem CTR (2x sworzeń + 2x końcówka). Wytrzymało ~80k km. Teraz wybrałem LEMFÖRDER, na razie ok, ale przebieg nie jest jakiś znaczący, ~20k km.
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie, pilnie potrzebuję informacji czy amortyzatory z Lacetti 1.6 J200 w sedanie pasują do tych z kombi (tył).
Numer katalogowy sedana, dla przykładu z KYB - KYB333419
Jeśli nie to proszę o informacje o konkretnych pasujących do kombi. Niestety pogubiłem się, bo różne strony różnie podpowiadają.
Pozdrawiam!
Numer katalogowy sedana, dla przykładu z KYB - KYB333419
Jeśli nie to proszę o informacje o konkretnych pasujących do kombi. Niestety pogubiłem się, bo różne strony różnie podpowiadają.
Pozdrawiam!