W temacie jest Lacetti 1.8 121KM - czyli
silnik F18D3 - przepraszam, ale dla mnie było to oczywiste.
Rocznik 2007 - tego nie podałem.
Lecę po kolei wszystko co mi wpadnie do głowy i co nie generuje przesadnych kosztów - kierując się „logiką mechanika z częstochowskiego Chevroleta” wywaliłem ok. 700 zł na cewkę - dziękuję, wystarczy. Moja głupota - nie wierzyłem, że to pomoże, ale chciałem mieć spokój. W zasadzie odkąd zobaczyłem, co rejestruje komputer, to na wszystkie sugestie co do problemów mechanicznych patrzę sceptycznie, ale jestem otwarty jeżeli ktoś uzasadni swoją wypowiedź.
Nie będę wracał do ponownych sprawdzeń, jeżeli coś nie ma wpływu na błąd - skoro 3 lata temu nie pomogło, to dziś z pewnością będzie podobnie. Dla mnie wydaje się to logiczne.
Dzięki wszim, to co piszesz jest ciekawe, szkoda tylko, że nie znam się na budowie silnika. Ale mam wrażenie, że rozwiązałeś zadanie z gwiazdką (przynajmniej jak dla mnie - laika).
Teraz mogę pisać głupoty, ale po przeczytaniu tego co piszesz myślę tak:
- 1 cykl pracy silnika to z tego co wiem 2 obroty wału.
- jeżeli źle będzie wykrywany np. 1 ząb koła zębatego na wale, to każdy obrót będzie odczytywany jako błąd cylindra, ale w jednym cyklu jest on wykrywany 2 razy, czyli błąd pojawi się na 1 i 4 cylindrze, albo na 2 i 3.
Stad na 200 obrotów silnika mogę mieć po 100 wypadniętych zapłonów na cylinder 2 i 3.
- jak podłączę silnik do oscyloskopu to powinno to być pięknie widoczne.
Potwierdzić uszkodzenie można też kamerką endoskopową pewnie.
No to szukam elektromechanika, który jeszcze nie sprzedał swojego oscyloskopu.
Tylko gdzie jest to koło zębate i czujnik w tym silniku F18D3? Nie widzę do niego za dużo dokumentacji, ale analizując zdjęcia części wydaje mi się, że to jest na wale w bloku silnika od strony skrzyni biegów - czyli wymiana to remont silnika jak sądzę. A może macie jakąś dokumentację, gdzie widać umiejscowienie czujnika CKP? Czy to jest to co zaznaczyłem kółkiem czerwonym na załączniku?