Zamiana wewnętrznego lusterka na fotochromatyczne.

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Zamiana wewnętrznego lusterka na fotochromatyczne.

Post autor: kjas9 » 3 wrz 2015, o 20:21

Witam ,zebrałem się i zrobiłem mały poradnik.Jak wiecie zakupiłem w ciemno lusterko z captiwy w okazyjnej cenie(50zeta) razem z kostkami i przewodami co ułatwiło pracę.Obrazek
Lusterko okazało się sprawne i mocowanie ma takie samo jak lacetti trzeba tylko zrobić małe modyfikacje;
1.nasze lusterko jest nasuwane od góry na zaczep na szybie a z captivy od dołu więc trzeba wypiłować część obudowy,wcześniej odkręcamy zaczep ze spreżyną z lusterka może ciężko iść ale ostatecznie puści-ok0,5 g pracy,po wypiłowaniu wygląda tak
Obrazek
i tak
Obrazek
2.z naszego lusterka także odkręcamy zaczep i przykręcamy do nowego w takiej pozycji jak w naszym( ten jest krótszy ale pasuje idealnie w prowadzące otwory) co wygląda tak
Obrazek
wycięcia zamalowałem niezmywalnym pisakiem
3.nasuwamy na zaczep na szybie iczęść mechaniczną mamy za sobą.
Obrazek
4.teraz elektryka z kostki wychodzą trzy przewody czarny -minus,różowy z paskiem zasilanie +12 po stacyjce i zielony wsteczny i lub oświetlenie wewn także +12 tak jak widać na 1 zdjęciu. Ja podłączyłem zasilanie i masę do kostki od zegarka i wsteczny,a przewody poprowadziłem po słupku
Obrazek
całość wygląda tak
Obrazek
Teraz jazda w nocy to niebo a ziemia.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Reputacja: 3
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Zamiana wewnętrznego lusterka na fotochromatyczne.

Post autor: karpior » 26 lip 2016, o 00:48

Zainspirowałeś mnie do tej samej modyfikacji :) lusterko już zamówiłem... Skąd wziąłeś sygnał wstecznego biegu? (+12V)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 26 lip 2016, o 09:12

Jak one wielkościowo jest, bo w sumie to ja się przyzwyczaiłem do nakładki szerszej i jakoś bez niej gorzej mi się widzi :mrgreen:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 26 lip 2016, o 21:26

Lusterko jest większe niż orginalne rozmiarowo chyba jak nakładka i faktycznie lepiej się patrzy co do wstecznego to gdzieś w kostce c202 się podłączałem ale zrezygnowałem z tego bo zauważyłem że w przypadku gdy cofam a z tyłu nikt nie świeci to i tak lusterko jest jasne albo wyłączam przyciskiem.

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 3 sie 2016, o 16:17

kupiłem lusterko do Antary bo to raczej to samo... Ale mam inne kolory kabelków do kostki w lusterku (mam tylko stronę kostki od lusterka).
Czy ktoś może poratować rozpiską pinów? W Captivie jest raczej tak samo...

Obrazek

1 - biały z czarnym paskiem
4 - brązowy
8 - biały
9 - czerwony
10- szary

----------------

znalazłem post autora tematu ale w innym temacie...
kjas9 pisze:Witam, drążę temat dalej .Więc kupiłem lusterko z captivy sprawne sciemnia uchwyt ten sam tylko odwrócony o 180 stopni w lacetti lusterko wsuwa się od góry atu od dołu i teraz pytanie czy można odkleić mocowanie na szybie i przykleić na nowo sam chyba bym tego nie robił więc prośba o ewentualne namiary na warsztaty które to robią w rejonie śląska ,i druga sprawa rozpiska kabli.W środku lusterka jest 5podłączonych pinów w kostce 1-czarny,4-zielony,8-biały 9-żółty 10-szary .Kostka połączeniowa ma już tylko trzy kable zielony to chyba wsteczny lączy się z szarym10 czarny minus z 1, a rózowy z paskiem z8 białym .Zostają dwa wolne piny żółty9 i zielony 4- od czego są ,może ktoś wie .I drugie pytanie w gratisie była mała puszka z czterema kablami(2brązowe czarny i zielony)myślę że to chyba dodatkowy czujnik ale czego zmierzchu ,deszczu?.Jutro wrzucę jakieś zdjęcia .
tak więc raczej dam sobie radę, ale gdyby ktoś dysponował schematem od Captivy to chętnie przyjmę :roll:

kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 5 sie 2016, o 22:10

I jak rozpracowałeś to ?

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 5 sie 2016, o 22:51

cierpię na brak czasu :) jutro wolna sobota więc powinno się udać :roll:

--- edit

mam lusterko od Antary i różni się ono od tego z Captivy dodatkowym światełkiem od dołu, poniżej wyłącznika

Obrazek

świeci to na żółto i nie wiedziałem jak to odłączyć, próbowałem zewrzeć któryś dodatkowy kabel z kostki z masą lub +12V, a okazało się (z anglojęzycznego forum Antary), że jest to po prostu dodatkowe światełko kabiny (a myślałem że np. sygnalizuje otwarte drzwi jak zwykła lampka), i aby je wyłączyć trzeba po prostu wyłącznik przytrzymać wciśnięty przez kilka sekund :lol:

kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 6 sie 2016, o 14:46

No to fajny nowy bajer.

GoLL@B
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 11 sie 2016, o 08:41

A czy z tym od Antary tez bylo tyle rzezby z mocowaniem?

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 11 sie 2016, o 14:00

tak, identycznie :) ale powiem szczerze że nie wiem czy na drugi raz bym nie próbował jakoś odciąć od szyby jakąś struną oryginalnego mocowania i przykleić na odwrót albo to od antary na jakiś mocny klej do szyb... Szybę mam trochę porysowaną więc zaryzykować można by było...
Co do rzeźbienia to trudne nie jest, nawet ręcznymi pilnikami idzie bo to amelinium

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 12 sie 2016, o 15:09

A mozecie zrobic fotki jakos od boku/przodu? Chodzi mi o to by zobaczyc na ile to zdewastowanie widac :)

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 12 sie 2016, o 18:59

Zdewastowanie jest całkowicie niewidoczne :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 12 sie 2016, o 19:57

Generalnie wygląda zacnie. Czy dobrze mi się wydaje, że jedynie pozostaje ta delikatna gdy pod odpowiednim kątem spojrzymy pod górną krawędź szyby?

Zastanawiam się jeszcze, jak z grubością uchwytu tego lusterka, bo u mnie jest jeszcze czujnik deszczu i jego osłona. Przymierzał może ktoś w wersji z czujnikiem?

Ewentualnie, czy jest ktoś w stanie podać wymiary (w kwadracie/prostokącie) wielkości tego uchwytu?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2016, o 20:03 przez GoLL@B, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 12 sie 2016, o 20:01

wszystkie moje zdjęcia z ostatniego postu są zrobione "na gotowo" - osłona lusterka z Captivy/Antary się kończy przed podsufitką, ale widać to tak naprawdę dopiero patrząc bardziej z dołu, można to porównać do złącza anteny w szybie widocznego obok

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 12 sie 2016, o 20:06

Ok, dzięki za info. Pozostaje jakoś ustalić, czy nie będzie jeszcze się kłócić z czujnikiem deszczu.

Czy obie kostki (ta w lusterku i ta druga podłączeniowa) udało Ci się dostać? Czy poradziłeś sobie w inny sposób?

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 12 sie 2016, o 21:56

Kupiłem z jedną kostką - tą od lusterka. Odciąłem ją i 2 używane przewody połączyłem konektorkami

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 14 sie 2016, o 10:15

Ok, dzięki za info.

Zastawiałem się właśnie, na ile ten kabel wychodzi i czy można bezkarnie odciąć tę wtyczkę i zalutować nową np. Na pewno ta wiedza będzie pomocna. Jeśli jeszcze bylibyście tak mili i podali wymiar tej obudowy to będę bardzo wdzięczny.

Aczkolwiek zastanawiam się, czy w razie co da się przełożyć w jakiś sposób całe mocowanie, czyli żeby już od lusterka wychodziło oryginalne mocowanie z lacetti, które jest węższe + kabelek.

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 24 sie 2016, o 19:20

dla potomnych opiszę kolory kabelków od strony lusterka (kostka połączeniowa ma numery pinów):

lusterko od Captivy:
PIN1 - czarny ----> GND
PIN4 - zielony
PIN8 - biały ----> +12V (ACC)
PIN9 - żółty
PIN10 - szary ----> sygnał biegu wstecznego

lusterko od Antary:
PIN1 - biały z czarnym paskiem ----> GND
PIN4 - brązowy
PIN8 - biały ----> +12V (ACC)
PIN9 - czerwony
PIN10 - szary ----> sygnał biegu wstecznego

sygnału biegu wstecznego nie podłączałem :P

P.S. po ostatniej trasie nocnej gorąco polecam lusterka fotochromatyczne :ok:

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 15 wrz 2016, o 22:53

Dla tych, którzy mają czujnik deszczu, a też chcieliby mieć lusterko fotochromatyczne zła wiadomość jest taka, że bez szlifu oryginalnej maskownicy się nie obejdzie. Dobra jest taka, że wciąż da się to zrobić.

W razie gdyby były problemy z dopasowaniem ramki od Lacetti, od razu kupiłem maskownicę od Antary. Jest sporo większa, więc w razie co też powinna przykryć czujnik. Jej otwór otaczający uchwyt lusterka jest oczywiście większy, więc tam nic nie trzeba by szlifować - jedynie czujnik jest inaczej umiejscowiony, więc na pewno trzeba by pokombinować przy bolcach mocujących. Jeśli kolega Krzysztof (kjas9) się zdecyduje na odkup, to może będzie w stanie coś tutaj więcej powiedzieć, bo ja ostatecznie nie musiałem tego modyfikować.

Poniżej porównanie maskownic z Antary oraz Lacetti:
2016-09-11-1898.jpg
2016-09-11-1898.jpg (502.81 KiB) Przejrzano 4411 razy
A tu już dokończone szlifowanie maskownicy do Lacetti, która weszła ostatecznie i pewnie wskoczyła na swoje miejsce:
2016-09-15-1902.jpg
2016-09-15-1902.jpg (513.35 KiB) Przejrzano 4411 razy
Najlepiej tutaj narysować sobie półkole ołówkiem, a następnie doszlifować Dremelem ze średniej ziarnistości papierem ściernym. Generalnie nie widać u mnie za bardzo efektów szlifowania, aczkolwiek więcej będę mógł powiedzieć przy świetle dziennym. Zrobię też zdjęcie finalnego efektu jutro.

Z moich obserwacji, najlepiej jest wykorzystać uchwyt z Antary/Captivy. Po jego obróceniu lusterko z Antary/Captivy jest wyżej niż na uchwycie z Lacetti. Dzięki czemu przepust na kable w zaślepce od lusterka Antary/Captivy będzie wyżej i będzie jeszcze mniej widoczny. Z drugiej strony jest mniej do wyszlifowania na maskownicy, gdy posiada się czujnik deszczu.

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 17 wrz 2016, o 08:23

I obiecane kilka zdjęć:

- Na uchwycie z Antary:
2016-09-16-1914.jpg
2016-09-16-1914.jpg (298.69 KiB) Przejrzano 4400 razy
- Z zamontowaną osłoną pod czujnik deszczu:
2016-09-16-1913.jpg
2016-09-16-1913.jpg (312.29 KiB) Przejrzano 4400 razy
2016-09-16-1916.jpg
2016-09-16-1916.jpg (322.21 KiB) Przejrzano 4400 razy

kjas9
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 17 wrz 2016, o 17:34

Wygląda super z wewnątrz ktoś musi się znać aby dostrzec różnice ja mam inna szybę bez czujnika( z wklejonym czujnikiem300 zeta używka) w miejsce czujnika doklejałem folię z zewnątrz widać braki ale założę osłone a resztę olewam nie jestem profesjonalistą ważne że działa i nie ingerowałem w fabryczny montaz

Medeis
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis » 6 gru 2016, o 14:28

GoLL@B pisze:Dla tych, którzy mają czujnik deszczu, a też chcieliby mieć lusterko fotochromatyczne zła wiadomość jest taka, że bez szlifu oryginalnej maskownicy się nie obejdzie. Dobra jest taka, że wciąż da się to zrobić.

W razie gdyby były problemy z dopasowaniem ramki od Lacetti, od razu kupiłem maskownicę od Antary. Jest sporo większa, więc w razie co też powinna przykryć czujnik. Jej otwór otaczający uchwyt lusterka jest oczywiście większy, więc tam nic nie trzeba by szlifować - jedynie czujnik jest inaczej umiejscowiony, więc na pewno trzeba by pokombinować przy bolcach mocujących. Jeśli kolega Krzysztof (kjas9) się zdecyduje na odkup, to może będzie w stanie coś tutaj więcej powiedzieć, bo ja ostatecznie nie musiałem tego modyfikować.

Poniżej porównanie maskownic z Antary oraz Lacetti:
2016-09-11-1898.jpg
A tu już dokończone szlifowanie maskownicy do Lacetti, która weszła ostatecznie i pewnie wskoczyła na swoje miejsce:
2016-09-15-1902.jpg
Najlepiej tutaj narysować sobie półkole ołówkiem, a następnie doszlifować Dremelem ze średniej ziarnistości papierem ściernym. Generalnie nie widać u mnie za bardzo efektów szlifowania, aczkolwiek więcej będę mógł powiedzieć przy świetle dziennym. Zrobię też zdjęcie finalnego efektu jutro.

Z moich obserwacji, najlepiej jest wykorzystać uchwyt z Antary/Captivy. Po jego obróceniu lusterko z Antary/Captivy jest wyżej niż na uchwycie z Lacetti. Dzięki czemu przepust na kable w zaślepce od lusterka Antary/Captivy będzie wyżej i będzie jeszcze mniej widoczny. Z drugiej strony jest mniej do wyszlifowania na maskownicy, gdy posiada się czujnik deszczu.

Gratuluje wykonania, wygląda bardzo dobrze. O ile wyżej jest teraz lusterko? Łatwo się przestawić? :)

Tak niejako przy okazji, na ostatnim zdjęciu te 3 otwory to zatrzaski tej osłonki czy coś innego?

Edit:

Skusiłem się, będę kombinował ;) Lusterko zamówione :)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2016, o 15:04 przez Medeis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 6 gru 2016, o 14:38

Mam prośbę, zmierzcie szerokość lusterka, cały czas mi to nie daje spokoju o ile jest większe ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Medeis
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis » 6 gru 2016, o 15:05

Jeśli nikt wcześniej nie odpisze zwymiaruję je jak tylko dojdzie (przypuszczam że koło czwartku).

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 6 gru 2016, o 23:49

Hej,

Lusterko od Antary ma 26,5cm szerokości. Z Captivy pewnie tak samo. Dla porównania to z Lacetti ma 22cm.
Różnica między lusterkiem fot. z Captivy a Antary zapewne polega tylko na obecności (bądź nie) lampki. Notabene ja tę lampkę mocno polubiłem. Fajnie w nocy oświetla wnętrze (oczywiście bardzo delikatnie, więc nie przeszkadza).

O ile jest wyżej, ciężko powiedzieć. Sprawdziłem, że od podsufitki do górnej krawędzi lusterka jest około 5cm. Ile było w Lacetti, nie pamiętam, może ktoś dopisać.

Czy ciężko się przyzwyczaić... co do wysokości na pewno nie, zarówno mnie jak i mojej kobietce przyszło to 'naturalnie'.
Co do szerokości, teraz bezproblemowo obejmuje się całą tylną szybę, więc moim zdaniem widać więcej. Przez jakieś 2 dni dziwnie się czułem widząc się niemal całego (mam na myśli twarz) w lusterku wstecznym, ale teraz nie zwracam już na to uwagi.

Z minusów... z jakiegoś powodu oberwał mi się zaczep. Generalnie u mnie dość dużo razy lusterko jest przestawiane - bo codziennie do pracy kawałek jadę ja, potem moja druga połówka zabiera auto dalej. Z powrotem sytuacja ma się podobnie, najpierw jedzie po mnie, potem się przesiadamy. Lusterko z Antary na pewno też chodzi ciężej - jest mniej wyrobione jednak niż codziennie przestawiane (od kilku lat) lusterko z Lacetti. Może to też spowodowało poddanie się uchwytu. Ostatecznie dokupiłem najtańsze lusterko z Lacetti, przeszczepiłem uchwyt, lekko podsmarowałem WD40 żeby lżej trochę chodziło i śmiga dalej.

Wracając jeszcze do pytania o otwory. Maskownica czujnika ma 3 otwory. Jeden większy, kwadratowy na froncie i 2 mniejsze zaraz obok zatrzasków. Są to oryginalne otwory. To, co trzeba podrzeźbić to okolice obudowy uchwytu lusterka fotochromatycznego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Manuale”