Pukanie podczas hamowania z przodu i na luzie z tyłu!!!

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Kemot_Lodz

Re: Pukanie podczas hamowania z przodu i na luzie z tyłu!!!

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 09:02

Oki zaraz tak zrobię :tak: natomiast szkoda, że na forum nie można umieszczać plików mp3 :o walczę teraz żeby to wstawić na YT bo przecież tam też samego dźwięku nie można tylko z obrazem paranoja przecież mamy 21 wiek :shock: więc trochę to potrwa zanim wstawię Wam te linki {:/

jfx

Post autor: jfx » 15 lip 2016, o 09:07

Pukanie z tyłu po zgaszeniu silnika może być z układu wydechowego który zmienia objętość na skutek zmiany temperatury - chłodzenie.

Wysłane z HTC

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 lip 2016, o 09:26

:tak: choć sam tył wydechu nie nagrzewa się aż tak bardzo, natomiast nieraz zdarza się że po długiej jeździe i zatrzymaniu stuka sobie w ten sposób rozgrzany kolektor wydechowy. Ale on jest z przodu.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

jfx

Post autor: jfx » 15 lip 2016, o 09:41

W cytrynie mam specjalną izolację termiczną obok tlumika a i tak blacha spodnia bagażnika całkiem dobrze się nagrzewa. Może pęknięte są jakieś mocowania i pracują termicznie wydając stylu.

Wysłane z HTC

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 10:14

To jest pierwszy link :)

https://youtu.be/wuRwkNsuJJE

A to drugi :)

https://youtu.be/OhpqqPkmpdc

Dodam jeszcze Panowie, że te pukanie były nagrane dzisiaj podczas jazdy, która trwała zaledwie 20 minut (około 10 km) a silnik był rozgrzany tylko troszkę ponad pół, pukania zaczęły się z przodu po 9 minutach jazdy, a z tyłu no to jak już stanąłem na mecie.

Awatar użytkownika
ŁukaszW
Specjalista
Reputacja: 15
Imię: Łukasz
Samochód: było Aveo
Silnik: 1.4
Kontakt:

Post autor: ŁukaszW » 15 lip 2016, o 10:20

jak dla mnie to oba stuki pochodzą z jednego zródła,wjedz gdzieś na kanał i sprawdzaj wszystko po kolei
Chevrolet Aveo -do 13.10.2019 :(
Kia Ceed 1.6GDI
Citroen Berlingo 1.6HDI
Mercedes E klasa 2.2CDI

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 15 lip 2016, o 11:02

Zbyt równomierne te pukanie, tak jakby w jednym pkt. na tarczy coś było. Może trzeba by było sprawdzić tarczę czy jest równa. Tego drugiego niestety nie słyszałem, ale najlepiej by było podjechać na kanał i posłuchać od dołu.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 lip 2016, o 11:14

Kemot_Lodz pisze:To jest pierwszy link :)

https://youtu.be/wuRwkNsuJJE
To pierwsze to rozumiem że na postoju. Wygląda mi na termiczne stuki układu wydechowego czyli tak jak sugerował jfx. Nie przejmowałbym się tym.
Kemot_Lodz pisze: A to drugi :)

https://youtu.be/OhpqqPkmpdc
Wg mnie stukają tarcze, może jak się nagrzeją to je wichruje. I tym bym się przejmował i pojechałbym z tym na diagnostykę gdzie mają rolki i można rozgrzać tarcze na rolkach a potem zerknąć z kanału.

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz » 15 lip 2016, o 11:25

U mnie spod auta też stuk czasem,mam wrażenie,że to DPF albo inne ustrojstwo się rozgrzewa i daje takie odgłosy,po nagrzaniu auta jest spoko

jfx

Post autor: jfx » 15 lip 2016, o 11:27

Zrób eksperyment z hamowaniem bez trzymania kierownicy. Jeśli zauważysz powtarzający się ruch lewo prawo kierownicy to tarcze do sprawdzenia. Bardzo ważne jest żeby powierzchnia piasty na styku z tarczą była czysta i równa. To sprawdzilbym w pierwszej kolejności.

Wysłane z HTC

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 12:12

Oki wielkie dzięki sprawdzę te tarcze i te piasty, a stukami z tyłu mam się nie przejmować :D to chociaż jeden problem z głowy, czyli będzie trzeba założyć jakieś inne tarcze, nawet używane i wtedy zobaczymy co będzie....

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 lip 2016, o 12:20

Jeszcze jeden głupi pomysł. Koła masz prawidłowo dokręcone? Felgi prawidłowo siedzą na piastach i czy są dopasowane do rozstawu śrub. Jeżeli masz alufelgi czy śruby masz prawidłowe z odpowiednim stożkiem.

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 12:34

Felgi są stalowe od nowości, i od nowości śruby, ale też to jeszcze raz sprawdzę, już się umówiłem z mechanikiem, kupię nowe tarcze, bo z używanymi też może być różnie, poza tym te tarcze, które mam teraz też nowe ale kupiłem je za 70 zł za sztukę, więc raczej to jest marka gorsza, bo klocki już kupiłem lepsze więc może rzeczywiście te tarcze są do niczego, no zobaczymy jak wymienię to dam znać, bo to będzie gdzieś dopiero na połowie tygodnia :papa:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 lip 2016, o 13:58

No to luknij jeszcze w ten wątek może problem dotyczy też ciebie
https://forum.autokacik.pl/index.php/to ... mulcowych/

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 20:48

Powiem Ci, że też to może być to i wezmę to pod uwagę, ale szok, że ta marka jak ATE może sprzedawać takie buble :shock: jak wcześniej miałem VW Golfa 4 i kupiłem klocki tej firmy to przejechałem na nich 48 tyś, więc byłem bardzo zadowolony, ale dzisiaj wszystko już jest made in china :?

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 21:40

jfx pisze:Zrób eksperyment z hamowaniem bez trzymania kierownicy. Jeśli zauważysz powtarzający się ruch lewo prawo kierownicy to tarcze do sprawdzenia. Bardzo ważne jest żeby powierzchnia piasty na styku z tarczą była czysta i równa. To sprawdzilbym w pierwszej kolejności.

Wysłane z HTC

Jak wracałem do domu to rzeczywiście podczas hamowania bez trzymania kierownicy rusza się ona leciutko raz na lewo raz na prawo, wcześniej tego nie było, dopiero tak od paru dni ale jak robię coraz więcej km na nich to pewnie coraz bardziej są krzywe, więc teraz jak się je zdejmie to już gołym okiem będzie to widać

Jacenty85
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Jacek
Samochód: AVEO
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 15 lip 2016, o 21:59

Przepraszam nie czytałem dokładnie całego wątku a u mnie w T300 tak puka tył. Ciężko zlokalizować czy to puka z tyłu czy z przodu na filmie ale jeśli tył to pewnie nieprawidłowy montaż hamulca tył - samoregulatory się zastały i przed ponownym złożeniem nie ustawiły szczęk w odpowiednio małej odległości od bębnów. Przy hamowaniu na ręcznym takiego efekty nie powinno być. A jeśli jest to pukanie z przodu to ewidentnie krzywe tarcze. Przyczyny mogą być takie: założenie nowych tarcz na brudna piastę lub założenie nowych tarcz do starych klocków...albo kiepskiej jakości tarcze.

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 15 lip 2016, o 22:18

No niestety chyba kiepskiej jakości tarcze bo klocki też były nowe ja, żeby zaoszczędzić kupiłem tarcze za 70 zł za sztukę jakieś mało znanej firmy nawet nazwy nie pamiętam, ale montaż na pewno był prawidłowy bo robił to mój znajomy mechanik więc tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, proponował mi droższe za 120 zł za szt. ale jak człowiek jest chytry to potem wychodzi tak, że trzeba płacić 2 razy, ale zobaczymy jak kupię nowe tarcze co będzie dalej z tym pukaniem, mam nadzieje, że zniknie na dobre!!! :D)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 15 lip 2016, o 22:53

montaż na pewno był prawidłowy bo robił to mój znajomy mechanik
To że robił znajomy nie oznacza jest jest nieomylny i nie popełnił jakiegoś błędu.

Awatar użytkownika
kropa06
Świeżak
Imię: Marek
Samochód: aveo
Silnik: 1.3 75 kw diesel
Kontakt:

Post autor: kropa06 » 20 lip 2016, o 14:38

u mnie w t-300 tez cos puka z przodu

szulo222
Świeżak
Imię: Łukasz
Samochód: aveo 1.3d LT
Silnik:
Kontakt:

Post autor: szulo222 » 20 lip 2016, o 17:11

U mnie też tak pukało... po wymianie klocków jest ok , podobno był duży luz w jarzmie :tak:

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 21 lip 2016, o 11:26

Dzisiaj po pracy odbieram auto od mechanika, zobaczymy jak to będzie, bo jak będzie źle to :D) moje Aveo stanie się opętane {:/
Ale na razie nie będę pisał co było wymienione, bo nie wiadomo czy to pukanie się skończy czy nie :nerwy więc czekam, a co do pukania z tyłu to rzeczywiście od wydechu, bo jak któregoś razu stanąłem już zgasiłem silnik i pobiegłem na tył auta żeby tam posłuchać to idzie to z tłumika, co prawda trochę się rozchodzi to stukanie i słychać jakby przechodził od tłumika do prawego tylnego koła, ale tutaj ewidentnie mieliście racje te stuki z tyłu to od wydechu :D

zbyszek85
Stały bywalec
Imię: Zbyszek
Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zbyszek85 » 21 lip 2016, o 18:15

:Y U mnie tez puka ale z wydechu jak obr.nie schodza poniżej 4tys he he

Kemot_Lodz

Post autor: Kemot_Lodz » 25 lip 2016, o 20:07

Wielka radość ponieważ pukanie z przodu umarło na amen :D oczywiście jak odebrałem od mechanika, to musiałem to przetestować dokładnie, więc po zrobieniu 450 km na trasie oraz 300 km po mieście oficjalnie uważam problem za rozwiązany :tak: Oczywiście od razu powiem, że zostały wymienione tarcze na nowe, bo co prawda na tamtych starych nie było widać krzywizny bo tą są milimetry, ale za to tarcze zmieniły kolor, ponieważ były przegrzane, a dlaczego były przegrzane ;) bo zostały wymienione 2 przewody hamulcowe z przodu miękkie, które na 90% były powodem tego, że zaczęło się to pukanie :D) I tutaj bardzo dziękuję Robertowi, ponieważ przed wizytą u mechanika przejechał się ze mną trochę i okazało się, że po może 6 minutach hamowania, felgi z przodu były jak gorący piec :D) Poradził mi, żeby zmienić przewody, bo on sam miał taki problem, u mnie auto stało 3 lata, w tych przewodach był ciągle płyn, oczywiście płyn był wymieniony na nowy, ale został on wlany do przewodów, które w środku już były umarłe. Dlatego jak mocniej hamowałem to nie było stukania, bo płyn jakoś tam przepływał sobie a jak lekko, to już nie było takiego ciśnienia i tarcze się grzały, przez co też powoli się odkształcały, aż po tych paru set kilometrach zaczęła mi już kierownica drżeć na lewo i prawo przy hamowaniu. Poza tym zostały wymienione również te gumki w zaciskach już tak profilaktycznie, klocki udało się uratować bo lekko je wyrównali papierem ściernym i jest oki :D
Jeszcze raz dziękuję za pomoc wszystkim, którzy pisali w tym wątku :ok: oraz szczególnie Robertowi :)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, o 20:26 przez Kemot_Lodz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 lip 2016, o 20:20

Super! :tak:
Kolejny przykład jak warto pisać o problemach, jak warto jednoczyć się pod wspólnym szyldem, bo co wiele głów to nie jedna. I warto szerzyć wiedzę bo czas chevroletów w Europie odchodzi. Jak my sobie wzajemnie nie będziemy pomagać to nikt nam nie pomoże. A przy okazji obustronna satysfakcja.
:ok:
I na pohybel jednostkom egocentrycznym. :D)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”