Olej 5W40

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Olej 5W40

Post autor: Sebastian » 23 mar 2016, o 20:12

flebuss pisze:To też miałem na myśli pisząc że olej GM jest jakby punktem odniesienia dla innych olejów z aprobatą DEXOS2 :tak:
O właśnie! I tego trzeba się trzymać :) ;)
Z jednej strony niektórzy na GM narzekają (moim zdaniem pewnie zależy to od producenta, który jest "zmienny"), z drugiej jeżdżą setki kkm i nic się nie dzieje. Ile ludzi tyle opinii.

Ja ostatnio jakoś nie kombinuję z olejami, leję to co zalecił producent 5W40, API SL, silnik ma mieć tłusto to ma!
Ważniejsza jest wymiana w terminie niż jakość samego oleju (choć nie mówię tu o olejach w stylu "auchan", "lidl", itd.) :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

flebuss
Wymiatacz
Reputacja: 3
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss » 23 mar 2016, o 23:34

Niektórym taniość tego oleju kojarzy się z tandetą - ale jak życie niejednokrotnie dobitnie pokazuje - nie zawsze cena jest odbiciem jakości - ale sugestia szepcze -wyższa cena większa satysfakcja :P i tak jak mówisz -regularne wymiany to podstawa :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Reputacja: 12
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 » 24 mar 2016, o 01:06

flebuss pisze:
C77 pisze:Z ciekawości... co napisał ten pierwszy?
Po co pytasz skoro przeczytałeś mój ostatni akapit - na to pytanie w zasadzie odpowiedziałem parę postów wyżej
Pytałem co konkretnie odpisał Motul.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz » 24 mar 2016, o 09:44

Sebastian pisze:
flebuss pisze:) Z jednej strony niektórzy na GM narzekają (moim zdaniem pewnie zależy to od producenta, który jest "zmienny"), z drugiej jeżdżą setki kkm i nic się nie dzieje. Ile ludzi tyle opinii.
Kiedyś miałem Opla Corsę B,silnik 1.4 na lpg-super autko jak na swoje lata. Zalałem półsyntetykiem GM i...przy przyspieszaniu dochodził odgłos ,jakby ktoś młotkiem nawalał w silniku. Przejechałem tak ok 2000 km i wymieniłem na półsyntetyk innej firmy-znanej. Cisza i spokój.Od tego czasu mam negatyw dla oleju GM. W czerwcu kupiłem Aveo,było na gwarancji,więc zrobiono ostatni przegląd z wymianą oleju-oczywiście na GM -syntetyk. Aveo na zimnym klepie,aż zagrzeje się silnik(auto ma ojciec ,stąd wiem ). Teraz mam następne Aveo ,diesla tym razem. Kupiony był na gwarancji także i zalany GM. Klepał na zimnym silniku,olej w grudniu zamieniłem na innej firmy-olej wg danych producenta i innych forów -prawdziwie syntetyczny.Teraz zaklepie przy starcie,po chwili spokój się robi.Czyli znów mam mieszane uczucia do oleju GM. Przy wymianie przechodzę na 5W-40 dexos 2,jest wpisany,że mozna stosować do tego silnika,wiec tak będzie. 5W-30 stosowałem także do Fiata Bravo -ubywał niestety,zalewając 5W-40 nigdy nie dolewałem ani grama (silnik 1.4/90 KM z roku 2007).

flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: flebuss » 24 mar 2016, o 23:33

Nie jestem rzecznikiem olejów GM i do nich nie namawiam i nie twierdzę że są najlepsze, chodzi mi jedynie o kwestię normy DEXOS2 - po 2010 producenci pod wpływem norm EURO 3,4,5....(aż dojdą do absurdu) - produkują coraz bardziej wysilone silniki przy małych pojemnościach - skrótowo mówiąc są coraz "ciaśniejsze" i zaczyna się do nich robić oleje w klasach poniżej XW30 czyli XW20 - nieoficjalnie wiem że wkrótce jeden z producentów o których wspomniałem, wypuści oleje XW16 - zmierzam do tego że samowolne przejście w tych silnikach do których zalecane jest XW30 na oleje XW40 może być niekorzystne - mówię o silnikach po 2010 roku - ale decyzja jak zawsze jest indywidualna
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz » 25 mar 2016, o 09:26

To logiczne co piszesz,ale ...miałem Aveo 1.2 ,sinik o kodzie .....,jest to taki sam kod jak sinik w corsie np D ,gdzie olej polecany ,to w40,więc dlaczego mam stosować rzadszy olej? Może dlatego,że producent może się dzięki temu pochwalić ,że jego auto obniżyło spalanie o ...x % bo stosuje eco olej itd? Mam w swoim Aveo silnik fiata i gdy miałem fiata z tym silnikiem,to zalecano 5w-40 ,a teraz zaleca się 5w-30. Z tego co mi wiadomo,to Opel nie zmienił konstrukcji w środku-kupuje silnik od fiata z fabryki fiata . Na szczęście w książce wpisano,że moge stosować w40 ,co tez uczynię.

Awatar użytkownika
asamer
Bywalec
Reputacja: 4
Imię: Remigiusz
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.2 86KM
Kontakt:

Post autor: asamer » 7 kwie 2016, o 10:26

Żeby nie zakładać nowego tematu.
Powiedzcie czy jak zmieniacie olej, to czy zawsze wymieniacie uszczelkę pod korkiem spustowym? Zauważyłem, że ASO przy każdej wymianie tego dokonuje.
Dwa, jaki zastosować filtr oleju? Filtrona raczej się obawiam, wolałbym zainwestować np. w Boscha, ale mimo, że jest to oficjalny zamiennik widzę, że jeden wymiar, tj.wyokość jest o 5mm mniejsza. Co radzicie?

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 7 kwie 2016, o 10:36

Uszczelka to podkładka miedziana, którą kupisz w sklepie motoryzacyjnym za 0,50 zł
Filtr ostatnio chyba miałem MANN
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: flebuss » 7 kwie 2016, o 23:08

Filtrona się nie obawiaj bo to polska marka od lat wypróbowana - zawsze możesz wziąć oryginalny GM - w serwisie kosztuje niewiele chyba 23zł- ja tak zawsze robię bo to najprościej i najlepiej- na tej stronie sporo powyżej zamieściłem zdjęcie takiego filtra

Awatar użytkownika
asamer
Bywalec
Kontakt:

Post autor: asamer » 12 kwie 2016, o 16:22

Byłem dzisiaj w motoryzacyjnym kupić filtr i uszczelkę, no i uszczelek mają kilka rodzajów, różne średnice i grubości. Czy ktoś wie jaka jest w Aveo T300? Zmierzyć nie mogę, bo już nie dojadę do sklepu ;)

Awatar użytkownika
asamer
Bywalec
Kontakt:

Post autor: asamer » 12 kwie 2016, o 21:19

Nieaktualne.
Wymiary 22x18x2mm., może komuś się przyda.

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz » 8 maja 2016, o 11:39

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”