Spuszczenie płynu chłodzącego

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M 52
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Maciek
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Spuszczenie płynu chłodzącego

Post autor: M 52 » 29 gru 2015, o 23:08

Chcę całkowicie spuścić płyn chłodzący i nie wiem co mam odkręcić. Zdjąłem przewody z chłodnicy, ale linia broków na bloku i tak jest powyżej miejsca, w którym przewody są podłączone. Przewód do nagrzewnicy też zdjąłem. Wydaje mi się, że w bloku nadal pozostaje płyn, który nie ma jak spłynąć, bo jest poniżej dostępnych króćców. Czy ktoś z Kolegów miał już do czynienia z problemem?
I drugie pytanie - jaki płyn kupić? W instrukcji coś piszą o czerwonym i niebieskim, ale jak sprawdzić, który jest u mnie? Jaki płyn kupujecie do swoich samochodów?
Wdzięczny będę za podpowiedzi.

GoLL@B
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Spuszczenie płynu chłodzącego

Post autor: GoLL@B » 29 gru 2015, o 23:29

Ja zawsze ściągam dolny wąż z chłodnicy i tamtędy zrzucam płyn.

Potem zawsze dodatkowo sprężonym powietrzem przez zbiornik - przykładam rękę + pistolet, dzięki czemu razem schodzi mi około 7l płynu (pewnie z 1l to reduktor), więc wydaje mi się, że znacząca większość.

Jeśli chodzi o płyn, ja używam zwykłego Borygo.

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Re: Spuszczenie płynu chłodzącego

Post autor: pawelwaw84 » 30 gru 2015, o 11:03

Na dole w chlodnicy jest korek spustowy plynu. Ja zalalem "Borygo Nowy" lub jakis inny z oznaczeniem g12. Z bloku ciezko spuscic plyn, ale nigdy az tak sie nie bawilem. Jak dolejesz 5litrow swiezego co powiedzmy te 2-5 lat to wystarczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”