Ceramizery - opinie

Stuka, puka, kapie, cieknie...
pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Re: Ceramizery - opinie

Post autor: pawelwaw84 » 7 sie 2015, o 11:03

Ja rok temu zalałem ceramizer i więcej tego nie zrobię. Silnik w jednym z poprzednich moich aut był w doskonałej kondycji, a ja chciałem dla utrzymania lepszego stanu mu polepszyć. Efekt był taki że osoba która często wozilem i nic nie wiedziała o stronie technicznej, zapytała czemu od jakiegoś czasu silnik mi głośniej pracuje. Była to opinia niezalezna, a nie wlasna sugestia jak to ma wiekszosc. Jakby tego mało było po miesiącu od zastosowania zaczął się pojawiać biały jasny dym na zimnym silniku...

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 7 sie 2015, o 11:07

Jakiej firmy ceramizer?
O partsy pisz PW.

pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 8 sie 2015, o 10:28

konradoo pisze:Jakiej firmy ceramizer?
Ceramizer.pl Wlałem też do skrzyni i w zimie było bez zmian, być może minimalnie gorzej. W ogóle to silnik do którego to wlewałem miał taką szyjkę u wlewu oleju. Po wlaniu tego do silnika pozostał taki zaschnięty osad w miejscu gdzie ten ceramizer spływał po tej szyjce, więc to może być jakiś trop... W każdym razie niczego pozytywnego nie zauważyłem. Spadek spalania owszem zauważyłem, ale po przejściu z oleju 5W40 na 5W30, a nie po wlaniu ceramizera (każde tankowanie robię do pełna i wszystko spisuję od wielu lat).
Kolejna sprawa, kiedyś nalałem środki czyszczące do baku oraz wtrysków i 2 czy 3 dni później turbosprężarka zaczęła świszczeć i poszła do wymiany. Być może to przypadek albo jednak wpływ tego środka (np. poprzez wyższą temp. spalin). Od tej pory nie bawię się w wydawanie kasy na zbędne cuda, leję dobre paliwa, dbam o częstą zmianę oleju (co 10kkm) i nie mam na co narzekać.
W aucie służbowym, które jeździ na krótkich odcinkach tylko w warszawskich korkach, wymieniają mi olej co 20kkm na pierwszy lepszy aby tańszy z półki, leją najtańsze paliwa, filtry powietrza i paliwa wymieniają co 50kkm i powiem Wam, że silnik chodzi jak w zegareczku. Spalanie niskie bo ok. 7l/100km, oleju nie bierze wcale, nie dymi, moc ma i tak aż zadziwająco dużą jak na 92KM w wielkim Berlingo...

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 8 sie 2015, o 10:45

ALE STRONA :Y
wykorzystali filmik, który zastosowali cerateca z liqui moly.
U mnie chłopaki jeździli na ceratecu bez oleju, golfa III tak zajeździli i trochę o dziwne pojeździł :)
W poniedziałek mam wymianę oleju i wlewam cerateca, oddzielny wątek stworzę.
O partsy pisz PW.

Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Reputacja: 0
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

Post autor: kliszka » 8 sie 2015, o 10:46

Berlingo to nie Chevrolet :tak: spadek po koreańskiej myśli technicznej ( Daewoo.. :nerwy ) z całym szacunkiem ale Francuzi mają większe doświadczenie w konstrukcji silników budżetowych

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 8 sie 2015, o 11:07

Berlingo 1.6hdi i ich smoki :D pompa oleju itp itd :D znany i popularny temat :) ale poza tym silniki całkiem udane, o ile na boschu oparte :D
Jak jest delphi coś w aucie, to wszystkim się odbija czkawką (np cewki)
O partsy pisz PW.

Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: kliszka » 8 sie 2015, o 11:23

Żałuję tylko :tak: że Lacetti ,Aveo ,Cruse nie był produkowany przez Hundai Motor Company tylko przez ich uboższego w myśl technologiczną kuzyna Daewoo :)

pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 8 sie 2015, o 15:56

No tak, ale w większości w Daewoo i Chevroletach jednak siedzą jednostki oplowskiej myśli technicznej, więc nie jest to taka zagadka konstrukcyjna. Mam już 3-ci nabytek daewoo/chevrolet, wszystko właściwie od nowości jeżdzone i nie mam złego zdania. Co do Citroena, silnik wydaje się być bez zarzutu, ale cała reszta po prostu się rozpada, auto ma 5 lat, a już 4 razy jechałem nim lawetą...

Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: kliszka » 8 sie 2015, o 16:13

teraz dyskutujemy o jednostce napędowej.. :tak: i nie słodźmy tak GM ( mam na myśli -OPEL ,CHEVROLET ,DEAWOO ) bo to bardzo ,bardzo budżetowe konstrukcje po za sporadycznymi wyjatkami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”