za dużo oleju

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Reputacja: 0
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB SX
Silnik:

za dużo oleju

Post autor: kliszka » 6 lis 2014, o 17:30

Witam ,wczoraj wymieniałem w warsztacie olej. Najprawdopodobniej wlali mi o 250ml oleju za dużo ( opakowanie/bańka miała 4,0 litry oleju , wymieniano mi również filtr - problem polega na tym że wraz z pojemnością filtru ilość zalewanego oleju nie powinna przekroczyć 3,75L - dane według książki serwisowej ) Teraz pytanie - czy ta ilość może mieć zły wpływ na jednostkę napędową?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: za dużo oleju

Post autor: etac » 6 lis 2014, o 17:40

Jak najbardziej, moze nie zaraz ale po kilku tysiacach MOZE mieć, ale nie MUSI mieć wpływ na uszczelniacze wałow i wałków.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: kliszka » 6 lis 2014, o 17:46

Zadzwoniłem do fajfusiarzy !!!!okazało się że wlali 3,75L a reszta (włącznie z bańką) została u nich. Muszę podjechać i odebrać .Mało nie popuściłem :/ w gacie
THX za szybką odpowiedź :tak:

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 6 lis 2014, o 18:40

A na bagnecie jak wygląda ?
Bo ja zanim bym na forum napisał to tak oczywistą rzecz bym sprawdził.... ale ja dziwny jestem :D :lol:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Maniek

Post autor: Maniek » 6 lis 2014, o 19:08

Ja chyba też jestem dziwny, bo po pierwsze sprawdził bym poziom na bagnecie następnie pytał bym wymieniaczy co z resztą oleju.
Bo dla takiego mechanika "ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka", czyli kilku takich klientów i ma wymianę oleju u siebie gratis lub sprzeda innemu klientowi.
A znanym oszustwem tego typu było zbieranie zlewek różnych olei, robili tzw. "szmelix" i jak klient przyjechał z dobrym olejem to zalewali mu auto szmelixem a sobie brali np. Mobila, dla tego trzeba walczyć, aby być przy aucie kiedy mechanicy mają je w swoich rękach.
A to byłą stara metoda z ASO Daewoo, ale już nie napiszę z jakiego miasta, choć tego serwisu już nie ma.

Awatar użytkownika
kliszka
Profesjonalista
Silnik:

Post autor: kliszka » 6 lis 2014, o 19:09

na bagnecie jest max...czyli ok :tak:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”