Buczenie - tłumik ?
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Buczenie - tłumik ?
W ostatnim czasie coś zaczęło buczeć podczas przyspieszania.
Pierwszy "winny" to moim zdaniem plecionka wydechu, wczołgałem się pod samochód (tydzień temu) i sama plecionka lekko ruszała się, ale nie była przepalona.
Podjechałem do znajomego mechanika, auto wjechało na kanał i:
-podczas "gazowania" nic nie słychać, auto ma taki sam odgłos jak normalnie (i zawsze tak jest - nie tylko na kanale)
-na spawie przy łączniku elastycznym jest malutka dziurka (ale wg. mechanika, to nie jest wina, bo jest za mała).
Główny kierowca zauważył, że od jakiejś pory drży pedał (nie pamiętam czy przyspieszania, czy sprzęgła) - może coś związane?
Pytanie co to może być ?
Mechanik mówi, że może jedna komora w tłumiku się załamała, lub coś się z nią stało, (auto jednak nie straciło na mocy, ani nic z tych rzeczy), mówi, żeby jeździć i obserwować.
Pierwszy "winny" to moim zdaniem plecionka wydechu, wczołgałem się pod samochód (tydzień temu) i sama plecionka lekko ruszała się, ale nie była przepalona.
Podjechałem do znajomego mechanika, auto wjechało na kanał i:
-podczas "gazowania" nic nie słychać, auto ma taki sam odgłos jak normalnie (i zawsze tak jest - nie tylko na kanale)
-na spawie przy łączniku elastycznym jest malutka dziurka (ale wg. mechanika, to nie jest wina, bo jest za mała).
Główny kierowca zauważył, że od jakiejś pory drży pedał (nie pamiętam czy przyspieszania, czy sprzęgła) - może coś związane?
Pytanie co to może być ?
Mechanik mówi, że może jedna komora w tłumiku się załamała, lub coś się z nią stało, (auto jednak nie straciło na mocy, ani nic z tych rzeczy), mówi, żeby jeździć i obserwować.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Buczenie - tłumik ?
Zależy jakie buczenie
może to łożysko zaczyna buczeć ? Czasem niestety mimo sprawdzania u mechanika nic nie można wykryć, ja tak miałem w lanosie, że coś mi stukało i do końca nie znalazłem przyczyny, a w sumie większość części z zawieszenia została wymieniona.
Jeżeli chodzi o tłumik, to bym jeszcze sprawdził same łączenia poszczególnych części, ja po wymianie w lanosie miałem źle spasowany środkowy z tylnym i mimo "uszczelki" miałem przedmuchy w tym miejscu, po prostu konstrukcja nowego środkowego była lekko wadliwa, a że po nocy był praktycznie wymieniany to już nam się nie chciało zdejmować i prostować lekko, więc tak zostało. Sprawdź jeszcze może tą rurę od filtra powietrza do silnika, czy ona nie jest sparciała, ale to raczej nie buczy.

Jeżeli chodzi o tłumik, to bym jeszcze sprawdził same łączenia poszczególnych części, ja po wymianie w lanosie miałem źle spasowany środkowy z tylnym i mimo "uszczelki" miałem przedmuchy w tym miejscu, po prostu konstrukcja nowego środkowego była lekko wadliwa, a że po nocy był praktycznie wymieniany to już nam się nie chciało zdejmować i prostować lekko, więc tak zostało. Sprawdź jeszcze może tą rurę od filtra powietrza do silnika, czy ona nie jest sparciała, ale to raczej nie buczy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
W tłumiku nawet jak jest mała dziurka to niestety ale buczy.
Spróbuj kupić pastę do tłumików
http://www.autochemia24.pl/product-pol- ... -170g.html
Zaklej dziurkę i zobaczysz czy to było powodem. W zależności od miejsca tej dziurki pasta odpadnie nawet po tygodniu.
Zaklej dziurkę i zobaczysz czy to było powodem. W zależności od miejsca tej dziurki pasta odpadnie nawet po tygodniu.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Dobry pomysł - ale zastanawia mnie tylko dlaczego nie "buczy" podczas "gazowania" na biegu jałowym, a nie cały czas ?huri_khan pisze:W tłumiku nawet jak jest mała dziurka to niestety ale buczy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Na 90% jest to tłumik, nic nie było robione, więc wykluczam złe złożenie, no chyba że rzeczywiście jakąś uszczelkę wydmuchało.XaRaDaS pisze:Zależy jakie buczeniemoże to łożysko zaczyna buczeć ? Czasem niestety mimo sprawdzania u mechanika nic nie można wykryć, ja tak miałem w lanosie, że coś mi stukało i do końca nie znalazłem przyczyny, a w sumie większość części z zawieszenia została wymieniona.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale może być łożysko jak pisałem, na jałowym Ci nie będzie buczeć przecież
może powoli się kończy i się rozsypuje.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Jest zależne od obrotów, im większe obroty tym mocniej. Jest to "basowy" dźwięk. Więc łożysko raczej nie.XaRaDaS pisze:Ale może być łożysko jak pisałem, na jałowym Ci nie będzie buczeć przecieżmoże powoli się kończy i się rozsypuje.
Pooglądaj- posłuchaj kolektor wydechowy i uszczelkę przytykając rurę wydechową
- Vito
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 0
- Imię: Witek
- Samochód: Cruze 1.6 LT 2012/13
- Silnik:
- Kontakt:
To jest najlepszy sposób. Przytkanie rury z tyłu powie wszystko o szczelności układu 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
To mechanik ma racje w tłumiku są rury i mogła jedna z nich skorodowac i przerwac ciag i w tym momencie efekt rozpreżania gazów jest odmienny. Mysle ze koleg ryjek powie ci najlepiej siedzi z tym tematem tłumików 8 godzin dziennie i 40 tygodniowo. Pracuje w WalkerSeba pisze:Jest zależne od obrotów, im większe obroty tym mocniej. Jest to "basowy" dźwięk. Więc łożysko raczej nie.XaRaDaS pisze:Ale może być łożysko jak pisałem, na jałowym Ci nie będzie buczeć przecieżmoże powoli się kończy i się rozsypuje.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Dziś byłem na przeglądzie po montażu haka, i powiedziałem diagnoście przy okazji o tym tłumiku, zobaczył złapał za plecionkę i potwierdził to co ja uważałem do początku - przepalona rura wewnątrz plecionki (tłumik był prawie zimny, więc można było swobodnie złapać, nie tak jak poprzednio gdzie był nagrzany).
To teraz czas wymienić, oryginał wytrzymał 7 lat - 90kkm, w tym ok. 20kkm na LPG.
To teraz czas wymienić, oryginał wytrzymał 7 lat - 90kkm, w tym ok. 20kkm na LPG.
Seba ja bym na twoim miejscu tak jezdził aż się rozpadnie całkowicie,pamiętaj że nowy ci tyle nie wytrzymie bo to już będzie zamiennik
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ciekawe ile mój wytrzyma, niewiele już do 90kkm.Seba pisze: To teraz czas wymienić, oryginał wytrzymał 7 lat - 90kkm, w tym ok. 20kkm na LPG.
niewiem jakie tłumiki macie w lacetti ale ja w aveo mam znaczki korea,wszystkie są nadal orginalne,mają 9 lat i 92tyś przebiegu,ich stan oceniam na +3,nigdzie jeszcze nic nie "fuczy" także nie jest zle,najczęściej padają złącza,rura+puszka,puszczają spawy mimo że sama puszka jest dobra,miałem tak w tigrze(tłumik z WALKERA,wszystko jasne
) ale że lubię się bawić to kupiłem specjalne klemy i już rok tak śmigam,minus taki że cały układ jest lekko opadnięty w dół.

-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Piotrek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
- Kontakt:
Ja mam w Lacetti 94 000 i żadnych problemów z tłumikiem.
Aveo przejechałem 120 000 na oryginalnym tłumiku i sprzedałem auto, więc nie wiem ile wytrzymał.
Aveo przejechałem 120 000 na oryginalnym tłumiku i sprzedałem auto, więc nie wiem ile wytrzymał.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Plecionka wymieniona - całkowity koszt 86zł (46zł plecionka + 40zł wspawanie).
Wymiary dla "potomnych": fi= 50, długość 220-230 (u nas jest 230mm)
Wymiary dla "potomnych": fi= 50, długość 220-230 (u nas jest 230mm)
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I czeka mnie wymiana właśnie plecionki, muszę znaleźć jakiegoś tłumikarza, niby mam pod nosem jakiegoś, ale to garażówka. A może samemu wymienić
niby na działce mam migomata, ale nigdy się tym nie bawiłem i nie wiem czy działa i czy są do niego druty 

- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Weź kawałek rury i popróbuj czy dasz radę pospawaćXaRaDaS pisze:I czeka mnie wymiana właśnie plecionki, muszę znaleźć jakiegoś tłumikarza, niby mam pod nosem jakiegoś, ale to garażówka. A może samemu wymienićniby na działce mam migomata, ale nigdy się tym nie bawiłem i nie wiem czy działa i czy są do niego druty

Tylko akku odepnij bo będziesz akku i altka szukał na allegro

Mi też robił w garażu i pospawane jest ok (spawane "od ręki" i przy oczach właściciela, i dość szybko)

W drugim spawali w serwisie gdzie robią blacharkę, tłumiki, i jest miejscami "posmarkane" , wieszaki nie założone (sic!), itd. a cena chyba x2 była w porównaniu do garażu.

Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, o 20:28 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dobra, Seba mam w sumie tłumikarza, ale nie wiem czy zrobi to. Konrad nie wiem czy plecionka wytrzyma do tego czasu, co raz bardziej się odzywa i mi głośno przy otwartym oknie przy bramie mówi buuuuuu
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ja pitole, niby znajomy tłumikarz, a krzyknął 130-150 zł. chyba porąbało kolesia. Muszę poszukać innego, a jak nic nie znajdę to w Piotrkowie Tryb. zrobię po znajomości
Tylko obawiam się, że do tego czasu nie wytrzyma, z pracy jak ruszałem to czułem jakby wibracje na pedałach, ale to może moje przewrażliwienie 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dzisiaj zadzwoniłem do drugiego tłumikarza, przedstawiłem że trzeba wyciąć plecionkę i wstawić nową: Pan przyjedzie autem podniesiemy i zobaczymy. Pytam o koszta, a tu bez ceregieli 200-250 zł. no powaliło ich czy co ? Spotkałem dzisiaj sąsiada co jest pomocnikiem lakiernika i spytałem czy nie ma znajomego, poradził kolejny warsztat, jutro dzwonię i pytam o cenę, jak będzie poniżej 100 to się zastanowię. Niby mam obiecane w Piotrkowie Tryb. za 32 zyle, ale to jadąc na zlot dopiero, a do tego czasu nie wiem czy wytrzyma plecionka 

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No wiem i chyba samą plecionkę zamówię u Ciebie, a poszukam tylko ew. warsztatu, akurat jutro jadę do roboty autem, nie na rowerze, bo dzisiaj się mocno zmachałem, to może jakoś mi się uda nagrać buczenie i może znajdzie się osoba, która oceni po słuchu stan