Nie działają wycieraczki na "auto"
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Cichy
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2D 183KM 2011
- Kontakt:
Nie działają wycieraczki na "auto"
Patrzyłem po instrukcji, ale widocznie jestem za cienki w uszach, bo nie wymyśliłem, który to mógłby być bezpiecznik tudzież przekaźnik? W każdej innej pozycji, lub użycie spryskiwacza wycieraczki uruchamia, ale na trybie "auto" nie działają wcale.
Zgadywałbym, że to nie tyle problem wycieraczki, co czujnika deszczu. Captiva 2011. Zauważyłem też, że chyba nie działa także przyciemnianie lusterka, bo nawet nie pali się zielona dioda. Czy to mogłoby mieć związek i ewentualnie co sprawdzić / jak temu zaradzić?
Zgadywałbym, że to nie tyle problem wycieraczki, co czujnika deszczu. Captiva 2011. Zauważyłem też, że chyba nie działa także przyciemnianie lusterka, bo nawet nie pali się zielona dioda. Czy to mogłoby mieć związek i ewentualnie co sprawdzić / jak temu zaradzić?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Nie działają wycieraczki na "auto"
Od lusterka jest bezpiecznik przy nogach pasażera, może i od wycieraczek tam będzie. Na klapce są opisane bezpieczniki. Jak nie pomoże z wycieraczkami to nie zaszkodzi zrobić reset odpinając klemy.
-
- Bywalec
- Kontakt:
Szukałem w manualu, który to bezpiecznik, ale z tego co pamiętam to żaden nie był opisany jako cokolwiek związanego z wycieraczkami, ale może źle patrzyłem? Są tylko nieznane mi skróty typu "XM/HVAC/DLC", "SSPS", "XBCM", "HVAC BLWR".
Aczkolwiek teraz spojrzałem i w komorze silnika są "przekaźnik sterujący wycieraczek" i "przekaźnik regulacji szybkości wycierania", to pewnie mogłoby być to. Muszę kupić i wymienić, na oko nie widać, czy przekaźnik jest zepsuty czy nie.
Sprawdziłem bezpiecznik "MODUŁ ZEWNĘTRZNEGO LUSTERKA WSTECZNEGO" i jest cały. Wg polskiej instrukcji jeden z bezpieczników opisany jako "okno dachowe", na plastikowej obudowie z napisami angielskimi ma jeszcze "/ mirror" cośtam, ale ten bezpiecznik też jest cały.
Aczkolwiek teraz spojrzałem i w komorze silnika są "przekaźnik sterujący wycieraczek" i "przekaźnik regulacji szybkości wycierania", to pewnie mogłoby być to. Muszę kupić i wymienić, na oko nie widać, czy przekaźnik jest zepsuty czy nie.
Sprawdziłem bezpiecznik "MODUŁ ZEWNĘTRZNEGO LUSTERKA WSTECZNEGO" i jest cały. Wg polskiej instrukcji jeden z bezpieczników opisany jako "okno dachowe", na plastikowej obudowie z napisami angielskimi ma jeszcze "/ mirror" cośtam, ale ten bezpiecznik też jest cały.
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Według schematów w TIS-ie czujnik deszczu zasilany jest z BCM-a tak samo jak sterowanie przekaźników wycieraczki, jeden jest od ogólnej pracy drugi od prędkości.
Co ciekawe wybór trybu pracy opiera się na drabince rezystorowej w manetce i podejrzewam że tam może być przyczyną.
Masz manetkę z regulacją przerywanej pracy wycieraczki czy bez ?
Co ciekawe wybór trybu pracy opiera się na drabince rezystorowej w manetce i podejrzewam że tam może być przyczyną.
Masz manetkę z regulacją przerywanej pracy wycieraczki czy bez ?
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
W manetce można regulować czułość czyli pośrednio prędkość w trybie auto.
Co do lusterka nie pamiętam jak oznaczony jest ten bezpiecznik w każdym razie na bank to jeden z tych 2A.
Co do lusterka nie pamiętam jak oznaczony jest ten bezpiecznik w każdym razie na bank to jeden z tych 2A.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Obstawiam ze mac Captive C140 a nie tą wcześniejszą C100.
Ogólnie schemat wycieraczek wygląda tak: Tak natomiast wygląda lusterko wsteczne: Według tego lusterko powinno być zasilone z bezpieczniak F39
ale coś mi nie do końca pasuje ten rysunek skrzynki co jest w TIS-ie
Ogólnie schemat wycieraczek wygląda tak: Tak natomiast wygląda lusterko wsteczne: Według tego lusterko powinno być zasilone z bezpieczniak F39
ale coś mi nie do końca pasuje ten rysunek skrzynki co jest w TIS-ie
-
- Bywalec
- Kontakt:
Wycieraczki nie działają tylko w trybie auto, ale pozostałe tak, czyli:
1) jednorazowe wyzwolenie wycieraczki ciągnąc manetkę w dół
2) użycie spryskiwacza uruchamia 3krotny ruch wycieraczki i po chwili jeszcze jeden
3) przesunięcie manetki w górę uruchomi wycieraczki tylko raz - to jest właśnie tryb auto. On rzeczywiście dodatkowo posiada regulację prędkości, ale to nic nie zmienia. Póki działał, sprawdzało się to dobrze ale jakby nie patrzeć to nie była zwykła regulacja "co ile ma ruszać", tylko bardziej "czułość na deszcz".
4) kolejne dwie pozycje w górę uruchamiają pracę ciągłą, druga dodatkowo przyspiesza ruch.
Mam captive 2011 2.2 diesel 4x4
1) jednorazowe wyzwolenie wycieraczki ciągnąc manetkę w dół
2) użycie spryskiwacza uruchamia 3krotny ruch wycieraczki i po chwili jeszcze jeden
3) przesunięcie manetki w górę uruchomi wycieraczki tylko raz - to jest właśnie tryb auto. On rzeczywiście dodatkowo posiada regulację prędkości, ale to nic nie zmienia. Póki działał, sprawdzało się to dobrze ale jakby nie patrzeć to nie była zwykła regulacja "co ile ma ruszać", tylko bardziej "czułość na deszcz".
4) kolejne dwie pozycje w górę uruchamiają pracę ciągłą, druga dodatkowo przyspiesza ruch.
Mam captive 2011 2.2 diesel 4x4
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Ja bym w sumie zaczął od eliminacji najprostszych rzeczy czyli sprawdzenia czy zmienia się rezystancja miedzy pinami 8 i 9 złącza X5 w BCM.
Według schematy przełączenie manetki na pierwszy tryb podaje sygnał na pokrętło czułości może właśnie to połączenie jest wadliwe.
Według schematy przełączenie manetki na pierwszy tryb podaje sygnał na pokrętło czułości może właśnie to połączenie jest wadliwe.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Czy resetowałeś akumulatorem? Mi przestała działać tylna wycieraczka. Klema minusowa na parę minut odłączona i wszystko wróciło do życia...
-
- Bywalec
- Kontakt:
@bubu, gdzie on się fizycznie znajduje w aucie?
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
viewtopic.php?p=22703#p22703
Ale można też to sprawdzić na złączu samej manetki.
Ale można też to sprawdzić na złączu samej manetki.