Jak wyłączyć światła mijania? - Aveo T250 HB 2011 - DLR, skandynawia
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Adam
- Samochód: Aveo
- Silnik: T250 HB 1.2 16V 84KM 2011r.
- Kontakt:
Jak wyłączyć światła mijania? - Aveo T250 HB 2011 - DLR, skandynawia
Witam,
Starałem się przeczytać każdy wątek na temat świateł na forum, ale ostatecznie nadal nie wiem jak i czy można sprawić, aby na pozycji "OFF" nie świeciły się światła mijania w Aveo T250 HB 2011r.
Najwięcej informacji daje chyba ten wątek sprzed 7 lat: viewtopic.php?f=23&t=506
etac sugerował w nim odłączenie dwóch bezpieczników - jednakże ironstorm odpowiedział, że bezpieczniki wyłączyły u niego inne systemy, lecz nie automat świateł.
Samochód jest z polskiego salonu, więc nie mam pod kierownicą amerykańskiego modułu, który wystarczy odpiąć, aby pozbyć się problemu: https://www.youtube.com/watch?v=lOAh1v1wD-o
Załączam zdjęcie klapki skrzynki bezpieczników - niestety też bez wzmianki o DLR.
Nie mam zamiaru instalować żadnych ledów, chciałbym po prostu mieć możliwość wyłączenia świateł w samochodzie.
Czy ktoś wie jak pozbyć się tego problemu?
Starałem się przeczytać każdy wątek na temat świateł na forum, ale ostatecznie nadal nie wiem jak i czy można sprawić, aby na pozycji "OFF" nie świeciły się światła mijania w Aveo T250 HB 2011r.
Najwięcej informacji daje chyba ten wątek sprzed 7 lat: viewtopic.php?f=23&t=506
etac sugerował w nim odłączenie dwóch bezpieczników - jednakże ironstorm odpowiedział, że bezpieczniki wyłączyły u niego inne systemy, lecz nie automat świateł.
Samochód jest z polskiego salonu, więc nie mam pod kierownicą amerykańskiego modułu, który wystarczy odpiąć, aby pozbyć się problemu: https://www.youtube.com/watch?v=lOAh1v1wD-o
Załączam zdjęcie klapki skrzynki bezpieczników - niestety też bez wzmianki o DLR.
Nie mam zamiaru instalować żadnych ledów, chciałbym po prostu mieć możliwość wyłączenia świateł w samochodzie.
Czy ktoś wie jak pozbyć się tego problemu?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Jak wyłączyć światła mijania? - Aveo T250 HB 2011 - DLR, skandynawia
Nie chce mi się drugi raz pisać.
https://m.facebook.com/groups/796952050 ... =permalink
https://m.facebook.com/groups/796952050 ... =permalink
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dokładnie o to mi chodziło. Dziękuję!
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
A czy przy włączonej skandynawi , powinna się świecić jakaś kontrolka w Lacetti ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Świeżak
- Kontakt:
O ile samo przepięcie jednego kabelka wydaje się bardzo proste, to gorzej z dostępem do niego.
Jak dokładnie robił Pan to robił? Czy wyjmował Pan w tym celu tą skrzynkę z bezpiecznikami?
Jak dokładnie robił Pan to robił? Czy wyjmował Pan w tym celu tą skrzynkę z bezpiecznikami?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
na forum nie ma PANÓW 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Na Pana to ja za biedny jestem 
Z tego co pamiętam to odkręcałem BCM-a żeby mieć lepszy dostęp.

Z tego co pamiętam to odkręcałem BCM-a żeby mieć lepszy dostęp.
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Dokładnie . Na "Pana" trzeba mieć wygląd i pieniądze . A "pieniądze to nie wszystko......."
A co z tą kontrolką -jest czy jej nie ma?

VIN >KL1NF35BJ6K335315
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Dlaczego "problemu" ???
Jako właściciel aveo bardzo się cieszę, że nie ma możliwości ruszenia tym autem "na ciemno".
Zbyt wielu widzę "ciemnych" wieczorami.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ok, dzięki za odpowiedzi!
@tdon: Z poprzedniego samochodu jestem przyzwyczajony do włączania świateł, robię to automatycznie, za każdym razem. W Aveo wychodzi na to, że włączają mi się same, przechodząc na pozycyjne gasną, a później na ON: zaświecają się po raz drugi - szkoda żarówek. Poza tym czasem się to przydaje czekając zimną nocą na kogoś, aby nie świecić ludziom po oknach albo gdy potrzeba dłużej podładować telefon w trakcie postoju.
No a przede wszystkim - w imię zasad! Nie będzie samochód za mnie decydował kiedy światła się świecą.
@tdon: Z poprzedniego samochodu jestem przyzwyczajony do włączania świateł, robię to automatycznie, za każdym razem. W Aveo wychodzi na to, że włączają mi się same, przechodząc na pozycyjne gasną, a później na ON: zaświecają się po raz drugi - szkoda żarówek. Poza tym czasem się to przydaje czekając zimną nocą na kogoś, aby nie świecić ludziom po oknach albo gdy potrzeba dłużej podładować telefon w trakcie postoju.
No a przede wszystkim - w imię zasad! Nie będzie samochód za mnie decydował kiedy światła się świecą.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I tu się całkowicie z Tobą zgadzam

Jadnak uważam za bardzo wygodne, gdy nie muszę niczego dotykać a auto zawsze załączy mi odpowiednie światła, z tym że ja dołożyłem sobie legalne DRL-e i dorobiłem czujnik światła.
Zwróć uwagę, że DRL-e rozwiązują (z nawiązką) Twoje obawy, w szczególności o żywotność żarówek i ewentualnie reflektorów. Jeśli to dla Ciebie ważny argument, to dlaczego zamierzasz jeździć na krótkich za dnia ???
Zachęcam do takiego rozwiązania. Realizacja w Twoim przypadku wydaje się bardzo prosta i sprowadza się do montażu odpowiednich lampek i dołożenia jednego przekaźnika, ewentualnie dwóch w wersji DeLuxe

- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Postaram się zrobić w miarę czytelny manual jak wyłączyć Skandynawie w Aveo, łącznie z załączaniem się postojówek dopiero po stacyjce.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Oj, bubu !
Postojówki chyba mają mieć możliwość załączenia przed stacyjką, tak samo jak klakson, mignięcie długimi i awaryjne.
Adam nie ma kontroli prądu żarówek ani kodów błędów na wyświetlaczu, więc sprawę wyłączenia mijania załatwia przekaźnik zasilany z postojówki, z mijania przewleczonymi przez styk czynny. W pozycji "0" przełącznika nie świecą postojówki, więc przekaźnik nie poda napięcia na mijania. Wadą rozwiązania jest fakt, że mijania nie zaświecą również w przypadku awarii samego przekaźnika lub przepalenia bezpiecznika w obwodzie postojówki, jednak ryzyko minimalizują dwa przekaźniki, po jednym na stronę. Można je wepchnąć gdzieś przy reflektorach i połączyć "lokalnie" w wiązce do lampy.
Rozszerzając projekt o lampki DRL, można je wpiąć na bierny styk, wykorzystując przekaźniki o zestykach przełącznych.
Postojówki chyba mają mieć możliwość załączenia przed stacyjką, tak samo jak klakson, mignięcie długimi i awaryjne.
Adam nie ma kontroli prądu żarówek ani kodów błędów na wyświetlaczu, więc sprawę wyłączenia mijania załatwia przekaźnik zasilany z postojówki, z mijania przewleczonymi przez styk czynny. W pozycji "0" przełącznika nie świecą postojówki, więc przekaźnik nie poda napięcia na mijania. Wadą rozwiązania jest fakt, że mijania nie zaświecą również w przypadku awarii samego przekaźnika lub przepalenia bezpiecznika w obwodzie postojówki, jednak ryzyko minimalizują dwa przekaźniki, po jednym na stronę. Można je wepchnąć gdzieś przy reflektorach i połączyć "lokalnie" w wiązce do lampy.
Rozszerzając projekt o lampki DRL, można je wpiąć na bierny styk, wykorzystując przekaźniki o zestykach przełącznych.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Słusznie, zapomniałem o tym.
Czyli zrobię po prostu manual pominiecia skandynawi.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt: