Hej,
dziś też mnie dopadł podobny problem. Na zewnątrz 27c i po przejechaniu kilkunastu kilometrów poza miastem, nagle wskazówka temperatury skoczyła mi do 3/4 skali - od razu. Potem wróciła natychmiast na prawidłową pozycję i tak kilka razy, aż w końcu zatrzymała się na pozycji 3/4. Płyn ok, żadnych wycieków. Jak chciałem sprawdzić temp. na OBD to zauważyłem, że na zapłonie wskazówka temp. lata mi w te i z powrotem: (akcja od 0:30).
Temp. na obd wykazała 120C. Pomyślałem, że to czujnik temperatury szwankuje, poczekałem 15 minut, aż spadnie do 110c, i postanowiłem jechać - ogrzewanie na maksa, jazda jak emeryt i kontrolowanie temp na OBD. I tutaj zaskoczenie, bo zarówno wskazówka wariowała na wskaźniku - od delikatnie poniżej połowy skali do 3/4 skali , jak również wskazania OBD wariowały - temperatura skakała momentalnie od 90 do 120C i z powrotem. Dopiero jak wjechałem do miasta to przez moment temperatura utrzymywała się na 120c, ale wskazówka dalej wariowała, tylko, że w wyższym zakresie temperatury- od połowy pomiędzy 1/2 a 3/4 skali, jaki i przekraczała na sekundę 3/4 skali.
Nie wiem czy to czujnik temperatury, czy coś innego. Termostat był wymieniany w zimę - wtedy obieg się nie zamykał. Jak w zimę sprawdzałem temperaturę, to u mnie zazwyczaj przy stałej jeździe oscylowała około 105C.
Podwyższona temperatura
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1.6 LS
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura
Duze prawdopodobienstwo ze to czujnik lub wiazka.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze 1.6 LS
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Podwyższona temperatura
To okazał się czujnik. Upewniłem się, gdy rano na zimnym silniku pokazał 120 c, a wskazówka dalej wariowała. Wymiana z robocizną i płynem około 150 zł.