Samootwierająca się szyba podczas jazdy.
-
- Bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Mirosław
- Samochód: Cruze LT+ (był)
- Silnik: 1.6 124KM
- Inny samochód: Hyundai i30, 1.0 T-GDI 120KM
- Kontakt:
Re: Samootwierająca się szyba podczas jazdy.
kemoiz, Ty pisałeś, że zamieniałeś moduły z lewego na prawy i działał z prawej strony. Wszystko działało poprawnie?
- kemoiz
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Nie, musi być odpowiedni. O ile sterowanie szyby działało to samochód myślał, że drzwi są otwarte.
-
- Bywalec
- Kontakt:
A jak wyjąłeś ten uszkodzony moduł z prawych drzwi to widać na nim było jakieś fizyczne uszkodzenia typu nadpalone styki, przykopcona płytka, przerwana ścieżka itp., tzn. coś co może dałoby się łatwo naprawić?
- kemoiz
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Nic nie widać, tak jak pisałem tutaj
viewtopic.php?f=29&t=5755&start=25#p101103
podejrzany jest przekaźnik ale w końcu zapomniałem o temacie i nie przelutowałem żeby to potwierdzić.
viewtopic.php?f=29&t=5755&start=25#p101103
podejrzany jest przekaźnik ale w końcu zapomniałem o temacie i nie przelutowałem żeby to potwierdzić.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Maciek
- Samochód: Orlando LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ciekawe, dopadło mnie to samo parę dni temu w Orlando. Najpierw podejrzewałem styczniki w przełączniku. Jakość tego przełącznika jest taka niesamowita ze przyciski latają na boki, więc podejrzewałem że to ta część padła. Niestety, po zdjęciu boczka i podpięciu zamiennika z alle** to samo. Pewnie do wymiany cały moduł, ale wcześniej zobaczę co w serwisie powiedzą.
Z ciekawych obserwacji, po odpięciu silnika widać że moduł podnośnika robi reset i opuszcza szybę do poziomu zerowego. Szybę da się podnieść dopiero po ponownym wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Po podniesieniu, nie da się jej opuścic, chyba ze opadnie samoistnie (lub ponowny reset modułu podnośnika). Przez co nie jestem przekonany że to byłby przekaźnik linkowany wcześniej.
BTW. za moduł przełącznika do Orlando (#20830838 TRW) w BSP Chevrolet w Łodzi wołali 520PLN
, nówka TRW na ebay ~250PLN po przeliczeniu, a wymontowany na alle** ~40-50PLN.
Z ciekawych obserwacji, po odpięciu silnika widać że moduł podnośnika robi reset i opuszcza szybę do poziomu zerowego. Szybę da się podnieść dopiero po ponownym wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki. Po podniesieniu, nie da się jej opuścic, chyba ze opadnie samoistnie (lub ponowny reset modułu podnośnika). Przez co nie jestem przekonany że to byłby przekaźnik linkowany wcześniej.
BTW. za moduł przełącznika do Orlando (#20830838 TRW) w BSP Chevrolet w Łodzi wołali 520PLN

-
- Bywalec
- Kontakt:
Ponieważ nie udało mi się kupić używanego modułu sterownika podnośnika szyby prawych przednich drzwi, ani nawet całego mechanizmu, a na nowy mechanizm nie mam ochoty wydawać 600 zł, więc podjąłem próbę naprawy sterownika. Podejrzewałem zimne luty, ale wszystkie elementy są montowane powierzchniowo (SMD), więc używanie normalnej lutownicy nie wchodzi w grę. Jedynie kondensator elektrolityczny 150uF/25V jest klasyczny. Dla spokoju sumienia wymieniłem kondensator, a następnie zająłem się ewentualnymi zimnymi lutami. W tym celu nabyłem lutownicę na gorące powietrze i tym narzędziem podgrzewałem wszystkie elementy SMD na płytce. Tak samo podgrzałem płytkę od spodu. Temperatura powietrza musi być na granicy płynięcia cyny. Jeszcze luty przekaźnika poprawiłem zwykłą lutownicą i zamontowałem moduł na miejsce przeznaczenia. I .... działa! Jeżdżę już 4 dni i szyba ani razu się nie otworzyła samoczynnie. Mogę więc chyba powiedzieć, że naprawiłem.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
szkoda ze nie cykłeś parę fotek, dla potomnych
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Kontakt:
No fakt, nie pomyślałem o tym.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Siedzę sobie właśnie w aucie i czekam na córkę. W pewnym momencie szyba pasażera sama się zamknęła. Czy to może być problem z tym modułem komfortu opisywanym w tym wątku? Sterowanie działa. Szyba co chwila klika tak jakbym naciskał domykanie....
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
tak, masz racje.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
A da się ten moduł kupić osobno?czy nie wiesz czego trzeba szukać? Sam moduł czy jakiś sterownik?