Felgi 17 do cruza ?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Felgi 17 do cruza ?
oj, tam, oj tam.
Zrobisz i jeździsz dalej.
Coś zepsuł?
Zrobisz i jeździsz dalej.
Coś zepsuł?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Witam. Wstępnie mam zamówione felgi TOMASON TN 12 ET 35,szerokość 8,5 cala, rozmiar 18, z oponami Dębica Presto UHP 2 225/45 R18. Wiem felga dość szeroka ,ale teoretycznie nie powinna wystawać z nad kola, ale chciałbym się tylko ostatecznie upewnić czy te koła zmieszczą się w nadkola i nic nie będzie obcierać ? Poradzicie ?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Poprzednia Twoja propozycja była ciekawsza 

- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Które ?, te ? No właśnie nie do końca jestem pewny swojego wyboru , bo nie wiem jak będą wyglądać na Cruzie...no , ale cóż poradzić heh. Tylko czy to się wszystko zmieści i będzie pasować jak należy ?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Tak wyglądają na Cruzie....
Dodano po 3 minutach 12 sekundach:
Bardziej zastanawia mnie to , ze te mają 8 cali , a już sprawiają wrażenie jakby miały wyjść z nad kola
, tamte mają 8,5.
Dodano po 10 minutach 42 sekundach:
To są ładne felgi , jak na serie , ale jako tuningowe to chyba za ,, zwyczajne''
Dodano po 3 minutach 12 sekundach:
Bardziej zastanawia mnie to , ze te mają 8 cali , a już sprawiają wrażenie jakby miały wyjść z nad kola

Dodano po 10 minutach 42 sekundach:
To są ładne felgi , jak na serie , ale jako tuningowe to chyba za ,, zwyczajne''
- etac
- Prezes
- Kontakt:
ale jak wcześniej dyskutowaliśmy, to czy wystają to nie efekt szerokości, ale także głębokości osadzenia - ET
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Tak , ale te również mają ET 35 w zasadzie mają takie same parametry, różnią się jedynie calami , ale patrząc w kalkulatorze to pół cala różnicy ( 8 , a 8,5 ) powinno się rozłożyć na dwie strony czyli 6 mm w stronę nadkola i 6 mm w stronę zawieszenia , więc tragedii raczej nie będzie
, w Cruzie ktoś dał oponę 235/45 , ja chce dać 225/45 , więc optycznie będzie mniejszy balon ( fakt 40 byłaby na pewno ładniejsza , ale to już chyba masakra dla zawieszenia i ,, komfortu''
, a tak wyglądają na Oplu Astrze.

- scott
- Specjalista
- Reputacja: 2
- Imię: Scott
- Samochód: Cruze LS+ 2010
- Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
- Inny samochód: Lexus IS 300h
- Kontakt:
Przemku, ja jako posiadacz tych opon w rozmiarze (225/50R17) chciałbym Cię poinformować, że są to opony z oznaczeniem FR - tzn. osłoną na felgę (strona producenta: https://www.debica.com.pl/opony/_46?tt=406). Co prawda nie wiem jak będą wyglądać na profilu 45, ale w tym poście (viewtopic.php?p=119163#p119163) przesłałem zdjęcie prezentujące właśnie bok samochodu z moimi Presto uhp 2. Możesz tam zobaczyć, że 'balon' wystaje poza rant felgi. Na pewno to nie wygląda jak na podesłanym wyżej zdjęciu Opla.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Właśnie patrząc na Twoje felgi stwierdziłem , że takie podwójne , polerowane szprychy fajnie wygląda
Zdjęcie Opla wrzuciłem tylko po to by pokazać jak wyglądają te felgi na samochodzie pokrewnym Cruzowi
Nie wiem czy to ma znaczenie ale ja chce mieć R18 , ale ogólnie fajnie to wszystko u Ciebie wygląda ( jakie masz ET ? niestety na Twoim zdjęciu nie mogę się doczytać ) , a powiedź mi zadowolony jesteś z tych opon ? Nie ukrywam , że moja decyzja była również podyktowana tym , że mają małe opory toczenia i podobną są dość cichymi oponami 66 dB. Nie znam się na tym , ale wydaje mi się , ze na 8.5 calach ta opona będzie miała lekki nacią ( ty masz 7,5 cala ),więc na profilu 45 będzie mniejszy balon. A Jeżeli ma rant ochronny o czym nie wiedziałem to w sumie jeszcze lepiej 

- scott
- Specjalista
- Kontakt:
Na tych szprychach mam ET 35. Na drugim komplecie, który kupiłem na zimę też mam et35, też 7.5"J. Załączam zdjęcie z porównania zimowej opony 225/45/R17 bez rantu ochronnego na nowej feldze względem Dębicy, o której mowa na starej feldze.
Odnośnie opon. Nie mam dużego doświadczenia, bo własny samochód mam od roku, kupiony na zimówkach. Na nowych letnich oponach presto uhp2 przejeździłem cały letni okres, w tym kilka tysięcy kilometrów autostradą. W tym czasie zdarzyła się mi jazda w ulewie, mocne hamowanie, ostre zakręty. Miałem taką sytuację, że jechaliśmy dwoma samochodami w mocnym deszczu na autostradzie. Po trasie, kolega mówi, że kilka razy czuł jak mu opony tracą przyczepność (dwu albo trzyletni komplet). Osobiście nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem (ale też nie jeżdżę > 140km/h w kiepskich warunkach).
Jeśli chodzi o szum opon, to zauważyłem różnicę gdy przełożyłem na zimowe. Wydaje się mi, że ta Dębica jest dość cicha.
Natomiast, w kwestii oporów toczenia to nie mam sensownych danych, spalanie mam porównywalne z zimowymi, których tak na prawdę mam dwie marki, 2 opony Nexen z 2017, dwie Evergreen z 2016.
Odnośnie felg.
Też mi się podobają toczone/polerowane aluminiowe felgi. Trzeba jednak pamiętać, że warstwa toczona jest zabezpieczona tylko lakierem bezbarwnym, stąd każde uszkodzenie tej warstwy trzeba jak najszybciej naprawić, bo potem następuje utlenianie aluminium i niestety, rozchodzi się nawet pod lakier bezbarwny, przez co z czasem taki wzór nie jest już ładny (załączam zdjęcie)
U mnie się tak działo, więc postanowiłem oddać swoje szprychy do regeneracji - lakierowanie proszkowe. Niestety nie zdecydowałem się na ponowne toczenie frontów ze względu na koszt, może nie jakiś duży, ale dokładając kilka stówek kupiłbym nowy ciekawy komplet.
Odnośnie opon. Nie mam dużego doświadczenia, bo własny samochód mam od roku, kupiony na zimówkach. Na nowych letnich oponach presto uhp2 przejeździłem cały letni okres, w tym kilka tysięcy kilometrów autostradą. W tym czasie zdarzyła się mi jazda w ulewie, mocne hamowanie, ostre zakręty. Miałem taką sytuację, że jechaliśmy dwoma samochodami w mocnym deszczu na autostradzie. Po trasie, kolega mówi, że kilka razy czuł jak mu opony tracą przyczepność (dwu albo trzyletni komplet). Osobiście nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem (ale też nie jeżdżę > 140km/h w kiepskich warunkach).
Jeśli chodzi o szum opon, to zauważyłem różnicę gdy przełożyłem na zimowe. Wydaje się mi, że ta Dębica jest dość cicha.
Natomiast, w kwestii oporów toczenia to nie mam sensownych danych, spalanie mam porównywalne z zimowymi, których tak na prawdę mam dwie marki, 2 opony Nexen z 2017, dwie Evergreen z 2016.
Odnośnie felg.
Też mi się podobają toczone/polerowane aluminiowe felgi. Trzeba jednak pamiętać, że warstwa toczona jest zabezpieczona tylko lakierem bezbarwnym, stąd każde uszkodzenie tej warstwy trzeba jak najszybciej naprawić, bo potem następuje utlenianie aluminium i niestety, rozchodzi się nawet pod lakier bezbarwny, przez co z czasem taki wzór nie jest już ładny (załączam zdjęcie)

U mnie się tak działo, więc postanowiłem oddać swoje szprychy do regeneracji - lakierowanie proszkowe. Niestety nie zdecydowałem się na ponowne toczenie frontów ze względu na koszt, może nie jakiś duży, ale dokładając kilka stówek kupiłbym nowy ciekawy komplet.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedz . Na pewno bez rantu ochronnego opona wygląda lepiej , no ale coś za coś. W Przypadku Tomasonów wydaję mi się , że to tylko lakier przypominający polerkę , ( wnętrze felgi jest już grafitowe , ale pewności nie mam - nigdy nie widziałem ich na żywo, jedynie na filmie https://www.youtube.com/watch?v=d2VHMvwfVIs . Nie wiem czy będą dobrze leżeć na Cruzie , ale same w sobie są bardzo ładne , są optycznie lekkie , a zarazem mięsiste . Czyli na ET 35 nic nie odstaje ?
To w moim przypadku tę powinno być ok ( przecież to tylko pół centymetra różnicy na stronę ). Co do Opon na trasy mam inne auto . Cruza używam jedynie w mieście, ( no może raz w roku robię trasę do Krakowa 100 km )

- scott
- Specjalista
- Kontakt:
Kiedyś pobieżnie sprawdzałem ile jest schowany rant felgi względem najwyższego punktu na krawędzi błotnika, było to gdzieś w granicach 1cm - przy konfiguracji et35, 7.5". Skoro będziesz miał 8.5" to da to poszerzenie o około ~13mm z każdej strony względem 7.5". Moim zdaniem rant felgi będzie równo z górną częścią błotnika. Trzeba doliczyć gumę.
Szerokość samochodu jest mniejsza biorąc wymiar na poziomie progu. Tam na pewno będzie wystawać, u mnie już wystaje, ale wygląda to w porządku.
Szerokość samochodu jest mniejsza biorąc wymiar na poziomie progu. Tam na pewno będzie wystawać, u mnie już wystaje, ale wygląda to w porządku.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Hmm tak myślisz ? Trochę mnie zmartwiłeś....Cruze na 8.5 x 18 ET35 i oponie 225/45/18 wygląda dokładnie tak : https://www.youtube.com/watch?v=eNHQwVTNFxA . Wiem , że inna felga , ale chyba jest ok ? Na poziomie progu mnie nie przeraża , ( mam chlapacze , które ciut poszerzają przestrzeń przy progach ) najbardziej chodzi mi o nadkole ,bo raz że nie można ,a dwa głupio to wygląda, no i niszczy lakier.Widzę , że jesteś z małopolski a skąd dokładnie ? 
Dodano po 49 minutach 38 sekundach:
Kurcze jak tak teraz patrze na Twoje zdjęcia ,, z boku '' to u Ciebie już opona zdaje się wystawać poza nadkole ( albo to tylko złudzenie )

Dodano po 49 minutach 38 sekundach:
Kurcze jak tak teraz patrze na Twoje zdjęcia ,, z boku '' to u Ciebie już opona zdaje się wystawać poza nadkole ( albo to tylko złudzenie )
- kemoiz
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Przemek coś Ci nakłamałem w wiadomościach ale nie bardzo miałem wtedy czas analizować. Mam opony 225/45 nie 215/45. We łbie mi się poprzestawiało
Na Twoim miejscu przy 8,5" celowałbym w 235/40 jeśli ceny nie są jakieś kosmiczne.
Felgi o Twoich parametrach względem moich będą wystawać 17mm dalej i moim zdaniem to będzie idealnie wyglądało. Sam zastanawiałem się nad dystansami 20mm ale cena rzędu 500zł za komplet to już trochę przesada nawet przy mojej samochodowej chorobie.

Felgi o Twoich parametrach względem moich będą wystawać 17mm dalej i moim zdaniem to będzie idealnie wyglądało. Sam zastanawiałem się nad dystansami 20mm ale cena rzędu 500zł za komplet to już trochę przesada nawet przy mojej samochodowej chorobie.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Tak też myślałem , bo 215 ni jak nie wejdzie , tylko nie pamiętam jakie masz ET i jak szeroką felgę . 225 powinna mieć lekki naciąg, przy 235 mam wrażenie , że będzie już szeroko,balonowato i ciężko - w końcu to tylko 1.8 , chociaż cenowo Dębice 235/40 są tańsze - na komplecie o około 80 zł ,niż Dębica 225/45 ( na pewno będzie wychodzić poza obrys ,no i przy 40 będzie już chyba ciut za twardo , nie sądzisz ?, no i jakoś optycznie za ,, cienko'' jak na Cruza ) U Ciebie 225/45 mam wrażenie wygląda bardzo ładnie ,a i przy obniżeniu o 3 cm nie traci na wyglądzie
Jest wręcz idealnie i proporcjonalnie do gabarytów samochodu ( przynajmniej tak na zdjęciach wygląda ) Czyli co do samych felg nie powinienem panikować , że będzie lipa i za bardzo będą wychodzić z nadkola ? - jeżeli chodzi o przód , bo tył na pewno nie będzie wychodził.

Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 08:17 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Kontakt:
Pamiętaj, że parametr wysokości to jest % szerokości. Między 225/45 a 235/40 jest różnica typu 1,5-2mm czyli niezauważalna.
Pół cala na feldze to jest ok 12mm więcej więc opona 10mm szersza lepiej się ułoży ale... to tylko centymetr więc też praktycznie bez znaczenia.
Po prostu do felgi 8.5 podobno lepiej dopasowana jest 235. Reszta to osobiste preferencje.
Co do wystawania. Jeśli idziesz w wygląd - a idziesz - będziesz zadowolony z tego jak wystają. Po obniżeniu nawet bardziej ale nie wiem czy wtedy nie będziesz musiał zdjąć chlapaczy.
Pół cala na feldze to jest ok 12mm więcej więc opona 10mm szersza lepiej się ułoży ale... to tylko centymetr więc też praktycznie bez znaczenia.
Po prostu do felgi 8.5 podobno lepiej dopasowana jest 235. Reszta to osobiste preferencje.
Co do wystawania. Jeśli idziesz w wygląd - a idziesz - będziesz zadowolony z tego jak wystają. Po obniżeniu nawet bardziej ale nie wiem czy wtedy nie będziesz musiał zdjąć chlapaczy.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Tak wiem , bo 225 to jest max do 8,5 calowej felgi , a idealne dla niej to 235 . Tylko , że mi już nawet nie chodzi o wartość 235 tylko o wysokość opony. 40 chyba bardziej będzie ,, odczuwalna '' dla mnie i dla zawieszenia . No zawsze łatwiej zahaczyć o krawężnik . 45 da więcej ,, komfortu '' to chyba taki kompromis między wyglądem , a komfortem
, ale nie wiem nie znam się na tym . U mnie felga obrocie wygląda tak : https://www.youtube.com/watch?v=d2VHMvw ... uEALusdYRo
Patrząc na nią z profilu widaż , że rant felgi nie idzie w jednej lini z piastą czy otworami montażowymi... ale nie wiem czy to ma znaczenie i czy nie jest uwzględniane właśnie w et czy też całej szerokości felgi.

Patrząc na nią z profilu widaż , że rant felgi nie idzie w jednej lini z piastą czy otworami montażowymi... ale nie wiem czy to ma znaczenie i czy nie jest uwzględniane właśnie w et czy też całej szerokości felgi.
- kemoiz
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ale właśnie nie będzie różnicy w komforcie i wyglądzie z boku bo tu będą niemal identyczne opony jeśli chodzi o wysokość.
Różnica byłaby między 225/45 a 225/40.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Różnica byłaby między 225/45 a 225/40.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Może zbyt analizuję te felgi , ale muszę ,bo będą sprowadzane na zamówienie z Niemiec, i nie mogę ich zwrócić , więc muszę być w 100 % pewny czy wszystko będzie pasować jak należy
Jeżeli nie będzie strasznej kozy to zostawie na razie tak jak jest , a jak będzie to pewnie na przyszły sezon obniżę i usunę chlapacze ( chociaż bardzo je lubię i mega mi się podobają ) , wolałbym jednak tego uniknąć ,bo u nas dzisiaj tak napadało śniegu , że dokładka odgarnąłem pół trasy z domu do pracy
heh
Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Ale to tylko kwestia minimalnego dopasowania , czy jest spora różnica ,, matematyczna '' i ma jakiś tam większy wpływ na cokolwiek ? Pytam , bo opony też już wstępnie mam zamówione ( mają przyjść razem z felgami ) i nie wiem czy jest sens kombinować i zmieniać zamówienie , skoro felgi byłyby dobre
Podobno na 225 z racji mniejszych oporów toczenia będę miał minimalnie mniejsze spalanie niż na 235.

Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Ale to tylko kwestia minimalnego dopasowania , czy jest spora różnica ,, matematyczna '' i ma jakiś tam większy wpływ na cokolwiek ? Pytam , bo opony też już wstępnie mam zamówione ( mają przyjść razem z felgami ) i nie wiem czy jest sens kombinować i zmieniać zamówienie , skoro felgi byłyby dobre

- kemoiz
- Wymiatacz
- Kontakt:
Jak już masz ustalone to nie zmieniaj.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Szersza opona to nie tylko wieksze spalanie. Pod tym kryje sie tez gorsze przyspieszenie i wiekszy halas. Na plus wyglad, lepsze hamowanie i komfort wybierania dziur.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Wydaje mi się , że tutaj różnice są tak niewielkie , że chyba nie mam co kombinować
Zostanę przy 225/45 , przy obecnych 16 i balonie 205/60 zmiana będzie i tak oszałamiająca
Optycznie na pewno ,a jak będzie z jazdą to się okażę.

-
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć. Noszę się z zamiarem kupna 17 do mojego cruza. Nie znam sie na profilach osadzeniach itd. Wiem że teraz mam 16' 5x105 opony 205/60. Rozumiem ze oryginalna felga 17' 5x105 rozstaw bedzie pasować. I tu moje pytanie - komputer w cruze przelicza obrot kola 16' i jest skalibrowany z predkosciomierzem. Jak zmienia sie rozmiar opon to trzeba to jakos skalibrowac? Czy dobrac nizszy profil opony do 17' zeby srednica wyszla ta sama? W instrukcji sa 3 rozmiary opon dla cruza .dla 17 215/50. Jak cos pomylilem to przepraszam,ale wulkanizatorem nie jestem- watek czytalem ,ale oprócz zapewnien i zachwytów nic nie wylapalem
- kemoiz
- Wymiatacz
- Kontakt:
Tak musisz zachować średnicę koła. Jest mnóstwo kalkulatorów zamienników opon w internecie a jak chcesz mieć idealne to bierzesz podane w instrukcji. W kompie samochodu nie da się zmienić tego na jaką średnicę koła jest zaprogramowany prędkościomierz.