anteny cb
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: jan
- Samochód: orlando1,8LS+/BRC
- Silnik:
- Kontakt:
anteny cb
witajcie
mam taki problem szukam podstawy magnetycznej typu PL do CB oczywiście anteny mam nawet dwie.
znalazłem takie coś
http://konektor5000.pl/index.php?p1041% ... gnes-157mm
bo słyszałem że antena cb virginia nadaje się tylko odbierania......
istotą tych poszukiwań jest problem przycinanego kabla przez klapę bagażnika więc szukam czegoś na cienkim kablu bądź innych rozwiązań piszcie co wiecie proszę.....
albo jak rozważaliście problem u siebie.....
mam taki problem szukam podstawy magnetycznej typu PL do CB oczywiście anteny mam nawet dwie.
znalazłem takie coś
http://konektor5000.pl/index.php?p1041% ... gnes-157mm
bo słyszałem że antena cb virginia nadaje się tylko odbierania......
istotą tych poszukiwań jest problem przycinanego kabla przez klapę bagażnika więc szukam czegoś na cienkim kablu bądź innych rozwiązań piszcie co wiecie proszę.....
albo jak rozważaliście problem u siebie.....
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: anteny cb
Troszkę z ceną przesadzają, za 100 zł. kupujesz Sirio ML-145 z anteną, więc dawanie 240 zł. za samą podstawę i przerobiony kabel mija się z celem jak dla mnie. Musisz tylko dobrze ułożyć kabel od podstawy przez klapę. Znajomy w orlando od prawie 2 lat jeździ na tej samej antenie i nic się nie dzieje.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Przyznam, że ta postawa robi wrażenie, a konkretnie kabel.
Powinno to chodzić, chodź podany jest tylko typ tego kabla grubego i nie wiadomo co to jest ten cienki to mogą być straty, ale jest odcinek cienkiego tylko 35cm więc straty nie wielkie.
Z tego co zrozumiałem to to wymieniasz podstawę bo masz uszkodzony kabel - a nie myślałeś wymienić sam kabel, każda dobra podstawa jest rozbieralna i kabel można wymienić, proponował bym kabel H155, ma o wiele mniejsze tłumienie, jest twardszy i sztywniejszy - więc trudniej go uszkodzić, RG58 co z reguły wstawiają producenci anten to największe badziewie jakie może być, a dosyć trudno jest u nas kupić kabel RG58 dobrej jakości.
Jeśli chcesz kabel cienki, to może RG174, średnic gdzieś ok 3mm, cena jego jest przystępna, ale ma dosyć duże tłumienie, ale przy częstotliwości 27MHz i długości ok 3 do 5m nie powinieneś tego odczuć - zawsze można to odrobić lepszą anteną - taka ok 100 - 120cm dobrze się sprawdzi, jak masz antenę krótką to proponował bym kabel o mniejszym tłumieniu czyli grubszy H155.
Powinno to chodzić, chodź podany jest tylko typ tego kabla grubego i nie wiadomo co to jest ten cienki to mogą być straty, ale jest odcinek cienkiego tylko 35cm więc straty nie wielkie.
Z tego co zrozumiałem to to wymieniasz podstawę bo masz uszkodzony kabel - a nie myślałeś wymienić sam kabel, każda dobra podstawa jest rozbieralna i kabel można wymienić, proponował bym kabel H155, ma o wiele mniejsze tłumienie, jest twardszy i sztywniejszy - więc trudniej go uszkodzić, RG58 co z reguły wstawiają producenci anten to największe badziewie jakie może być, a dosyć trudno jest u nas kupić kabel RG58 dobrej jakości.
Jeśli chcesz kabel cienki, to może RG174, średnic gdzieś ok 3mm, cena jego jest przystępna, ale ma dosyć duże tłumienie, ale przy częstotliwości 27MHz i długości ok 3 do 5m nie powinieneś tego odczuć - zawsze można to odrobić lepszą anteną - taka ok 100 - 120cm dobrze się sprawdzi, jak masz antenę krótką to proponował bym kabel o mniejszym tłumieniu czyli grubszy H155.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
kurcze kable kabelki a ja zieloniutki nie chodzi mi o kasę lecz o jakość i oto coby nic autem nie było polutować to raczej dam rade sam tylko jak by mi ktoś mi czarnej masie...
pokazał palcem ten jest dobry to wdzięczność ma bezgraniczna będzie....

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
triflex fajny ale wtedy bym musiał wywalić oryginalną antenę a ona chyba inną stopkę ma i tak właśnie za wilki wybór mam chyba 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Chyba jednak mala adaptacja i bedzie OK.
Fakt jest ze dziura to kwadrat, ale mala płytka pod i jakies uszczelnienie i bedzie pieknie wygladalo.
Fakt jest ze dziura to kwadrat, ale mala płytka pod i jakies uszczelnienie i bedzie pieknie wygladalo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Te anteny wielofunkcyjne się nie sprawdzają, jak byś chciał tylko odbierać radio i CB to może jeszcze, ale z odbiorem CB raczej słabo, a nadawanie - ja osobiście bał bym się wcisnąć PTT aby nie uwalić końcówki radia, a wydaje mi się, że dalej byś doleciał na samym kablu.
Anteny radiowo/CB mają wbudowany z reguły marnej jakości duplekser - filtr który oddziela pasma KF czyli CB od UKF, ale przy tej jakości dobranych elementów i długości zastosowanego promiennika i to, że antena jest pochylona szacuję max zasięg CB na 3-5km po za terenem zabudowanym. Jest to kompromis i co za tym idzie mało skuteczna antena.
Na innym fo, o tematyce typowo krótkofalarskiej w zasadzie nie rozpoczynamy tematu, jeśli zainteresowany nie poda orientacyjnych oczekiwań i orientacyjnej kwoty jaką chce przeznaczyć - może zacznijmy od tego a wtedy coś wymyślimy.
Czy ma być to antena montażowa,
czy z podstawą magnetyczną
czy uniwersalna (ale jak pisałem - nie sprawdza się)
czy chcesz tylko podstawę a promiennik już masz
czy chcesz duży zasięg 20km i więcej czy na zasięgu Ci nie zależy.
Zastanów się nad tymi pytaniami i napisz co by Ci odpowiadało, a wtedy łatwiej będzie nam podać jakieś optymalne rozwiązanie.
Chętnie bym Ci zregenerował to co już masz na dobrych kablach, ale to Malborka mam dosyć daleko, i jak na razie nie wybieram się w tamte strony, ale jak bywasz na dolnym śląsku to zapraszam
Anteny radiowo/CB mają wbudowany z reguły marnej jakości duplekser - filtr który oddziela pasma KF czyli CB od UKF, ale przy tej jakości dobranych elementów i długości zastosowanego promiennika i to, że antena jest pochylona szacuję max zasięg CB na 3-5km po za terenem zabudowanym. Jest to kompromis i co za tym idzie mało skuteczna antena.
Na innym fo, o tematyce typowo krótkofalarskiej w zasadzie nie rozpoczynamy tematu, jeśli zainteresowany nie poda orientacyjnych oczekiwań i orientacyjnej kwoty jaką chce przeznaczyć - może zacznijmy od tego a wtedy coś wymyślimy.
Czy ma być to antena montażowa,
czy z podstawą magnetyczną
czy uniwersalna (ale jak pisałem - nie sprawdza się)
czy chcesz tylko podstawę a promiennik już masz
czy chcesz duży zasięg 20km i więcej czy na zasięgu Ci nie zależy.
Zastanów się nad tymi pytaniami i napisz co by Ci odpowiadało, a wtedy łatwiej będzie nam podać jakieś optymalne rozwiązanie.
Chętnie bym Ci zregenerował to co już masz na dobrych kablach, ale to Malborka mam dosyć daleko, i jak na razie nie wybieram się w tamte strony, ale jak bywasz na dolnym śląsku to zapraszam

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
wiec tak antenka na magnesie
bat mam sirio turbo 1000 ewntualnie jakis inny ale taki żebym mógł szybko go położyć
ale właśnie nie uniwersalna
zasięg wolał bym raczej większy tzn powyżej 10km
kwota do 250 zł
a i całość podłączam do Albrecht AE-6891
choć powiem że ostatnio zastanawiam się czy na samym KIT`cie do bagażnika dało by się zamontować antenkę
http://allegro.pl/kit-thule-3103-jak-no ... 56466.html
bat mam sirio turbo 1000 ewntualnie jakis inny ale taki żebym mógł szybko go położyć
ale właśnie nie uniwersalna
zasięg wolał bym raczej większy tzn powyżej 10km
kwota do 250 zł
a i całość podłączam do Albrecht AE-6891
choć powiem że ostatnio zastanawiam się czy na samym KIT`cie do bagażnika dało by się zamontować antenkę
http://allegro.pl/kit-thule-3103-jak-no ... 56466.html
Nie znam tego KITa, a pudełko niczego nie przedstawia - co to jest ??
Promiennik masz dobry, więc na twoim miejscu zainwestował bym w podstawę która przedstawiłeś wcześniej, lub reanimował tą z uszkodzonym kabelkiem.
Promiennik masz dobry, więc na twoim miejscu zainwestował bym w podstawę która przedstawiłeś wcześniej, lub reanimował tą z uszkodzonym kabelkiem.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
to KIT do bagażnika dachowego dla orlando